Cytat Zamieszczone przez Shadow
Akustyk ---> Wszystko ładnie pięknie tylko zauważ, że kompakty o których piszesz kosztują tyle co ostatnie lustra Canona czy Minolty. A prędkość AF i szybkostrzelność mają gorszą. Nie raz już się przekonałem, że nawet u Cioci na Imieninach ważne jest żeby na zdjęciu był kieliszek w odpowiednim momencie złapany, a nie jak już wszyscy sokiem zapijają.
oczywiscie masz racje, ale nie bierzesz pod uwage kilku czynnikow. bo te kompakty owszem, maja ceny bliskie luster (chociaz tu bym nie przesadzal, bo miedzy A2 a kitem 300D jednak jest kilkaset, czy wrecz kilkadziesiat procent roznicy cenowej). ale w tej cenie digicam typu Minolty A2 oferuje zakresie ogniskowych 28-200, co w przypadku 300D oznacza dokupienie obiektywu. i cena rosnie.

co do AF, to nie ma o czym dyskutowac. ale wez pod uwage, ze nie kazdy potrzebuje szybkiego AF. mowie to z perspektywy fotografa przyrody (tzn. krajobrazu i zadnych robaczkow ), ktory z powodzeniem sobie radzil leciwa juz Minolta D7i. i nie jestem pewien, ze jestem az tak odosobnionym przypadkiem

Druga rzecz to szumy. W tej chwili nawet nie zastanawiam się czy mam ISO 100 czy 400 włączone. A jak trzeba to i 800 wbiję bez żalu że stracę bardzo na jakości. A w kompaktach no cóż, 400 strach włączyć bo bez odszumiania się nie obejdzie.
fotografujac przyrode (ze sie uczepie przykladu) prawie nie wychodzilem ponad ISO 100. a przy tej czulosci male matryce zupelnie dobrze sobie radza. bez dwoch zdan nie osiagaja tego co np. 10D przy tej czulosci, ale roznica w szumach nie jest drastyczna. oczywiscie, powyzej ISO 200 zaczyna sie kaszana, ale sek w tym, ze nie kazdy takich czulosci potrzebuje. a przynajmniej czesciej niz 1 na 50 zdjec, gdzie mozna braki przebolec.

mowie to z perspektywy dlugotrwalego uzytkownika tego typu aparatu, ktory od jakiegos czasu robi lustrem. ten "kompakcik" w moich zastosowaniach sprawdzal sie niezle a przy swojej cenie jest dobrym zakupem.

Ceny lustrzanek teraz już tak spadły że naprawdę kupując aparat kompaktowy z górnej półki mocno trzeba się zastanowić czy jednak nie lepiej wybrać lustro. I nawet jeśli będziemy używać tylko obiektywu kitowego to zawsze mamy ten komfort że zmienić na coś innego można. A kompakt ? No cóż konstrukcja zamknięta.
[/quote]

racja. ale, jak ktos wczesniej zauwazyl, nie kazdy musi dokupowac optyke. sa uzytkownicy, ktorym mozliwosci obiektywu o zakresie ogniskowych szeroki kat - przyzwoite tele w zupelnosci wystarczaja. i niekoniecznie beda zainteresowani dokladaniem pieniedzy, zeby kupic cos, czego mozliwosci niekoniecznie wykorzystaja (no bo np. do obitek 10x15... ).

zobacz te linki do outbackphoto i luminous-landscape co wczesniej podalem. tam jest dosc fajnie napisane o wadach i zaletach obu rozwiazan. dla pewnej grupy uzytkownikow DSLR nie bedzie lepszy od dobrego kompakta typu wspomnianej Minolty, Sony F828 czy Olympusa C8080. z naszej perspektywy nie ma tu dyskusji, bo wiemy co daje lustro. ale w tym sek, ze nie kazdy ma takie same potrzeby