polecam osłonę zamiennik firmy Marumi naprawdę jest OK właściwie to dokładnie ta sama jakość co oryginał Canona za nieporównywalnie niższą cenę
polecam osłonę zamiennik firmy Marumi naprawdę jest OK właściwie to dokładnie ta sama jakość co oryginał Canona za nieporównywalnie niższą cenę
Każde szkło canona trzeba testować w sklepie, k a ż d e. Brać własną puszkę i testować. Co do osłony to wolałbym już coś "markowniejszego" np. marumi.
Witam,
Zamirzam zakupic ten oto obiektyw. Skłoniła mnei do tego stabilizacja, ciagłe swiatło 2,8 i fajne ogniskowe 17 - 55. A tak sie prezentuje:
Bedzie mi słuzyc głownie w fotografowaniu slubow.
Teraz mam pytanei do was: jak to sie sprawuje w rzeczywistosci. Moze ktos jest w posiadaniu tego szkiełka? według testow spisuje sie dobrze i jakoscia nei odbiega o "L" ek. Chciałbym sie upewnic![]()
Cena tego szkła (~3000zł) moim skromnym zdaniem jednak nie odzwierciedla jego możliwości. Owszem, zdjęcia robi przyzwoite, ale ostre jak eLe to nie jest napewno. IS to plus na jego korzyść, ale przy takim zakresie i jasności da się obejść bez IS. Lepiej kupić Tamrona 17-50 f/2.8 albo 28-75 f/2.8, zaoszczędzisz kase.
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
posiadam ten obiektyw i powiem szczeze ze zacne to szklo. Tylko polityka canona chyba powoduje ze nie ma L. Gdyby bylo pod FF to zamiotloby reszte eLek pod wycieraczke. Najwieksze wady wedlug mnie to zla praca pod ostre swiatlo i zmienna geometria (przy zoomowaniu sie powieksza)
Jestem w posiadaniu tego szkła i jest super! ostre, celne jedynie do czego trzeba się przyzwyczaić to przemieszczające się w srodku obiektywu uprzedzając pytanie nie mają one wpływu na jakość zdjęć. Proponowanie Tamrona do pracy w kościele przy całej ułomności pracy autofofocusa jest nieporozumieniem. Poczytaj na forum każdy kto używał Tamrona do wesel wymieniał go prędzej czy później na inny obiektyw
Bierz, nie bedziesz zdejmowal z body, dobre swiatlo i ogniskowe beda z Toba
![]()
Miałem Tamrona , ale umywa się do Canona. Za Canonem przemawia szybkość działania, celność i stabilizacja. Do Twoich zastosowań będzie idealny :wink:
A na jakiej podstawie tak uważasz? Posiadania czy teorii (oglądanie obrazków i testów) ?
Ja się z dwóch ostrych eL przesiadłem na to szkło i śmiem twierdzić że w powyższym zdaniu nie masz racji.
Chyba że próbujesz do stałek porównać.
Miałem też kiedyś dość długo Tamrona 28-75 2.8 . I tym Tamronem i tym Canonem udało mi się już zrobić parę imprez, wesel też... w sumie nie ma co porównywać - w życiu bym teraz nie wrócił do Tamrona jeśli chodzi o zastosowanie indoor-imprezy-wesela. Do portretów/studio i do 5D to Tamron 28-75 2.8 jest naprawdę fajnym, ekonomicznym szkłem.
Obiektyw ten posiadam od sierpnia b.r., początkowo nie byłem zadowolony z jakości zdjęć (byłem wręcz przerażony), ale po przemyśleniach i poprawkach w mojej technice fotografowania okazało się, że jest to rewelacyjne szkło z ogromnymi możliwościami (okazało się m.in. że zastosowany tani filtr UV HAMA powodował niewiarygodne zmniejszenie rozdzielczości optycznej).
17-55 IS w zestawie z 40D sprawuje się wyśmienicie, zalet USM nie trzeba nawet przedstawiać (w czasie fotografowania obiektyw nie wydaje żadnego odgłosu - do kościoła rewelacja). Polecam do niego oryginalną osłonę, jest świetnie wykonana i wydatek 120zł jest tu absolutnie uzasadniony.
Fotografowałem wcześniej Tamronem 17-50/2.8 i moim zdaniem Canon jest zdecydowanie lepszy (cały czas piszę o foto ślubnym, gdyż tylko w tym zakresie mam porównanie), zarówno pod względem uzyskiwanego obrazka, jak też walorów użytkowych (stabilizacja, USM). Jedyną wadą jest zasysanie pyłków do środka - na weselach bardzo kurzy się spod butów tańczących osób i nawet z filtrem na wierzchu nie udało mi się uniknąć zabrudzeń wewnątrz szkła. Ale pierwsze czyszczenie w serwisie canona jest darmowe (kolejne nie wiem).
Może w weekend uda mi się dokończyć galerię którą właśnie tworzę, będzie tam sporo ślubnych zdjęć z zestawu 40d + 17-55/2.8 IS (a także kilka z 50/1.8 II) - zapraszam zatem do zajrzenia gdzieś w okolicach wtorku na www.grztus.pl