No, koszty rosną jeszcze o wizażystę, stylistę itp. Każdy ciuch można dobrac, bez przesady, tylko trzeba odpowiednio umalować i uczesać. Ale od tego to już nie jest fotograf, chyba że się na prawdę zna. Może coś najwyżej zasugerować że chciał by tak lub ówdzie
Możesz tak myśleć. Niektóre kobiety też tak myślą (wolą oglądać ciuchy na manekinach). Ale niektóre myślą inaczej. Te mniej zakompleksione chyba (-:Myślę, że modelka jest idealnym rozwiązaniem i wręcz niezbędnym przy zdjęciach wizerunkowych, gdzie sam ciuch jest z założenia tylko jednym z elementów tworzących klimat. Natomiast jeśli chodzi tylko i wyłacznie o produkt wtedy modleka zaczyna wręcz przeszkadzać. Manekin pozwala spojrzec na sam ciuch z pewnym dystansem i bez niepotrzebnych skojarzeń. Że fotka "nie żyje" cóż, nie można mieć wszystkiego. Poza tym dzieki temu załatwiasz kwestię pewnego niebezpieczństwa i dysonasu pozakupowego gdyż dosłany ciuch na 99% będzie wyglądał lepiej niz na fotce. W przypadku zdjęcia z modelką niekoniecznie i masz klienta "z głowy".
Ależ właśnie to, że manekin jest częściowo ubrany, że krzywo ubrany, że w wygniecionym - to właśnie są sprawy techniczne i warsztatowe. Dzięki tym mankamentom zdjęcia się nie nadają. Popraw najpierw to, a nie mów, że to się poprawi później, bo do póki nie sprawdzisz, to nie wiesz, czy uda Ci się zrobić dobre zdjęcia.W sumie wszystko zależy od "celu" i nie uniknie sie tu jakichś kompromisów.
Niemniej nie chodziło mi tego typu rozmowę, a raczej o aspekty czytso techniczne. To jest mój "problem: w tej chwili. Ciuch mozna wyprasować itp., ale nawet najlepiej wyprasowany, na modelce czy nie, z gaciami czy bez, nie zachęci do zakupu jeśli fota będzie fatalna "warsztatowo" i o warsztat mi przede wszystkim chodzi i na tym chcę się teraz skoncetrować. Wyprasowanie tego czy owego to najmniejszy problem i chciałbym by to był ten jedyny. Na razie musze się chyba przede wszystkim nauczyć robić te zdjęcia. Jesli widzisz jakieś "techniczne" błędy, dzięczne będę za podpowiedzi.
Zdjęcia w tej postaci zdecydowanie nie zachęcają do zakupu. Zrób, żeby zachęcały.