Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Światłomierz i statyw - prośba o poradę

Domyślnie Światłomierz i statyw - prośba o poradę

Witam

Stoję właśnie przed zakupem m.in. światłomierza i statywu. W związku z tym prośba o poradę.

Byłem całkowicie zdecydowany na Gossen Sixomat Flash ale dziwnie podrożał do 1200zł. Mój budżet to max 1000 za światłomierz i w związku z tym pytanie. Czy używa/ł ktoś może wymienionych poniżej i jakie są wasze doświadczenia. Dodam, że będę go używał także w studio więc pomiar światła błyskowego jest niezbędny. Więc po kolei

Polaris http://www.fotokurier.beep.pl/index....ct&prod_id=171

Sekonic L-308 Flashmate
    http://www.foto-bogutti.pl/product_i...roducts_id/257

Gossen Digiflash
    http://www.foto-bogutti.pl/product_i...oducts_id/1535

Najbardziej wypasiony wydaje mi się ten Polaris, ale nie wiem czy kiedyś wykorzystam wszystkie jego funkcje i prawdę mówiąc niewiele o nim słyszałem. Pracowałem kiedyś na Gossenie i było ok.

A teraz pytanko odnośnie statywu
    Chciałbym się tu zamknąć w kwocie 800-900 zł, zastanawiam się nad 190XB i głowicą MN322. Statyw ma unieść na razie 350D z gripem i 70-200/4L a w przyszłości ten sam obiektyw na 5D lub następcy. Nie wiem właśnie czy ten statyw podoła i czy nie lepiej kupić MN055PROB i głowicę 486RC2. Ewentualnie może macie jakieś inne propozycję. Statyw ma być uniwersalny w plener i do studia.
    Wiem, że troszkę o moich pytaniach znalazłbym na forum ale to co znalazłem nie daje mi odpowiedzi. Pozdrawiam i czekam na pomoc.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stdanielo Zobacz posta

A teraz pytanko odnośnie statywu
    Chciałbym się tu zamknąć w kwocie 800-900 zł, zastanawiam się nad 190XB i głowicą MN322. Statyw ma unieść na razie 350D z gripem i 70-200/4L a w przyszłości ten sam obiektyw na 5D lub następcy. Nie wiem właśnie czy ten statyw podoła i czy nie lepiej kupić MN055PROB i głowicę 486RC2. Ewentualnie może macie jakieś inne propozycję. Statyw ma być uniwersalny w plener i do studia.
    Wiem, że troszkę o moich pytaniach znalazłbym na forum ale to co znalazłem nie daje mi odpowiedzi. Pozdrawiam i czekam na pomoc.

Stałem pod podobnym problemem ostatnio i staneło własnie na MN055PROB i 486RC2. Powodem był mój wzrost (183 cm), który wykluczył wygodne używanie 190.
    Co do kupowanie to polecam kupienie zestawu tu:
    http://multifoto.pl/go/_info/?id=7419

Taniej nie znalazłem. W zestawach są też inne głowice. (Np 804RC2)
    Maciek Bryński
    Strona domowa Galeria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maver1ck Zobacz posta
    Stałem pod podobnym problemem ostatnio i staneło własnie na MN055PROB i 486RC2. Powodem był mój wzrost (183 cm), który wykluczył wygodne używanie 190.
    Co do kupowanie to polecam kupienie zestawu tu:
    http://multifoto.pl/go/_info/?id=7419

Taniej nie znalazłem. W zestawach są też inne głowice. (Np 804RC2)
    I chyba na to się skuszę tym bardziej, że mam 188 cm a cena naprawdę rewelacyjna. Dzięki śliczne. Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja ( z mniej topowych modeli) używałem gossen variosix f2 i właśnie jakiś najprostszy polaris --> różnica była kolosalna.

Na korzyść oczywiście tego f2...
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

I chyba na to się skuszę tym bardziej, że mam 188 cm a cena naprawdę rewelacyjna. Dzięki śliczne. Pozdrawiam
    Zastanów się tylko nad głowicą. Bo przy Twoich wymaganiach nie wiem czy kulowa będzie najlepsza. Ale tu już wskazane jest pomacanie na żywo.

Pozdrawiam
    Maciek Bryński
    Strona domowa Galeria

Domyślnie

Zastanów się tylko nad głowicą. Bo przy Twoich wymaganiach nie wiem czy kulowa będzie najlepsza. Ale tu już wskazane jest pomacanie na żywo.

Pozdrawiam
    Na kulowej nie pracowałem, a pomacać to niestety nie mam gdzie. A czemu kulowa ma mi się nie sprawdzić?

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na kulowej nie pracowałem, a pomacać to niestety nie mam gdzie. A czemu kulowa ma mi się nie sprawdzić?
    Nie mowie ze sie nie sprawdzi.
    Kulowa jest bardzo fajna gdy chcesz szybko zmienic polozenie aparatu, ale brak jej troche precyzji.
    Ale tutaj to pewnie to kwestia gustu. Jak dla mnie kulowa ma tylko jedna wade. Nie ma poziomicy wbudowanej. (pewnie zrobie sobie taka na sanki aparatu)
    Maciek Bryński
    Strona domowa Galeria

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Jak dla mnie kulowa ma tylko jedna wade. Nie ma poziomicy wbudowanej. (pewnie zrobie sobie taka na sanki aparatu)
    Kulowa z poziomicą .

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Ja bym chciał coś takiego:
    Velbon QHD-61Q
    Maciek Bryński
    Strona domowa Galeria

Domyślnie

Bez poziomicy chyba przeżyję i tak nigdy nie korzystam.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów