Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: WB - moje doświadczenia i wnioski.

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie WB - moje doświadczenia i wnioski.

W zasadzie od początku (całkiem niedawnego) mojej przygody z cyfrową fotografią najbardziej nurtującym dla mnie tematem był balans bieli. Jako, że szybko przekonałem się, że nie jest to takie byle co bez znaczenia, przestawiłem swój aparat na fotografowanie w trybie RAW i dałem sobie spokój w tym temacie.

Generalnie uważa się, że WB odpowiada za oddanie kolorów i jest to niewątpliwie prawda. Zastanawiając się nad innymi konsekwencjami nieprawidłowego ustawienia WB, zainteresowała mnie zależność WB i ekspozycji. Dodatkowo interesowało mnie, czy błędy WB w naświetlaniu JPEGów można bezboleśnie korygować tak, jak na RAWach - jak twierdzą niektórzy "przeciwnicy" RAWów.
    Kluczem było zrozumienie "kolorowego" histogramu i tego, jak on wygląda przy różnych ustawieniach WB.
    Doszedłem do wniosku, że zmiany temperatury barwowej mają nieznaczny wpływ na kanał zielony, ale już w kanałach niebieskim i czerwonym dzieje się, oj dzieje. I tak, wraz ze wzrostem temperatury barwowej kanał niebieski ulega przyciemnianiu (ucieka na lewą stronę histogramu), zaś kanał czerwony, przeciwnie, ulega rozjaśnianiu, czyli przesuwa się na prawo histogramu.
    Naturalną zatem konsekwencją nieprawidłowego ustawienia WB może być albo przepalenie kanału czerwonego, albo niedoświetlenie kanału niebieskiego. Zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku oznacza to utratę informacji w tych kanałach.
    To należałoby udowodnić (sobie).

Zdecydowałem się na mały test, którego metodologię i wyniki niniejszym przedstawiam.

Najpierw metodologia. Zdjęcia tego samego, dość kontrastowego, motywu ze statywem, z dokładnie tymi samymi parametrami ekspozycji i liczbą ISO. Każdemu zdjęciu towarzyszy inne ustawienie WB. Ostatecznie wybrałem do prezentacji warianty - za zimno (3000 K), normatywnie (5500 K) i za ciepło (10000 K). Obrazują to, co mi chodziło po głowie. Dla wzmocnienia efektu (fotografowana scena nie była aż tak kontrastowa jakbym sobie tego życzył - z zapasem mieściła się w dynamice mojego aparatu) przedstawiam zestawy zdjęć z różnymi WB w dwóch wersjach - z prześwietleniem o 1 EV i niedoświetleniem o 0,5 EV. Dodatkowo, zdjęcia pokazane są z włączonym ostrzeganiem o przekroczeniu zakresu (czerwony - światła, niebieski - cienie).

Zdjęcie pierwsze, to "na zimno" - 3000 K z prześwietleniem i prześwietlenie (sic!) dopadło kanał niebieski :

Kolejne, to 5500 K (+1EV) - tutaj brak clippingu w całym zakresie :

Dalej, 10000 K, znowu +1EV i... żadna niespodzianka - prześwietlenie kanału czerwonego :

Następnie w drugą stronę, czyli z niedoświetleniem o -0.5EV.
    Pierwsze, to 3000 K i widać jak uciekł na lewo kanał czerwony, a nawet zielony. Niebieski w tym wypadku doskonale znosi niedoświetlenie :

Kolejne - 5500 K i elegancja - brak clippingu :

Następne, zgodnie z oczekiwaniami - niedoświetlenie (niegroźne) kanału niebieskiego :

Wnioski.
    No cóż, mój pierwszy wniosek jest taki, że tylko prawidłowe naświetlenie + prawidłowy balans bieli pozwala zarejestrować na JPEGu maksymalną, możliwą do zarejestrowania ilość informacji.
    Prawidłowa ekspozycja to nie wszystko, skopany balans bieli jest powodem clippingu poszczególnych kanałów, a zatem ucieczki informacji przy fotografowaniu w JPEGach.
    Prawidłowe ustawienie WB (5500 K) w przypadku tej sceny pozwoliło uniknąć clippingu w zakresie 1.5EV, czyli możemy bezkarnie zmienić ekspozycję w zakresie 1.5EV bez utraty szczegółów w którymkolwiek z kanałów.

