Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Teraz kolej na lampę...

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

Moja 380EX też ma tryb High Speed, to było główną przyczyną że zamieniłem cullmana na canonowską

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A mozesz jeszcze napisac na jakim aparacie sprawdzales?
    Tak, 10D + 430EX.

Bo np moj bez problemu pozwala nastawic czas krotszy od czasu synchronizacji.
    Mój też.

Pod warunkiem jednak ze lampa obsluguje i jest ustawiona w tryb High Speed, a wiem ze na pewno wszystkie modele od 420EX i powyzej maja taka mozliwosc.
    Właśnie, założyciel wątku nie napisał jaką lampę kupił (zamierza kupić), więc nie widziałem powodu pisania o tej funkcji. Jak sam zauważasz aparat pozwala na to wyłącznie pod warunkiem, że HSS jest włączony.
    Chyba nie zwróciłeś też uwagi na to, że wycięte przez Ciebie zdanie znajdowało się w akapicie o zastosowaniu lampy jako głównego źródła światła.
    Nie podejrzewam, że korzystasz z HSS-a przy naświetlaniu z błyskiem jako głównym źródłem .

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    Jak sam zauważasz aparat pozwala na to wyłącznie pod warunkiem, że HSS jest włączony.
    No wlasnie...to w koncu pozwala czy nie pozwala? Twoje zdanie "sprawdzone praktycznie" bylo zbyt nieprecyzyjnie bo odgornie definiowalo ze aparat zawsze nie pozwoli nastawic krotszego czasu... podczas gdy sa od tego wyjatki, ktore nalezy doprecyzowac by podana porada byla jak najbardziej uzyteczna.

Chyba nie zwróciłeś też uwagi na to, że wycięte przez Ciebie zdanie znajdowało się w akapicie o zastosowaniu lampy jako głównego źródła światła.
    Nie podejrzewam, że korzystasz z HSS-a przy naświetlaniu z błyskiem jako głównym źródłem .
    A dlaczego nie? HSS wlacza sie tylko wtedy gdy jest potrzebny - czyli gdy czas jest krotszy niz x-sync. Jesli w lampie masz wlaczony HSS ale w aparacie czas dluzszy niz x-sync to lampa blysnie normalnie, jednym blyskiem a nie HSSowa seryjka. Jesli znasz wady HSS i wiesz ze w danym momencie te wady ci nie beda przeszkadzac a jednak potrzebujesz krotszego czasu niz sync - to czemu z niego nie skorzystac?
    No chyba ze nie znasz wad HSS albo znasz je wyolbrzymione i wbiles sobie tylko zasade "nie uzywac HSS w trybie M" .

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Dziękuję Vitez za doprecyzowanie mojej porady.

Drzymała prosił o wyjaśnienie podstaw obchodzenia się z lampą - moja odpowiedź nie aspirowała do czegoś więcej. Wierz mi, że starałem się, aby moja porada była jak najbardziej użyteczna, bez opisywania wszystkich wyjątków i funkcji dostępnych lub niedostępnych w tej, czy innej lampie EX. O tym, jak i po co je stosować można przeczytać w instrukcji obsługi konkretnej lampy.

Nie znam wszystkich wad HSS, poza tą, że znacznie zmniejsza skuteczny zasięg błysku. A to jest przeważnie ostatnia rzecz jakiej potrzebuję, gdy chcę wykorzystać lampę jako główne źródło światła.
    Zasady "nie używać HSS w trybie M" nie znałem, ale nie wydaje mi się głupia :wink:

Na tym EOT z mojej strony. Pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Pytanie - skoro HSS zmniejsza zasięg błysku (z tego co wyczytałem na http://www.rpphoto.com/howto/view.asp?articleID=1026 średnio o -1EV) to czy muszę uwzględniać to przy korygowaniu ekspozycji w 430EX, czy E-TTL II sam się tym zajmie?

drzymała
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    Tak, 10D + 430EX.

Mój też.

Właśnie, założyciel wątku nie napisał jaką lampę kupił (zamierza kupić), więc nie widziałem powodu pisania o tej funkcji. Jak sam zauważasz aparat pozwala na to wyłącznie pod warunkiem, że HSS jest włączony.

Kupiłem po namyśle Tumaxa DSL386AFZ-C,sisuje się całkiem dobrze,dość daleko omiata,ładnie wpomaga AF,automatyka we współpracy z ETTL naprawdę działa.I na koniec nie udało mi się tą lampą jeszcze "przepalić" obiektu,mimo,że nie zakładałem dyfuzora.Zdjęcia robiłem dzisiaj w kościele,w pochmurnej częsci lasu oraz wieczorem przy wygaszonych światłach (jedynie ośw. pomocnicze), w domu trenowałem na żonie na różnych tłach w pokojach.
    Robiłem na automatyce i manualu,korzystniejsze wrażenie na automatyce,dobre efekty (ISO100) to odległość od obiektu ok.4-5m i ew.korzystanie z "najazdu".Lampa na wprost.Co mnie uderza, to miękka tonacja bieli (taka subtelna biel a nie jak w TV sony),ładnie wypełnione "zakamarki" z delikatnymi przejściami.Po niewielkiej obróce (RAW) w komputerze i wydruku na Selphy (termosublimacyjnej) jakość naprawdę dobra.Pozdrawiam.P.S. Czekam na opinię syna,On ma sprzęt z najwyższej półki,dokumentuje swoje podróże i zawody wędkarskie po świecie (jest w czołówce światowej).I pomyśleć,że to ja Go namówiłem na foto,dałem podstawowe nauki i na początek jako,taki sprzęt (lustrzankę).Pozdrawiam.
    P.S.Czytam Wasze posty i wymianę doświadczeń i czasami mnie przeraża myśl,że Was (Waszą wiedzę) nie dogonię.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów