Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Canon znów numerem 1.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Canon znów numerem 1.

Canon jest nadal liderem w produkcji cyfrówek zarówno kompaktów jak i Dslr-ów. Dzieje się też to co od dawna przewidywano. Firmy elektroniczne wypierają tradycyjne firmy foto.

Cytat Zamieszczone przez News article from the PMA Newsline International

Canon Inc., Tokyo, Japan, took the top market share in global digital camera shipments in 2006, and Samsung Electronics, Seoul, South Korea, jumped to fifth place from ninth a year ago, Framington, Mass.-based researcher IDC said.

Canon shipped 19.7 million digital cameras in 2006, accounting for 18.7 percent of the overall market. Canon's shipments jumped 23.3 percent from 2005, accoridng to IDC.

Industrywide digital camera shipments in 2006 rose 14.5 percent to 106 million units from a year earlier, driven by the strong popularity of DSLR models geared toward photo enthusiasts and professionals and growing demand in emerging markets, IDC said. DSLR shipments grew 39 percent to 5 million units last year.

Sony Corp., Tokyo, Japan, was No. 2 in the market with a 15.8 percent share, up from 15.2 percent in 2005, benefiting from its entry into the DSLR market, according to IDC. Eastman Kodak Co., the only U.S. company among the top five digital camera makers, ranked third with 10 percent, a drop from its 14.2 percent share a year earlier. Japan-based Olympus Corp., which came in fourth, trimmed its share to 8.6 percent from 9.8 percent in 2005.

"The big winner in 2006 was Samsung, who displaced Nikon and became the fifth-largest seller of digital cameras in the world," said Christopher Chute, an IDC analyst.

Samsung expanded its market share to 7.8 percent in 2006, a huge jump from the 3.8 percent it had a year earlier. Its shipments more than doubled, IDC said.

Nikon Corp., Tokyo, Japan, the world's second-biggest maker of professional cameras after Canon, ranked No. 6 in the overall digital camera market with a 7.6 percent market share in 2006.

Canon also dominated the growing DSLR market, securing a 46.7 percent share in 2006, with its shipments rising 30.7 percent from a year earlier. But its share was trimmed from the 49.5 percent it had in 2006 amid increased competition from rivals.

Nikon secured the No. 2 position in DSLRs with a 33 percent market share. Its shipments jumped 35.9 percent. Sony, which bought the DSLR unit of Konica Minolta Holdings shipped 326,240 DSLRs in 2006, accounting for 6.2 percent of the market.

4/2/2007 11:25:00 AM
    W Dslr-ach Canon (46.7) i Nikon (33) mają nadal druzgocącą przewagę nad resztą. Co nie zmienia faktu, że Sony (6.2) ich coraz bardziej podgryza.
    Reszta na razie jest daleko z tyłu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Canon jest nadal liderem w produkcji cyfrówek zarówno kompaktów jak i Dslr-ów. Dzieje się też to co od dawna przewidywano. Firmy elektroniczne wypierają tradycyjne firmy foto.

W Dslr-ach Canon (46.7) i Nikon (33) mają nadal druzgocącą przewagę nad resztą. Co nie zmienia faktu, że Sony (6.2) ich coraz bardziej podgryza.
    Reszta na razie jest daleko z tyłu.
    Niby 6.2% to mało, tyle że Sony ma tylko jedną amatorską lustrzankę, więc jak na to to niezły procent. Ciekawe co będzie jak wypuści swoje pro i semi-pro

pozdrawiam
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja bym bardziej pogratulowal Samsungowi. Zwiekszyc udzial w rynku ponad dwukrotnie w ciagu roku - wow
    Skasowali mi ;(

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A ja myślałem/miałem nadzieję, że Olek bardziej zamiesza.

Domyślnie

Dla mnie fascynujące jest, że ilość sprzedanych lustrzanek cyfrowych Canona wzrosła o 30% (!), a jednak udział Canona w rynku DSLR spadł o 3%. IMO jest to skutek świetnego pociągnięcia Nikona i wprowadzenia D40. 400D i D40x to lustrzanki, na które czeka świat!

Uzależniony

Domyślnie

Samsung to dopiero może namieszać. Niedawno się zbratali z Pentaxem i wypuścili bliźnika K10D, a przykład kompaktów i komórek pokazuje, że jeżeli będą chcieli to i na tym rynku mogą zrobić małą rewolucję.

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto
    Bańska Bystrzyca, Słowacja

Domyślnie

A ja tam wciąż ubolewam, że minolta przestała produkować sprzęt. Podejrzewam , żę namieszałaby w tym rankingu.
    Gdyby nie to, że kupowałem EOS 300 kiedy był tylko nikon f50, to teraz używałbym nikona, a nie Canona...

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawi_3000 Zobacz posta
    Dla mnie fascynujące jest, że ilość sprzedanych lustrzanek cyfrowych Canona wzrosła o 30% (!), a jednak udział Canona w rynku DSLR spadł o 3%. IMO jest to skutek świetnego pociągnięcia Nikona i wprowadzenia D40. 400D i D40x to lustrzanki, na które czeka świat!
    Ja myślę że to bardziej zasługa Sony.

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Samsung to dopiero może namieszać. Niedawno się zbratali z Pentaxem i wypuścili bliźnika K10D, (...)
    Pentaxa kupiła Hoya także nie wiadomo co będzie z tą współpracą.

Cytat Zamieszczone przez mruczek Zobacz posta
    A ja tam wciąż ubolewam, że minolta przestała produkować sprzęt. Podejrzewam , żę namieszałaby w tym rankingu.
    (...)
    Mnie też minolty bardzo szkoda. Szkoda też że Sony nie zostawiło tej nazwy na aparatach ale pewnie nie mogli.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem czym się zachwycać. To Złe wieści.
    Pozycja jaką ma Canon źle wróży jego klientom w DSLR. Co widać po cenach obiektywów.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
    Nie bardzo rozumiem czym się zachwycać. To Złe wieści.
    Pozycja jaką ma Canon źle wróży jego klientom w DSLR. Co widać po cenach obiektywów.
    Nikt się nie zachwyca (chyba). Po prostu takie są fakty.
    Co do cen obiektywów to raczej tanieją więc nie ma co narzekać.
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów