Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Dlaczego dSLR a nie zwykla cyfra?

TomekMa
    Guest

Domyślnie Dlaczego dSLR a nie zwykla cyfra?

czy moze mi ktos odpowiedziec na to pytanie?dlaczego mial bym sobie kupic dSLR a nie zwykla cyfrowke?jakie sa zasadnicze roznice w tych dwoch rodzajach aparatow ja sam jestem laikiem i chcialbym zeby mi ktos pomogl poniewaz zastanawiam sie nad kupnem nowego aparatu.z gory dziekuje za odpowiedzi.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Hmmm. Jakby to powiedzieć. Lustro pozwala bardziej artystycznie kreować rzeczywistość. Obraz też jest jakiś taki bardziej plastyczny. Nie będę tu rozpisywał się o szybkości działania AF i innych parametrach bo możesz sobie to porównać w necie. Albo taka np głębia ostrości. Miałem kompakty cyfrowe i właśnie to mnie w nich bolało. Tam wszystko wychodzi ostre. Można zapomnieć o pięknym rozmyciu tła. Ich ogromna GO paradoksalnie na dłuższą metę staje się wadą. Lustrzanki wymagają od fotografa więcej myślenia i trochę doświadczenia. Chodź i tu producenci wychodzą na przeciw niedzielnym pstrykaczą wprowadzając "tryb zielony" - czyli wyceluj naciśnij i zapomnij

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

TomekMa, napisz do czego zamierzasz uzywac aparat (jaki rodzaj fotografii), jakie masz na to fundusze i jakie sa Twoje umiejetnosci techniczne w tej dziedzinie. moze sie okazac, ze lepszy dla Ciebie bedzie digicam (tzn. taki cyfrowy nie-DSLR z podgladem klatki na ekranie LSD), ale moze lepsza bedzie lustrzanka.

jesli czytujesz angielski, to polecam ten artykul: http://www.luminous-landscape.com/co...03-08-31.shtml
    gdzie dosc ciekawie wyjasnione jest jakie wady i jakie zalety maja poszczegolne typy cyfr. nigdzie nie jest powiedziane, ze ktorys jest bezwzglednie lepszy
    rowniez pod tym adresem: http://www.outbackphoto.com/reviews/reviews.html znajdziesz opinie uzytkowe na temat roznych cyfr. polecam poczytac o Minolcie A1 i Sony 828 - dosc dobrze podsumowane jest dlaczego takie aparaty moga dla wielu uzytkownikow byc lepsze niz 300D/D70 czy cos bardziej zaawansowanego
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Każdy SLR jest po prostu trudny w obsłudze. Radziłbym pobawić się najpierw jakimiś analogowymi lusterkami, żeby potem świadomie wydać te kilka tysięcy.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    ...cyfrowy nie-DSLR z podgladem klatki na ekranie LSD
    Podejrzewam, ze tego typu aparat musi wyjatkowo kolorowe zdjecia robic

TomekMa
    Guest

Domyślnie

sprawa jest taka ze mam cyfre i zdjecia robie raczej w roznych kierunkach,co mi przyjdzie do glowy albo co zobacze staram sie zrobic najlepiej jak umiem.od jakiegos czasu zastanawiam sie terz wlasnie nad zmiana aparatu jak juz wczesniej pisalem.dzisiaj tez zalalem swoja cyfre herbata i jak gwarancja tego nie wezmie to bede musial kupic cos nowego.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomekMa
    sprawa jest taka ze mam cyfre i zdjecia robie raczej w roznych kierunkach,co mi przyjdzie do glowy albo co zobacze staram sie zrobic najlepiej jak umiem.od jakiegos czasu zastanawiam sie terz wlasnie nad zmiana aparatu jak juz wczesniej pisalem.dzisiaj tez zalalem swoja cyfre herbata i jak gwarancja tego nie wezmie to bede musial kupic cos nowego.
    no to raczej polecam aparat typu Minolta A1/A2 czy Olympus C8080. ogolnie rzecz biorac, latwiej sie nimi robi zdjecia niz lustrami, a szybkosc dzialania i jakosc (w granicach ISO 100~200) sa zupelnie przyzwoite
    www albo tez flickr

TomekMa
    Guest

Domyślnie

tylko ze taki 8 mpowy olympus kosztuje prawie tyle samo co 300d.i tu jest dylemat

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Po prostu zdecyduj się, czy chcesz się dużo uczyć, czy łatwo robić dobre fotki.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Cytat Zamieszczone przez akustyk
    ...cyfrowy nie-DSLR z podgladem klatki na ekranie LSD
    Podejrzewam, ze tego typu aparat musi wyjatkowo kolorowe zdjecia robic
    ja chce miec takiego ...gdzie to mozna kupic ?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów