no wlasnie jak otworzyc pliki RAW z aparatu w adobie cs2, sciagnalem jakis plik ze strony adobe (wazyl 6MB) nazywa sie Camera Raw, ale nie odtwarza nadal tych plikow. Nie chce ich konwertowac tylko otworzyc tak by mozna bylo wszystko w nim edytowac.
no wlasnie jak otworzyc pliki RAW z aparatu w adobie cs2, sciagnalem jakis plik ze strony adobe (wazyl 6MB) nazywa sie Camera Raw, ale nie odtwarza nadal tych plikow. Nie chce ich konwertowac tylko otworzyc tak by mozna bylo wszystko w nim edytowac.
Eos 350D + kit (EFs 18-55) + (EFs 75-300 USM), 2x 1GB Kingston HighSpeed, Plecak LowePro .... deska i mozna focic
http://www.gravity-sports.pl
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Witam serdecznie:-D
Wybacz. Z moich doświadczeń wynika że nie ma żadnego Common Files (nie wiem dlaczego w Twoim poście jest on wytłuszczony). Poza tym w podanej ścieżce jest jeszcze jeden błąd - po Plug-Ins nie ma CS2.
Poprawnie powinno być (i działa- przed chwilą sprawdzałem):
C:\Program Files\Adobe\Plug-Ins\File Formats
(Chyba ze PS nie jest zainstalowany w proponowanej przez instalatora lokalizacji - czyli C:\Program Files) .
Trzeba jeszcze koniecznie odwiedzić stronę Adobe i sprawdzić w spisie czy dany aparat jest obsługiwany przez Camera Raw.
W razie czego piszcie - postaram się nakierować:wink:
Pozdrawiam
Nie wybacze
http://www.adobe.com/support/downloa...jsp?ftpID=3584
bądź łaskaw przeczytać co tam stoi napisane. please read directory carefully. Common Files - wytłuszczony (przeze mnie) jest m.in. dlatego, że właśnie jest najczęściej pomijany.
W razie czego pisz postaram się nakierować
EDIT: wątkodawca wyraźnie pisał o CS2 - tak jak mówisz to, zdaje się, jest w Elements. Też zresztą źle to napisałeś - po Adobe powinno być Photoshop.... coś tam :P
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 04-04-2007 o 16:39
Janusz,
jest druga ścieżka dostępu:
Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS2\Plug-Ins\File Formats
tyle tylko, że tego plug-ina powinno sie wstawic wg ścieżki Janusza, bo jak ją wstawisz na ww. (mojej) to nie działa. Przynajmniej u mnie
Używam EOS'a 400D i zainstalowałem plugina dot. Camera Raw w katalogu C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS2\Plug-Ins\Filters - działa bezbłędnie. Otwierając przeglądarkę Adobe Bridge lub nawet Picasa (w Google) można oglądać wszystkie pliki typu RAW - oczywiście z Canona, bo do Olympusa musiałem wsadzić plg-in'a ORF
Pozdro
Cuda Panie, cuda... zobacz co masz w katalogu tym poprawnym wg. Adobe zapewne tam właśnie tkwi ten używany plug-in Camera Raw. Ten ze swojego ww katalogu możesz spokojnie wyrzucić bo nie on jest uruchamiany/używany. Bridge go na pewno nie widzi. Niby dlaczego miałby??
EDIT: Jak sie odezwie następny cudotwórca z jednym postem zacznę podejrzewać, że wszystko pisze ta sama osoba.Więc na wszelki wypadek EOT z mojej strony. Gupi ten Adobe aj gupi - podają jakieś wymyślone katalogi a "polak potrafi"....
![]()
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 04-04-2007 o 19:27
Janusz,
Witam!
Jeszcze raz uważnie sprawdziłem i przyznaję ścieżka podana przez Janusza Body jest zgodna z zaleceniami Adobe i w pełni prawidłowa.
Na swoje usprawiedliwienie mogę tylko dodać to, że zawsze instalowałem Camera Raw wg podanej przeze mnie ścieżki i nigdy nie było problemu z działaniem. Może kiedyś, ktoś mądrzejszy wyjaśni tę zagwozdkę.
Przepraszam za zamieszanie - nie było moim celem wprowadzanie kogokolwiek w błąd.
Pozdrawiam.