Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Wątek: Brudna matryca, czy coś z obiektywem ?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czykier Zobacz posta
    Tez mam podobny problem tyle ze chyba z obiektywem. Mam jakis syf w srodku na soczewce nie rotujacej ale go nie widac na soczewce. Przy f22 na zdjeciu widac dokladnie. Najgorsze ze przy f8 robi sie wiekszy i moze mniej wyrazny ale generalnie tragedia. Czy ktos wie co z takim czyms mozna zrobic. Nie mam drugiego obiektywu zeby to sparwdzic. Wydaje mi sie ze jak zmienia sie wielkosc syfu przy zmianie przyslony to chyba obiektyw ?
    Masz syfa na matrycy - z pewnością nie na/w obiektywie.

... Czy ktos wie co z takim czyms mozna zrobic. ...
    No pewnie, że wiemy. Wyczyścić

PS: A że zapytam z ciekawości - jakie zdjęcia robisz przy f/22 ?

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    PS: A że zapytam z ciekawości - jakie zdjęcia robisz przy f/22 ?
    pewnie czysci żeby mieć bardziej.. czyste sumienie

Domyślnie

No nie wiem czy matryca, kiedys troche piachu mi nawialo do srodka i jak uzywam MF to pierscien lekko chrupocze. Wczoraj jak troche nim pokrecilem to pojawily sie 2 nowe male paprochy.

Na przedniej soczewce od srodka mam troche kurzu ale nie podejrzewam zeby to na cos wplywalo.

F/22 uzywam tylko do takich sytuacji jak ta ale F/16 to czasami sie przydaje do wydluzenia czasu .

Chyba wybiore sie do sklepu wyprobowac inny obiektyw zeby miec czyste sumienie

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

F16 jak najbardziej jest do wykorzystania, większe wartości to kwestia przemyślenia, ale czasem warto.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...
    Chyba wybiore sie do sklepu wyprobowac inny obiektyw zeby miec czyste sumienie
    Może prościej wrzuć jakieś zdjęcie z tymi paprochami na imageshacka (www.imageshack.us) - to z pewnością paprochy na matrycy ale jak nie wierzysz to... Twoja wola

Janusz,

Uzależniony

Domyślnie

tak, to syf na matrycy. ale tak tego mało że jak bym tyle miał to bym skakał ze szczęścia. powymieniasz kilka razy obiektywy to będzie i wiecej. w obecnej chwili to nie za bardzo jest co czyścić. można tylko wiecej ubrudzić. poczekaj az naprawde nadejdzie czas na czyszczenie.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    tak, to syf na matrycy. ale tak tego mało że jak bym tyle miał to bym skakał ze szczęścia.....
    ale o KTÓRYM zdjęciu piszesz? czykiera zdjęcia nie ma (chyba nic nie przeoczyłem) a na początku wątku jest zdjęcie frankera

Janusz,

Bywalec Awatar PROF
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

jesli chodzi o syfki na zdjeciach to niej est to problem paroszka w obiektywie czy nawet mocniej ubrudzonego obiektywu ale paproszkow mikroskopijnych na matrycy

Paproszek taki przy coraz wiekszej przeslonie staje sie bardziej widoczny bo swiatlo jest coraz bardziej kierunkowe (odfiltrowane ze tak powiem przez przeslone) i paproszek w polaczeniu z tym kierunkowym witlem rzuca ostry cien.

Gdyby paproch byl w srodku lub nawet na przedniej soczewce to moglby spowodowac conajwyzej lekkie zamglenie ktorego napewno by sie nie zidentyfikowalo jako paproszek. Za caly tym stwierdzeniem stoi fizyka dzial optyka.

30D, EF 24-70 f2.8 L USM, 70-200 f2.8 L IS USM, EF 100 f/2.8 Macro USM
    Moje PlFoto , Digart , Obiektywni , OnePhoto

Domyślnie

Kto mowil ze matryca ten mial racje Przedmuchanie gruszka pomoglo ale takie porzadne. Troche zostalo ale da sie przezyc.
    Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Domyślnie

powiem tak też mam lecz w innych miejscach na zdjęciach także wydaje mi się że może to nie jest matryca bo na końcu obiektywu mam parę kropek.Ale nie moge być w 100% pewnien.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    powiem tak też mam lecz w innych miejscach na zdjęciach także wydaje mi się że może to nie jest matryca bo na końcu obiektywu mam parę kropek.Ale nie moge być w 100% pewnien.

tak jest przy f20

lecz zobaczyłem inne foto na f20 i nie ma syfu w tym samym miejscu.
    Ostatnio edytowane przez Zbyszko666 ; 20-06-2008 o 12:12 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów