Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: adobe PS cs2 a pliki RAW

Dopiero zaczyna Awatar Roker

Domyślnie adobe PS cs2 a pliki RAW

no wlasnie jak otworzyc pliki RAW z aparatu w adobie cs2, sciagnalem jakis plik ze strony adobe (wazyl 6MB) nazywa sie Camera Raw, ale nie odtwarza nadal tych plikow. Nie chce ich konwertowac tylko otworzyc tak by mozna bylo wszystko w nim edytowac.
    Eos 350D + kit (EFs 18-55) + (EFs 75-300 USM), 2x 1GB Kingston HighSpeed, Plecak LowePro .... deska i mozna focic

http://www.gravity-sports.pl

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roker Zobacz posta
    no wlasnie jak otworzyc pliki RAW z aparatu w adobie cs2, sciagnalem jakis plik ze strony adobe (wazyl 6MB) nazywa sie Camera Raw, ale nie odtwarza nadal tych plikow. Nie chce ich konwertowac tylko otworzyc tak by mozna bylo wszystko w nim edytowac.
    Ten plik trzeba umiescic w katalogu Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS2\File Formats

potem to już normalnie z menu Open i wybrać plik.

PS. To wszystko już było ze 20 razy google, szukaj i czytanie na stronach Adobe zawsze w cenie

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    ewentualnie drag & drop

Dopiero zaczyna Awatar popetelony

Domyślnie

Witam serdecznie:-D

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Ten plik trzeba umiescic w katalogu Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS2\File Formats

Wybacz. Z moich doświadczeń wynika że nie ma żadnego Common Files (nie wiem dlaczego w Twoim poście jest on wytłuszczony ). Poza tym w podanej ścieżce jest jeszcze jeden błąd - po Plug-Ins nie ma CS2.

Poprawnie powinno być (i działa - przed chwilą sprawdzałem):

C:\Program Files\Adobe\Plug-Ins\File Formats

(Chyba ze PS nie jest zainstalowany w proponowanej przez instalatora lokalizacji - czyli C:\Program Files) .

Trzeba jeszcze koniecznie odwiedzić stronę Adobe i sprawdzić w spisie czy dany aparat jest obsługiwany przez Camera Raw.

W razie czego piszcie - postaram się nakierować:wink:

Pozdrawiam

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popetelony Zobacz posta
    ...Wybacz. Z moich doświadczeń wynika że nie ma żadnego Common Files (nie wiem dlaczego w Twoim poście jest on wytłuszczony ). Poza tym w podanej ścieżce jest jeszcze jeden błąd - po Plug-Ins nie ma CS2.

Poprawnie powinno być (i działa - przed chwilą sprawdzałem....
    ...
    C:\Program Files\Adobe\Plug-Ins\File Formats
    ...
    Nie wybacze

http://www.adobe.com/support/downloa...jsp?ftpID=3584

bądź łaskaw przeczytać co tam stoi napisane. please read directory carefully. Common Files - wytłuszczony (przeze mnie) jest m.in. dlatego, że właśnie jest najczęściej pomijany.

W razie czego pisz postaram się nakierować

EDIT: wątkodawca wyraźnie pisał o CS2 - tak jak mówisz to, zdaje się, jest w Elements. Też zresztą źle to napisałeś - po Adobe powinno być Photoshop.... coś tam :P
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 04-04-2007 o 16:39

Janusz,

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popetelony Zobacz posta
    Z moich doświadczeń wynika że nie ma żadnego Common Files
    Bo sie zaraz potne. W XP (2K) common files sa, byly, beda. Nie wim dlaczego sie upierasz. Janusz jak cos pisze na tym forum (co, gdzie, jak) to raczej zgodzic sie trzeba.

Domyślnie

jest druga ścieżka dostępu:
    Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS2\Plug-Ins\File Formats
    tyle tylko, że tego plug-ina powinno sie wstawic wg ścieżki Janusza, bo jak ją wstawisz na ww. (mojej) to nie działa. Przynajmniej u mnie

Jurek.JJT
    Guest

Wink problem z czytaniem plików RAW

Używam EOS'a 400D i zainstalowałem plugina dot. Camera Raw w katalogu C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS2\Plug-Ins\Filters - działa bezbłędnie. Otwierając przeglądarkę Adobe Bridge lub nawet Picasa (w Google) można oglądać wszystkie pliki typu RAW - oczywiście z Canona, bo do Olympusa musiałem wsadzić plg-in'a ORF
    Pozdro

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek.JJT Zobacz posta
    Używam EOS'a 400D i zainstalowałem plugina dot. Camera Raw w katalogu C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS2\Plug-Ins\Filters - działa bezbłędnie. Otwierając przeglądarkę Adobe Bridge lub nawet Picasa (w Google) można oglądać wszystkie pliki typu RAW - oczywiście z Canona, bo do Olympusa musiałem wsadzić plg-in'a ORF
    Pozdro
    Cuda Panie, cuda... zobacz co masz w katalogu tym poprawnym wg. Adobe zapewne tam właśnie tkwi ten używany plug-in Camera Raw. Ten ze swojego ww katalogu możesz spokojnie wyrzucić bo nie on jest uruchamiany/używany. Bridge go na pewno nie widzi. Niby dlaczego miałby??

EDIT: Jak sie odezwie następny cudotwórca z jednym postem zacznę podejrzewać, że wszystko pisze ta sama osoba. Więc na wszelki wypadek EOT z mojej strony. Gupi ten Adobe aj gupi - podają jakieś wymyślone katalogi a "polak potrafi"....
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 04-04-2007 o 19:27

Janusz,

Dopiero zaczyna Awatar popetelony

Domyślnie

Witam!
    Jeszcze raz uważnie sprawdziłem i przyznaję ścieżka podana przez Janusza Body jest zgodna z zaleceniami Adobe i w pełni prawidłowa.
    Na swoje usprawiedliwienie mogę tylko dodać to, że zawsze instalowałem Camera Raw wg podanej przeze mnie ścieżki i nigdy nie było problemu z działaniem. Może kiedyś, ktoś mądrzejszy wyjaśni tę zagwozdkę.
    Przepraszam za zamieszanie - nie było moim celem wprowadzanie kogokolwiek w błąd.
    Pozdrawiam.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów