Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: EF 400mm f/5.6L USM ostrzy poza nieskonczoność ?

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SAM Zobacz posta
    Korekta dokonuje się niejako automatycznie.
    Jeżeli obiektyw jest w trybie manual, to ostrzysz patrząc na matówkę, a gdzie wyląduje wskażnik ostrości na ogół jest mało interesujące.
    W trybie AF po prostu aparat to za nas robi, no i jeżeli nawet "przeleci" poza znaczek nieskończoności, to nie za bardzo nas to boli (o ile zdjęcie jest ostre).

+40 C ??? A może -40 C. :-D

Pa!
    Tak, to prawda, tyle że ja dajmy na to chcę ustawić ostrość manualnie np: na dalekie drzewa, czyli nieskończoność. Powoli kręcę pierścieniem aż ustawię ostrość na tych drzewach i jest o.k. I tu powinno być stop (nie powinno być możliwości ostrzenia dalej) bo dalekie drzewa to ostrzenie na nieskończoność. Ale ja mogę dalej ostrzyć kręcąc dalej i obraz się rozmywa (czyli tak jakby poza nieskończoność). Nie chodzi mi tu gdzie wyląduje znaczek nieskończoności , ale martwi mnie to że można przeostrzyć przy manualnym ustawieniu ostrości kiedy już się osiągnie ostrość na b dalekim obiekcie. W szkłach Minolty tego nie było.

I tutaj było pytanko do użytkowników tego szkła czy tak też mają.

pozdrawiam

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

tak też mam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nasir Zobacz posta
    Tak, to prawda, tyle że ja dajmy na to chcę ustawić ostrość manualnie np: na dalekie drzewa, czyli nieskończoność. Powoli kręcę pierścieniem aż ustawię ostrość na tych drzewach i jest o.k. I tu powinno być stop (nie powinno być możliwości ostrzenia dalej) bo dalekie drzewa to ostrzenie na nieskończoność. Ale ja mogę dalej ostrzyć kręcąc dalej i obraz się rozmywa (czyli tak jakby poza nieskończoność). Nie chodzi mi tu gdzie wyląduje znaczek nieskończoności , ale martwi mnie to że można przeostrzyć przy manualnym ustawieniu ostrości kiedy już się osiągnie ostrość na b dalekim obiekcie. W szkłach Minolty tego nie było.

I tutaj było pytanko do użytkowników tego szkła czy tak też mają.

pozdrawiam
    We wszystkich manualnych stałkach (M42/Psix) jakie miałem tak było. Mam jednak obiektyw Meyer - Optik Telemegor 1:4.5/300, który tego nie ma. Ostrzenie kończy się dokładnie na znaczku nieskończoność. Także to różnie z tym bywa. Być może zależy to od materiału z jakiego obiektyw jest wykonany i jego konstrukcji.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec

Domyślnie

Uff, dziękuję za odpowiedzi. No to jestem spokojny.
    Idę dalej czytać forum o obróbce RAW.

No i może znajdę jeszcze jakąś wskazówkę jaki ochronny filtr na ten obiektyw założyć. Zawsze jakaś plamka, kropla, kurz się pojawi na soczewce , a ja wolę już czyścić filtr.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów