Obiektyw ten posiadam od sierpnia b.r., początkowo nie byłem zadowolony z jakości zdjęć (byłem wręcz przerażony), ale po przemyśleniach i poprawkach w mojej technice fotografowania okazało się, że jest to rewelacyjne szkło z ogromnymi możliwościami (okazało się m.in. że zastosowany tani filtr UV HAMA powodował niewiarygodne zmniejszenie rozdzielczości optycznej).
17-55 IS w zestawie z 40D sprawuje się wyśmienicie, zalet USM nie trzeba nawet przedstawiać (w czasie fotografowania obiektyw nie wydaje żadnego odgłosu - do kościoła rewelacja). Polecam do niego oryginalną osłonę, jest świetnie wykonana i wydatek 120zł jest tu absolutnie uzasadniony.
Fotografowałem wcześniej Tamronem 17-50/2.8 i moim zdaniem Canon jest zdecydowanie lepszy (cały czas piszę o foto ślubnym, gdyż tylko w tym zakresie mam porównanie), zarówno pod względem uzyskiwanego obrazka, jak też walorów użytkowych (stabilizacja, USM). Jedyną wadą jest zasysanie pyłków do środka - na weselach bardzo kurzy się spod butów tańczących osób i nawet z filtrem na wierzchu nie udało mi się uniknąć zabrudzeń wewnątrz szkła. Ale pierwsze czyszczenie w serwisie canona jest darmowe (kolejne nie wiem).
Może w weekend uda mi się dokończyć galerię którą właśnie tworzę, będzie tam sporo ślubnych zdjęć z zestawu 40d + 17-55/2.8 IS (a także kilka z 50/1.8 II) - zapraszam zatem do zajrzenia gdzieś w okolicach wtorku na www.grztus.pl