Wniosek (dla mnie) fundamentalny - zostaję przy RAWach.

Co sądzicie o moim toku myślenia ? Może gdzieś popełniam błąd ?
    Sam nie wiem.

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Fotki się nie ładują :-/
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Fotki się nie ładują :-/
    Mi się ładują A efekt... no tak jest i tyle ;-) jak się trochę zastanowić nad mechanizmem "wywoływania" rawów, to nawet idzie zrozumieć dlaczego

Domyślnie

ok... jako laik mam więc pytanie. jestem posiadaczem canona 400d. WB mogę więc ustawić na "daylight", "miejsca zacienione", "pochmurny dzień" itd. Zastanawiam się natomiast jak ustawiać WB przy np zachodzie słońca, czy przy zdjęciach nocnych bez lampy. czy mógłby mi ktoś wrzucić np. jakąś tabelkę ze średnią temperaturą barwową w różnych sytuacjach oświetlenia?

Bywalec Awatar unicorn78
    Miasto
    Pabianice, Cambridge

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez glasseye Zobacz posta
    ok... jako laik mam więc pytanie. jestem posiadaczem canona 400d. WB mogę więc ustawić na "daylight", "miejsca zacienione", "pochmurny dzień" itd. Zastanawiam się natomiast jak ustawiać WB przy np zachodzie słońca, czy przy zdjęciach nocnych bez lampy. czy mógłby mi ktoś wrzucić np. jakąś tabelkę ze średnią temperaturą barwową w różnych sytuacjach oświetlenia?
    Lejzi men! http://pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_barwowa
    Postaraj się nie zgubić tego linka, bo drugi raz może mi się nie uda znaleźć
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    ... Może gdzieś popełniam błąd ?
    Sam nie wiem.
    Pewnie gdzieś jest błąd, bo mi też się nie ładują;-)
    Ostatnio edytowane przez unicorn78 ; 12-07-2008 o 01:42 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

dzienkujem! zapomniałem zupełnie o wiki

Bywalec Awatar unicorn78
    Miasto
    Pabianice, Cambridge

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez glasseye Zobacz posta
    dzienkujem! zapomniałem zupełnie o wiki
    Oczywiście indywidualnie należy rozpatrywać ten punkt "3200 K - barwa światła żarowego lamp studyjnych
    w zależności od posiadanych świecidełek bo różnica pomiędzy 5600 K a 3200K jest ogromna:-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie ładuja się. Ale tok myslenia i wnioski wydają się być słuszne i praktyka je potwierdza, więc nawet przy braku fotek jestem na tak

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja zauważyłem tą zależność przy wywoływaniu rawów. Jeśli miałem fragmenty prześwietlone i korygowałem je tak, że były na granicy pojawienia się i zmieniałem później WB to znowu wyskakiwały, zwykle nie takie duże i o trochę innym kształcie, ale jednak. Czyli WB miał ewidentny wpływ na cplipping.

Domyślnie

kurde ja robie w RAW-ach i ok WB ustawię ale kolory mam tak wyblakłe jak bym waniszem je traktował jakoś nie widzę tu kilkukrotnego wywoływania, sma nie wiem, pewnie nie umiem jeszcze. Głównie wkurza mnie to jak robie fotki podczas zabawy na weselu i później po wywołaniu |RAW kolory wyblakłe. Ot na dole mały przykład, może ktos ma pomysły. Jeśli trzeba podesle RAWA pozdr
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    jeszcze raz fotka
    Ostatnio edytowane przez oszczepnik ; 18-07-2008 o 15:10 Powód: Automerged Doublepost
    "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Uprawnienia umieszczania postów