Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Z cyklu "jaki obiektyw do" :)

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Z cyklu "jaki obiektyw do" :)

No coż, przyszedł czas na skończenie kompletowania zestawu.
    A ponieważ za miesiąc wybieram się do HK to jest ku temu okazja.

W związku z tym pytania. Mam jakieś 6-7 k zł oraz kupione już Canon 30d z T17-50 + C 50/1.8
    Potrzebuje całą resztę.
    Czyli coś szerokiego, portretówkę ( 85/1.8 ) oraz tele.

Jeżeli chodzi o szeroki kąt to wybór jest mały na szczęście:
    Tokina 12-24 lub Canon 10-22 i od ceny tego drugiego zależy co kupię.

Niestety większą mam zagwozdztkę przy wyborze tele.
    1. Canon 70-200/4 IS
    2. Canon 70-200/2.8
    3. Canon 135/2 + TC 1,4x

Tele będzie mi służyło głownie do fotografii koni,szczegołów architektonicznych i gór (tych w których akurat mnie nie ma)

Proszę o jakieś rady. (Szczególnie 1. kontra 3.)
    Maciek Bryński
    Strona domowa Galeria

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maver1ck Zobacz posta
    Tele będzie mi służyło głownie do fotografii koni,szczegołów architektonicznych i gór (tych w których akurat mnie nie ma)
    Ja to bym jednak optował za Canonem 70-200/2.8 (sam chcę go kupić, ale cierpię na brak funduszy). Sam focę konie i wiem, że do tego potrzeba światła (zwłaszcza, jeśli włączasz w to halę albo w ogóle masz zamiar fotografować je w ruchu). IS pomaga jak obiekt się nie rusza. W góry to raczej trzeba wybierać to co lżejsze ;-) A do detali architektonicznych to wszystko jedno, ze wskazaniem jednak na IS, bo budynek się nie rusza, a jak czasami chce się zrobić zdjęcie jak jest ciemnawo to IS pomaga bardziej niż jedna działka przysłony jaśniej.

Ewentualnie Canon 135/2 + TC 1,4x, jeśli nie przeszkadza ci stała ogniskowa.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja wybrałbym 70-200/4 IS.

Uzależniony

Domyślnie

W Twoim przypadku wychodzi na czwórkę IS. Kosztuje tyle co 2,8 bez, jest jednak powszechnie uznana za świetną optycznie i wystarczająco jasna dla Twoich potrzeb (Z wyjątkiem może tych koni w hali. Sam oceń, czy to ważne akurat). Jest też mniejsza i dużo lżejsza, ważne w górach i w ogóle podczas łażenia z aaratem.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
    W Twoim przypadku wychodzi na czwórkę IS. Kosztuje tyle co 2,8 bez, jest jednak powszechnie uznana za świetną optycznie i wystarczająco jasna dla Twoich potrzeb (Z wyjątkiem może tych koni w hali. Sam oceń, czy to ważne akurat). Jest też mniejsza i dużo lżejsza, ważne w górach i w ogóle podczas łażenia z aaratem.
    No wlaśnie nad 4IS głównie myślę. Zastanawiając sie jednocześnie nad 135L (którego niestety nigdy nie miałem w rękach).
    Może ktoś z Warszawy z 135L ma ochotę się spotkać na piwku po świętach ?
    Maciek Bryński
    Strona domowa Galeria

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

70-200 z IS jak styknie kasy to f2.8 jesli nie fo f4 sam takie mam te dłuzsze ogniskowe warto miec stabilizowane jesli sie nie ma wbudowanego w ramie zyskopu
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    70-200 z IS jak styknie kasy to f2.8 jesli nie fo f4 sam takie mam te dłuzsze ogniskowe warto miec stabilizowane jesli sie nie ma wbudowanego w ramie zyskopu
    No bo żyroskop wbudowany w ramię wymaga paliwa. W normalnych wypadkach 0,5l powinno starczyć.

A tak na serio:
    Gdybyście mieli wziąć lekki zestaw w góry (30d + 2 szkiełka + ewentualnie 50/1.8) to jakie byłyby to szkiełka.

Bo ja ciągle się zastanawiam. I wychodzi mi:
    1. 10-22 + 70-200/4
    2. 10-22 + 24-105/4

I jeden zestaw zły i drugi niedobry.

Chyba muszę sobie zrobić statystyki ogniskowych wreszcie.
    Maciek Bryński
    Strona domowa Galeria

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maver1ck Zobacz posta
    Bo ja ciągle się zastanawiam. I wychodzi mi:
    1. 10-22 + 70-200/4
    2. 10-22 + 24-105/4

I jeden zestaw zły i drugi niedobry.

Chyba muszę sobie zrobić statystyki ogniskowych wreszcie.
    Bardzo dobry pomysł też tak zrobiłem. .....Wyszło mi że tak od minimum 17-300 , a i to chyba mało zwłaszcza na szerokim. Tyle że nie mam żadnego pomysłu co by kupić mądrego. Aha dłuższe też by się przydało - tu już jest lepiej - tzn. są pomysły ale nie wiem czy jest sens tyle wydawać. Ot takie drobne rozterki .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Bardzo dobry pomysł też tak zrobiłem. .....Wyszło mi że tak od minimum 17-300 , a i to chyba mało zwłaszcza na szerokim. Tyle że nie mam żadnego pomysłu co by kupić mądrego. Aha dłuższe też by się przydało - tu już jest lepiej - tzn. są pomysły ale nie wiem czy jest sens tyle wydawać. Ot takie drobne rozterki .
    To widzę, żę mamy podobne problemy

Niestety wyjście 5d + 17-40 + 50 + 70-200 jest poza moim zasięgiem finansowym.

A statystyki wyszły mi głownie pomiędzy 17 a 50. Pewnie dlatego, że tylko Tamrona mam.

Może wrzucę ogłoszenie:
    Szukam zestawu 2 szkiełek pomiędzy 10 a 200mm

Pozdrawiam
    Maciek Bryński
    Strona domowa Galeria

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

50/1.8 w górach za bardzo się nie przyda Chyba, żę zabierasz kogoś, do portretowania :P

Mi w górach tele się nie przydał, dlatego skłaniałbym się ku temu drugiemy zestawowi
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów