Witam
Mam zamiar zamienić swój obiektyw Canona 28/2,8 na C 24/2,8 .
Moje pytanie jest następujące czy oprócz szerszego kąta uzyskam lepszą jakość slajdów lub zdjęć ? Jak to wygląda pod względem ostrości , kontrastu , bo pod względem jasności to jak widać są identyczne. Czy macie jakieś doświadczenie w pracy z tymi dwoma obiektywami .
Wiele osób pisze że trzeba się nauczyć robić zdjęcia obiektywem 24mm/2,8 a puźniej można go polubić .Czy tak jest naprawdę ? Co jest trudnego w technice pracy tym obiektywem .( nie mialem jeszcze nigdy doświadczenia z takąkową ogniskową ) .Wiado że z bliska ludzie trochę wychodzą śiesznie nie naturalnie a krajobraz robi się beczkowy.To te trudności ? Wielu fotografów pracuje na tej ogniskowej i z tego co widzialem jest to ogniskowa jak do plenerów tak też do reporterki.
Co do ceny to też nie jest tani bo kosztuje prawie dwa razy tyle co C 28/2,8.
Dlaczego jest taki drogi ?? To że ma większą średnice filtra , czy że jest cięższy a może że ma więcej w środku soczewek ??
Co myśicie o tej zamianie ? tak żeby nie bylo że zamieniam siekierke na kijek.
I jeszcze tak patrząc w przyszlość gdybym kiedyś zakupil body cyfrowe to dlaczego 24/2,8 pauje do cyfry i świetnie się sprawdza a 28 podobno to paść z cyfrakiem i jakoś nie leży to w tym duecie ?
A ja to wygląda z 28/1,8USM czy jest jeszcze lepszy od tych dwóch prezentowanych powyżej ?
Dziękuję za wszelkie sugestie i porady ,pozdrawiam