Strona 11 z 22 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 217

Wątek: EFS 17-55 f2.8 IS

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Mimo ze obiektyw ten wykrywa kiedy aparat umieszczony jest na statywie i informuje o tym system stabilizacji. Nalezy jednak chyba przestrzegac zasady na statywie bez IS.
    No tak powiedzmy że wykrywa ale co z pierwszą częścią pytania, problem jest również przy wyłączonym IS

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Nie bardzo rozumie ta pierwsza czesc pytania, zawsze uwazalem ze przy zmianie ogniskowej obiektywu na nowo nalezy ustawiac ostrosc.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

A czy ktoś z Krakowa lub Kielc posiadający ten zacny obiektyw byłby skłonny spotkać się w celu krótkiego przetestowania? W zamian oferuję użyczenie mojego obiektywu z tej samej rodziny EF-S a mianowicie 10-22. Chętnych zapraszam na priva. Pozdrawiam
    Miłego dnia
    moja www

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie bardzo rozumie ta pierwsza czesc pytania, zawsze uwazalem ze przy zmianie ogniskowej obiektywu na nowo nalezy ustawiac ostrosc.
    Zgadzam się całkowicie jednak w moim obiektywie centralny punkt AF przesuwa sie przy zmianie ogniskowej i ostrzy w innym miejscu.

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czyli "celujesz" punktem centralnym na 17mm w 10-tkę tarczy strzeleckiej ;-), przestawiasz na 55mm nie zmieniając pozycji obiektywu i teraz punkt centralny wypada gdzies na 6-tce?
    Body, stałki, zoomik

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Czyli "celujesz" punktem centralnym na 17mm w 10-tkę tarczy strzeleckiej ;-), przestawiasz na 55mm nie zmieniając pozycji obiektywu i teraz punkt centralny wypada gdzies na 6-tce?
    Dokładnie tak się dzieje

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

No to dziwny obiaw, u mnie tak nie jest. A czy fotografowany obiekt byl w miare plaski, bo moze to znany problem BF/FF przy dluzszej ogniskowej wyrazniej daje znac o sobie?

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ale z tego co rozumiem, to nie chodzi tutaj o ostrość, tylko o jakieś odchyły od osi optycznej przy zmianie ogniskowej. Dziwne to... Po pracy sprawdzę, czy mój egzemplarz też tak ma (nie sądzę, bo do tej pory nic takiego nie zaobserwowałem).
    Body, stałki, zoomik

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No to dziwny obiaw, u mnie tak nie jest. A czy fotografowany obiekt byl w miare plaski, bo moze to znany problem BF/FF przy dluzszej ogniskowej wyrazniej daje znac o sobie?
    Tak.Ostatnie testy robiłem na książce.

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Ale z tego co rozumiem, to nie chodzi tutaj o ostrość, tylko o jakieś odchyły od osi optycznej przy zmianie ogniskowej. Dziwne to... Po pracy sprawdzę, czy mój egzemplarz też tak ma (nie sądzę, bo do tej pory nic takiego nie zaobserwowałem).
    Sprawdziłem. U mnie przy zoomowaniu punkt centralny celuje w to samo miejce, z IS i bez. Albo nie zrozumiałem do końca, o co Ci chodzi, albo coś jest u Ciebie nie tak.
    Body, stałki, zoomik

Strona 11 z 22 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów