Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Stara lampa błyskowa z Canonem 300x

kiwi
    Guest

Domyślnie Stara lampa błyskowa z Canonem 300x

Witam, nie jestem pewien, czy jest to dobre miejsce na umieszczenie tego postu, czy moze bardziej by pasował w kategorii lampy blyskowe. W każdym razie chcialem zapytać, czy lampa blyskowa starego typu (Nissin) z gorącą stopką, na stykach której występuje jakieś napięcie można bez stresu podlączyć do EOSa 300x. Czy może nastąpić uszkodzenie jego elektroniki? A może styki podczas otwierania migawki są zwierane mechanicznie i napięcie w niczym nie przeszkadza? Pomóżcie mi, bo trochę szkodaby było sfajczyć nowy aparat :/

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

300D nie - (wytrzymuje napięcie 6V), 350 i wyższe wytrzymują 250V o ile pamiętam..
    Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

kiwi
    Guest

Domyślnie

Mam na myśli Canon EOS 300X - analogowy, a nie cyfrówkę.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kiwi Zobacz posta
    Witam, nie jestem pewien, czy jest to dobre miejsce na umieszczenie tego postu, czy moze bardziej by pasował w kategorii lampy blyskowe. W każdym razie chcialem zapytać, czy lampa blyskowa starego typu (Nissin) z gorącą stopką, na stykach której występuje jakieś napięcie można bez stresu podlączyć do EOSa 300x. Czy może nastąpić uszkodzenie jego elektroniki? A może styki podczas otwierania migawki są zwierane mechanicznie i napięcie w niczym nie przeszkadza? Pomóżcie mi, bo trochę szkodaby było sfajczyć nowy aparat :/
    Najlepiej zadzwoń na żytnią. Powinni wiedzieć. Jeśli nie to nie ryzykuj. To że jest coś zwierane mechanicznie wcale nie oznacza, że wytrzyma wysokie napięcie. Może być tak że kilka razy wytrzyma, a za kolejnym ...kaput .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kiwi Zobacz posta
    chcialem zapytać, czy lampa blyskowa starego typu (Nissin) z gorącą stopką, na stykach której występuje jakieś napięcie
    sprawdź czy tu jest wymieniona Twoja lampa:
    http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Miałem ten sam problem. Z tego co się doszukałem, wszystkie EOSy (tak cyfrówki, jak i analogi) mają podobne dopuszczalne napięcie na stopce. Jeśli w linku powyżej okaże się, że Twój flash ma za duże, polecam patent z Tips&Tricks

http://canon-board.info/showthread.php?t=20027

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    Miałem ten sam problem. Z tego co się doszukałem, wszystkie EOSy (tak cyfrówki, jak i analogi) mają podobne dopuszczalne napięcie na stopce. Jeśli w linku powyżej okaże się, że Twój flash ma za duże, polecam patent z Tips&Tricks

http://canon-board.info/showthread.php?t=20027
    Z tego co ja wiem to od 350D w górę można podłączać lampy z tzw. "gorącą stopką". Przynajmniej do ok. 250V.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

kiwi
    Guest

Domyślnie Wielkie dzięki

Dziękuję wszystkim za rady. Dam sobie jednak spokój z tą lampą, poszukam jakies EX. Pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów