Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Brakujące mm - wasze doświadczenia

Freddy
    Guest

Domyślnie Brakujące mm - wasze doświadczenia

Witam,

Mam 350D oraz 18-200 z sigmy i jestem lekko zmęczony marnością tych fotek pomimo faktu, ze czysty ze mnie amator.

Chce kupić dwa szkła:
    Canon 70-200 L f/4 - głównie do portretów jakie robie moim dzieciuchom ale nie tylko ... oraz myślałem nad Tamronem 17-50 jako coś drugiego.

Martwi mnie jednak fakt, że może mi brakować tych ogniskowych pomiędzy 50 a 70mm... Jakie są wasze doświadczenia? czy przy moim wyborze Wam by tego brakowało?

Może powinienem się zdecydować na Tamrona 28-75 ?

A może jeszcze coś innego zaproponujecie?

W sumie nie chcę przekroczyć 4000 zł

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Raczej nie będzie Ci brakować. Ja mam kita i sigmę 70-300...dziury nie widzę a szkła podałeś całkiem sensowne...myślę, że tamron 28-75 to za wąski jest...
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Freddy Zobacz posta
    Witam,

Mam 350D oraz 18-200 z sigmy i jestem lekko zmęczony marnością tych fotek pomimo faktu, ze czysty ze mnie amator.

Chce kupić dwa szkła:
    Canon 70-200 L f/4 - głównie do portretów jakie robie moim dzieciuchom ale nie tylko ... oraz myślałem nad Tamronem 17-50 jako coś drugiego.

Martwi mnie jednak fakt, że może mi brakować tych ogniskowych pomiędzy 50 a 70mm... Jakie są wasze doświadczenia? czy przy moim wyborze Wam by tego brakowało?

A może jeszcze coś innego zaproponujecie?

W sumie nie chcę przekroczyć 4000 zł
    Mam oba obiektywy i jako tandem mogę tylko polecić. 20mm w tym zakresie nie musisz się IMO martwić.

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Jeśli kupisz T.28-75, bądź pewien, że dużo, dużo bardziej będzie Ci brakowało tych 17-27 niż 51-69 - w tym zakresie, ta druga różnica jest w praktyce niezauważalna. Tyle mam do powiedzenia.
    Zestaw bardzo dobry, chociaż jestem stronnikiem tezy, że do cropa dwa zoomy nie wystarczą - 17 mm to dopiero ekw. 27mm, a "prawdziwy" szeroki kąt, to od ekw. 24 mm w dół się zaczyna .

Domyślnie

nawet nie poczujesz szpary

Coś już napisał Awatar kaawka
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Freddy Zobacz posta
    Chce kupić dwa szkła:

Bardzo dobry zestaw. Na dzieciuchy wystarczy. Braku tych ogniskowych nawet nie poczujesz. W przyszłości dokupisz inne szkła, jak już będziesz wiedział które ogniskowe najbardziej Ci pasują.

pozdrawiam
    EOS

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Ja aktualnie w ogniskowym mam sporą dziurę bo mam 18-55, 50, a dalej tylko 135, ale jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza, raczej brakuje mi czegoś szerszego
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Domyślnie

nijak nie rozumiem stwierdzenia dziury miedzy 50 a 70 ?
    ja zamiast tych elek kupil bym stala 85 1,8

P.S. ja mam dziure miedzy 35 a 50 miedzy 50 a 85 i miedzy 85 do 600mm ale jakos
    to coc chce zawsze sfotografuje

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Mam te szkiełka (17-50 oraz 70-200) i powiem ,że narazie do szczescia nie potrzeba mi nic więcej. Tej dziury pomiędzy 50 a 70 nie odczuwam. Może jak bym się imał fotografią ślubną lub czymś zawodowym to pewno bym chciał (potrzebował) 24-105 L IS. Ale to co mam wystarcza na amatorską fotografię.
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ecki74 Zobacz posta
    Mam te szkiełka (17-50 oraz 70-200) i powiem ,że narazie do szczescia nie potrzeba mi nic więcej. Tej dziury pomiędzy 50 a 70 nie odczuwam. Może jak bym się imał fotografią ślubną lub czymś zawodowym to pewno bym chciał (potrzebował) 24-105 L IS. Ale to co mam wystarcza na amatorską fotografię.
    W takim razie masz chyba nieaktualną stopkę, bo w niej wisi obiektyw, ktory pokrywa Ci zakres 50-70 :]
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów