Strona 17 z 22 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 217

Wątek: EFS 17-55 f2.8 IS

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

abstrahując od tego, czy szkło jest optycznie niezłe, to nie można zapominać, że mechanicznie nie jest zupełnie warte swojej ceny... bo w tej cenie L-kę znajdziesz!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ach, jeszcze zapomniałem dodać, że mój kumpel robiący wesela strasznie pluje na jakość tego szkła na SZERSZYM końcu
    Ostatnio edytowane przez airhead ; 18-10-2008 o 22:53 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Mi też się nie podoba ostrość obrazka na 17mm...
    Mam, używam...
    Amator martwi się o sprzęt, Profesjonalista o kasę, a Mistrz o światło...
    Mariusz Łanucha
    Moje zdjęcia ślubne, fotografia ślubna.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grztus Zobacz posta
    Jedyną wadą jest zasysanie pyłków do środka - na weselach bardzo kurzy się spod butów tańczących osób i nawet z filtrem na wierzchu nie udało mi się uniknąć zabrudzeń wewnątrz szkła. Ale pierwsze czyszczenie w serwisie canona jest darmowe (kolejne nie wiem).
    Aż chyba oddam swojego jako 'niezgodny z umową' bo nie spełnia specyfikacji producenta z tego co widzę. Tyle osób pisze o tych pyłkach a ja po ponad roku używania w przeróżnych warunkach (koncerty i pokazy samolotowe są nawet sporo bardziej pyłogenne niż wesela) - nadal czysty .

Domyślnie

To i ja dołożę swoje parę groszy.
    Od około miesiąca jestem posiadaczem C17-55@2.8 IS USM. Długo zastanawiałem się nad szkłem do mojego 40D. Brałem pod uwagę; 17-40f4, 16-35f2.8 w wersji I, 17-50f2.8, 24-105f4. Naczytałem się bardzo wiele o zasysaniu kurzu przez 17-55 i postawiłem na eLę 24-105 f 4 IS USM myśląc, że kiedyś będzie jak znalazł pod pełną klatkę.
    Zakres 24-105 okazał się dla mnie bardzo niewygodny i dodatkowo światło 4 to trochę ciemno. Bardzo niewygodne było dla mnie rozmieszczenie pierścieni w obiektywie 24-105. Ostatecznie szkło sprzedałem i w to miejsce postanowiłem kupić 17-55 po bardzo dobrej cenie a mianowicie 2100 zł (oczywiście używane, ale w perfekcyjnym stanie).
    Po takiej zamianie jestem bardzo zadowolony. Zakres bardzo uniwersalny, jest w miarę szeroko i do portretów się nadaje. Szkło jasne i do tego ostre od pełnej dziury. Ostrość na f2.8 dla 50mm porównywalna z ostrością w 24-105 dla f4.
    Stabilizacja rewelacyjna dla 55mm i czasie 1/10 sek. w pozycji stojącej spokojnie da się zrobić nieporuszone zdjęcie. W związku z powyższym śmiem twierdzić że IS jest bardzo przydatny.
    Szkiełko to jest co prawda szkłem do CROP’a ale jeśli będzie mnie stać na pełną klatkę -co nie wiem kiedy nastąpi – to stać mnie będzie na zamianę na inne szkło.
    Podsumowując szkło zdecydowanie polecam.

Bywalec
    Miasto
    Radom/Warszawa

Domyślnie

Heh, miałem wypomnieć w poprzednim swoim poście, że ci którzy pyłków jeszcze nie doświadczyli, od razu się tu odezwą - ale przyjdzie czas że wspomną na nasze słowa (chociaż wcale wam tego nie życzę) :wink:

A już tak na poważnie, to niestety, w moim przypadku nawet filtr nie pomógł.
    Wiadomo: produkt produktowi nierówny i zawsze będą głosy zarówno na plus, jak i minus.
    Na pocieszenie (dla tych co nie wiedzą) dopowiem, że pyłki te są widoczne tylko gdy się patrzy na szkło od zewnątrz - nie mają natomiast żadnego widocznego wpływu na zdjęcia (dopóki jest ich tam tylko kilka).

airhead: owszem, znajdzie się eLkę w tej cenie, tylko wskaż mi proszę elkę dla APS-C o zbliżonym zakresie i świetle ??: Niestety 24mm na cropie to czasem za wąsko, a nie wszystkich od razu stać na zakup dwóch obiektywów klasy L by wypełnić interesujący zakres ogniskowych (a dla wielu 17-55 to właśnie pożądany zakres). Nie twierdzę, że 17-55 IS to majstersztyk, ale nie ujmuję mu zasług - naprawdę dzielnie i wystarczająco się spisuje przy moim sposobie fotografowania.

Domyślnie Jak spisuję się 17-55 2.8 IS

Ostatnio ktoś się chwalił jaki to 17-55 jest dobry. Wcześniej jakoś nigdy nie brałem pod uwagę tego obiektywu ale po przejrzeniu paru reviews widzę, że może warto zainteresować się tym obiektywem. Obecnie mam 11-16 2.8 Tamrona oraz 28-75 ale rozważam zamianę tego w/w obiektyw. Szczególnie, że 11mm to dla mnie chyba trochę za szeroko. Głowne zastosowanie śluby i burze. Czy ktoś ma ten obiektyw i jak się sprawuję? Czy po przymknięciu nadal są straszne aberracje? Czy jest ostry od 2.8? Czy mocno zasysa kurze?

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Mam dość krótko ten obiektyw, ale na gorąco po kilkudziesięciu fotkach mogę powiedzieć:
    w pełni używalne 2.8,
    wyraźna winieta na 17mm i 2.8, po przymknięciu znika,
    w środku już jakieś dwa mikropyłki, ale to w niczym nie przeszkadza ( no chyba, że o komfort przychiczny chodzi )
    szybki i celny AF,
    jak dla mnie to jedyną wada jest jego konstrukcja, nie tak solidna i pancerna jak L-ki czy używanej przez mnie wcześniej tokiny. Naprawdę mam obawy wziąć go na wycieczkę w wysokie Tatry.
    Plastyka, bokeh, nasycenie kolrów, praca pod światło - OK.
    no i stabilizacja, ale jak na razie nie musiałem z niej korzystać bo wszystkie foty w plenerze.
    Zakres ogniskowych - zaleznie od preferencji. Ja zastanawiałem się wcześniej nad zestawem c 10-22 i c 50 1.4. Wybrałem 17-55, a czy dobrze to czas pokaże.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Mój spisuje się bardzo dobrze. Ostry od pełnej dziury. Aberracje praktycznie niezauważalne. Używam go od około 2 lat w różnych warunkach i wbrew powszchnej opinii, kurzu za przednią soczewką jeszcze nie zauważyłem.
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pinio Zobacz posta
    Głowne zastosowanie śluby i burze.
    cieawe polaczenie ni epowiem
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

najlepszy obiektyw jakie miałem. ostrzejszy dużo od 16-35 L II, chyba, że jak tak trafiłem. ma dwie wady - obiektyw zasłania lampe błyskową wbudowaną tak pomiędzy 17-28, oraz ma straszną aberacje na szerokim kącie.
    canon

Strona 17 z 22 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów