Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 117

Wątek: Tokina 16-50 2.8

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

w 5D to moze byc fiszaj nie-FF

w odroznieniu od idiotycznych pomyslow samego Canona, zeby obiektywom dedykowanym do cropa wysunac w tyl dupke (EF-S) pod pozorem rzekomego ulatwienia korekcji wad optycznych (z cala zgryzliwoscia podsune tu przyklad "niewiarygodnie" skorygowanego optycznie 17-85 IS ) producenci niezalezni korzystaja ze standardowego mocowania EF, wiec szkla da sie bez problemu wpiac i robic zdjecia w body FF.

daleko nie szukajac, znam goscia, ktory do EOS-a 30 wpina Tokine 12-24 i robi fotki w dlugim koncu (tak po 20mm), gdzie ww. obiektyw pokrywa juz w calosci klatke ;-)

a przeciez w fiszaju to nawet mozna przymknac oko, jesli nie pokryje calosci jedno ze w 5D jest z czego przykadrowac, drugie ze i tak zdjecia dla efektu robione i tak
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    rybie oko moze dawac (mniej-lub-bardziej) kolisty obraz na klatce, lub tez pokrywac pelna klatke. jaka klatke? - to juz zalezy od formatu "filmu" dla ktorego zostal stworzony lens.
    No i od typu fiszaja. Circular fiszaj będzie dawał kółko (np. peleng), diagonal fiszaj wypełni klatkę. Istnieje szansa, że ta Tokina przy 17mm będzie kryła diagonalnie całą klatkę FF.

a DX Tokiny to, jak w morde strzelil, szkla do cropa.
    Właśnie tak sobie pomyślałem tkwiąc w korku w drodze do roboty... Chyba bez porządnego review się nie obejdzie.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    No i od typu fiszaja. Circular fiszaj będzie dawał kółko (np. peleng), diagonal fiszaj wypełni klatkę. Istnieje szansa, że ta Tokina przy 17mm będzie kryła diagonalnie całą klatkę FF.
    byc moze, choc to zalezy od konstrukcji obiektywu. cropowa Tokina 12-24 po wyciagnieciu powyzej 20mm kryje cala klatke. ale juz cropowa Sigma 18-125 jakbys nie wyciagal ogniskowej nie kryje pelnej klatki. w celowniku body caly czas widac ogranicznyk pola widzenia (niektore obiektywy maja cos takiego wbudowywanego) i mniejsze lub wieksze slady winietowania w rogach

swoja droga, to nie wiem czy brak tego ogranicznika nie jest przyczyna takiej podatnosci ww. Tokiny 12-24 na flare i spadek kontrastu pod swiatlo
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

a ktos juz natrafil na te szkla w dystrybucji europejskiej lub usa?
    (prosze nie pisac o foto-raj, bo to nie o to chodzi)
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

fotorep_ublika
    Guest

Domyślnie Kiedy wchodzi Tokina 16-50/2.8 DX

Jak w temacie, wiecie może? Ciekaw jestem na jakim poziomie optycznym wyląduje. Jeżeli gra warta świeczki, to poczekam z zakupem krótkiego szkła...

Pozdrawiam
    fotorep_ublika

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wiosną.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Wiosną.
    No to ładnie zaspali :-) Ileż to już Sigma i Tamron sprzedali tych swoich "naście"-50/2,8
    A patrząc optymistycznie, tej samej wiosny pokaże się tańszy nastepca 5D jak również sam protoplasta potanieje, więc takie szkiełka przestaną nam być potrzebne
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

no co Ty - ja planuje zakup 16-35 i nie sadze zeby na FF bylo nie przydatne. zwlaszcza ze mam i cropa i FF
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    no co Ty - ja planuje zakup 16-35 i nie sadze zeby na FF bylo nie przydatne. zwlaszcza ze mam i cropa i FF
    i wszystko się zgadza, bo Twoje 16-35 nie jest EF-S, DX, DC ani nic takiego :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

tokina zawsze fajne szkla robila warto poczekac choc jak bym mial canona to tego 2,8 IS zooma bym zakupil

Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów