ale jaki jest sens uczenia sie obslugi dSLR-owego aparatu skoro normalna cyfra morzna robic tez bardzo dobre zdjecia jak mowicie.co mi to da,jakie bede mial wieksze mozliwosci uczac sie obslugi dSLR.
ale jaki jest sens uczenia sie obslugi dSLR-owego aparatu skoro normalna cyfra morzna robic tez bardzo dobre zdjecia jak mowicie.co mi to da,jakie bede mial wieksze mozliwosci uczac sie obslugi dSLR.
Mysle, że dobrą analogią są tu komputery. Możesz kupić gotowego kompa w mediamarkt nawet za bardzo nie zastanawiajac sie co jest w srodku. Wazne zeby bylo duzo GHz (Mpikseli). A jak sie zestarzeje to kupić nastepny.
Albo mozesz zlorzyc kompa samemu i co jakis czas cos do niego dokupic, a raz na pare lat zmienic procka (body).
Ogolnie to jest tak chyba, że albo się chcesz tym zainteresowac na poważnie i kupisz lustro, albo nie... :-)
Jesli zamierzasz zaglebiac sie w fotografie i nie bedziesz cierpial glodu z powodu wydatku kilku tysiecy -kupuj dslr. Takie jest moje zdanie. Choc zawsze Ci ktos powie (tak jak mi), ze mam do niczegoa aparat, bo moj nie robi filmikow, a jego kosztowal 20% mojego i robi![]()
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
Tomek Golinski - w dwoch punktach sie z toba nie zgodze:
- sam przesiadalem sie z kompaktu cyfrowego na dSLR... dSLRem o wiele latwiej robilo mi sie fotki. Nie musialem kombinowac by szybko i skutecznie zlapac ostrosc albo by nie poruszyc, albo nie zaszumic itp.
Mozliwosci techniczne dSLR mocno ulatwiaja robienie nim "z reki" zdjec bez martwienia sie o to ze ciemno lub ze obiekt dosc szybki.
- kupienie kompaktu od razu umozliwia robienie dobrych fotek? A coz to za herezja? To nie aparat robi zdjecia.
Kompakt bywa wygodniejszy i ma czasem wieksza funkcjonalnosc ze wzgledu na bajery (podglad na zywo, w tym histogramu, efekty kolorystyczne, filtrow, nagrywanie filmow - ale to wszystko bajery)... ale bez nauki podstaw fotografii, samo to ze zdjecie moze wyjsc ostrzejsze i/lub bardziej kolorowe z kompaktu (bo wiekszosc zdjec z dSLR przydaloby sie pozniej obrobce poddac - takiej ktora w kompaktach robi za nas aparati ja osobiscie tego nie lubie ze "cos" obrabia mi zdjecia po swojemu) - nie znaczy automatycznie ze sa one "dobre"
.
Dlaczego ja wzialem dSLR? : szybkosc, niskie szumy, brak zmartwien o skutecznosc AF i ekspozycji, przez to szybkosc i wygoda obslugi, kontrola nad GO dajaca wiele mozliwosci (szczegolnie portrety itp), kontrola nad calym procesem powstawania obrazu a nie powierzenie go zamyslom inzynierow i algorytmow danej firmy (czyli glownie RAW).
Do czego najbardziej musialem sie przyzwyczajac po przesiadce z kompaktu cyfrowego:
- brak obracanego LCD - oj czasem mocno sie trzeba napocic albo strzelac prawie w ciemno lub zrezygnowac z precyzyjnego kadrowania i zostawic zdjecie "a pozniej sie przytnie".
- brak podgladu na zywo, ale wizjer optyczny lepszy w wieeeelu warunkach
różnice są odwrotneZamieszczone przez TomekMa
analogowa lustrzanka robi lepsze zdjęcia jak analogowy kompakt,
a cyfrowy kompakt robi filmy których nie robi cyfrowa lustrzanka
dlatego lepiej kupić analogową lustrzankę ale cyfrowy to lepiej kompakt![]()
![]()
![]()
20Dset
maj łeb...
Vitez, przecież w tekście niżej raczej się ze mną zgodziłeś. Wiem, że uogólniałem. ale Twoje odczucia są odczuciami osoby, która ma ochotę więcej się dłubać.
nie no u mnie analog raczej nie wchodzi w gre.nie chce wydawac jeszcze wiecej piniedzy na lab potem dobry skaner ktory tez znowu kosztuje.przyzwyczailem sie do tego ze wrzucam fotki na kompa i gotowe.
Zupelnie Cie rozumiem. Zatem jesli mozesz zainwestowac te pieniadze, a interesuje Cie cos wiecej niz "pstryk" i zdjecie przyslowiowe "u cioci na imieninach", to polecam dSLD.Zamieszczone przez TomekMa
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
Nie zgodzilem sie glownie w punkcie ze "kompakt zrobi dobre zdjecie" . Bo "dobre zdjecie" != zdjecie ostre i koloroweZamieszczone przez Tomasz Golinski
, choc te elementy sa rowniez skladowa dobrego zdjecia - zalezy od pomyslu .