Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: 580ex jako lampa studyjna ? pomocy

Bywalec Awatar monii

Domyślnie 580ex jako lampa studyjna ? pomocy

Witam.
    Kupilam sobie lampe 580ex. Oprócz tego mam studyjna lampe błyskowa boling.

Wczoraj chcialam sprawdzić czy można uzywać 580ex jako wyzwalacza (zamiast kostki czy wyzwalacza radiowegom wyzwalac błyskiem). Poprostu lame o sufit co przy okazji rozjasni troche wlosy fotografowanych.

Lampa błyska , odpala bolinga ..natomiast na fotce ciemnosc. Czyli musi być jakieś opóźnienie w odpalaniu studyjnej lampy.

Jak wyzwalam studyjna z wbudowanej lampy canona to wszytko jest ok ( no tylko ta wbudowana psuje zdjęcie)

W kazdym razie cos pewnie źle robie... ? może ktos mi doradzi

No i następne pytanie.. jak mozna korzystać z 580exw studio ze statywu? Co trzeba kupic itd?

pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monii Zobacz posta
    No i następne pytanie.. jak mozna korzystać z 580exw studio ze statywu? Co trzeba kupic itd?
    Co do blysku masz juz podanego linka z odpowiedzia. Wystarczy lampe przelaczyc na tryb M i minimalna moc zeby swiatlo nie przeszkadzalo.

Oddzielna lampe mozesz wyzwalac na rozne sposoby, wszystko jest opisane i narysowane w instrukcji. Za pomoca kabla synchro, radiowo, na podczerwien - potrzebne beda rozne akcesoria.

Ja uzywam Canon ST-E2 na podczerwien, spisuje sie dobrze, ale lampa musi "widziec" nadajnik co w niektorych sytuacjach przeszkadza i zasieg tez nie jest zabojczy. Jesli potrzebujesz do pleneru to polecam radio, jesli do studia to i dlugi kabel Ci wystarczy. Radio zdaje sie wyjdzie najtaniej.

Bywalec Awatar monii

Domyślnie

dzięki wielkie za linka

Z tymi radiowymi wyzwalaczami to ciezko mi idzie. Kupilam w eltecu i niestety 2/10 zdjęć jest ciemnych, gdyz lampa nie odpala. Wymienilam wyzwalacz i znowu to samo.
    Dlatego szukam innego sposobu. Dziś dokupie kostke synchro...ale znowu te kabelki :/

Dlatego szukam innego sposobu. Dziś dokupie kostke synchro...ale znowu te kabelki :/
    Ostatnio edytowane przez monii ; 04-04-2007 o 12:30 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monii Zobacz posta
    Dlatego szukam innego sposobu. Dziś dokupie kostke synchro...
    Po co?

580EX przełącz w tryb manualny, zredukuj moc i masz wspaniały wyzwalacz do wszelkich lamp studyjnych na fotocelach.
    Jeśli nie wiesz jak uruchomić tryb manualny w 580EX - tu jest instrukcja ( strona 22)
    http://vitez.ceron.pl/PL580EX.pdf
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar monii

Domyślnie

jesli tak...to rzeczywiśc spróbuje na trybie M.
    Natomiast taka kostka przyda sie od czasu do czasu... gdy mnie ręce zaczną boleć od sprzetu
    Jakby nie bylo troche to wszystko razem waży ...

Pewnie jeszcze pomęcze na forum o rózne funkcje 580ex. Instrukcje przeczytałam ale i tak nie wszytko dla mnie jest jasne

dzieki

Bywalec Awatar tomasek
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Jeśli masz odbiornik na baterie AA - użyj markowych, dobrych baterii zamiast akumulatorków. Powinno pomóc.
    Ostatnio edytowane przez tomasek ; 07-04-2007 o 14:47 Powód: literówka...
    5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Uprawnienia umieszczania postów