No nie wiem czy matryca, kiedys troche piachu mi nawialo do srodka i jak uzywam MF to pierscien lekko chrupocze. Wczoraj jak troche nim pokrecilem to pojawily sie 2 nowe male paprochy.
Na przedniej soczewce od srodka mam troche kurzu ale nie podejrzewam zeby to na cos wplywalo.
F/22 uzywam tylko do takich sytuacji jak taale F/16 to czasami sie przydaje do wydluzenia czasu .
Chyba wybiore sie do sklepu wyprobowac inny obiektyw zeby miec czyste sumienie![]()
F16 jak najbardziej jest do wykorzystania, większe wartości to kwestia przemyślenia, ale czasem warto.
Może prościej wrzuć jakieś zdjęcie z tymi paprochami na imageshacka (www.imageshack.us) - to z pewnością paprochy na matrycy ale jak nie wierzysz to... Twoja wola![]()
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
tak, to syf na matrycy. ale tak tego mało że jak bym tyle miał to bym skakał ze szczęścia. powymieniasz kilka razy obiektywy to będzie i wiecej. w obecnej chwili to nie za bardzo jest co czyścić. można tylko wiecej ubrudzić. poczekaj az naprawde nadejdzie czas na czyszczenie.
jesli chodzi o syfki na zdjeciach to niej est to problem paroszka w obiektywie czy nawet mocniej ubrudzonego obiektywu ale paproszkow mikroskopijnych na matrycy
Paproszek taki przy coraz wiekszej przeslonie staje sie bardziej widoczny bo swiatlo jest coraz bardziej kierunkowe (odfiltrowane ze tak powiem przez przeslone) i paproszek w polaczeniu z tym kierunkowym witlem rzuca ostry cien.
Gdyby paproch byl w srodku lub nawet na przedniej soczewce to moglby spowodowac conajwyzej lekkie zamglenie ktorego napewno by sie nie zidentyfikowalo jako paproszek. Za caly tym stwierdzeniem stoi fizyka dzial optyka.
30D, EF 24-70 f2.8 L USM, 70-200 f2.8 L IS USM, EF 100 f/2.8 Macro USM
Moje PlFoto , Digart , Obiektywni , OnePhoto
Kto mowil ze matryca ten mial racjePrzedmuchanie gruszka pomoglo ale takie porzadne. Troche zostalo ale da sie przezyc.
Pozdrawiam.
powiem tak też mam lecz w innych miejscach na zdjęciach także wydaje mi się że może to nie jest matryca bo na końcu obiektywu mam parę kropek.Ale nie moge być w 100% pewnien.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
powiem tak też mam lecz w innych miejscach na zdjęciach także wydaje mi się że może to nie jest matryca bo na końcu obiektywu mam parę kropek.Ale nie moge być w 100% pewnien.
tak jest przy f20
lecz zobaczyłem inne foto na f20 i nie ma syfu w tym samym miejscu.
Ostatnio edytowane przez Zbyszko666 ; 20-06-2008 o 12:12 Powód: Automerged Doublepost