Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Extender + fisheye??

Początki nałogu

Domyślnie Extender + fisheye??

Lubię rybie oko, raz na jakiś czas, ale lubię. Ma tylko jedną wadę (oprócz ceny) - chcąc zrobić tym jakiś portret, albo generalnie jakieś dokładne ujęcie, należy podejść baaaaaaaaardzo blisko. Osobiście mi to nie przeszkadza, zwłaszcza gdy mam fotografować coś ładnego, natomiast często nie da się pozostać niezauważonym stojąc 30 cm od fotografowanej osoby (testowałem canon fisheye 2.8 15mm), co oczywiście pociąga za sobą jej reakcję.

W związku z tym zastanawiałem się, co by było gdyby do rybiego oka podpiąć extender 2x? Czy obraz ulegnie spłaszczeniu i cały urok rybiego oka przepadnie, czy zakrzywienie płaszczyzn będzie takie samo, a jedynie ja nie będę musiał podchodzić do celu tak blisko? Na chłopski rozum obstawiam to drugie, ale może ktoś już próbował takiego zestawu?

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna Awatar Milosz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

cytat z pstryka: Współpraca z telekonwerterami: NIE
    camera obscura :rolleyes: i Zeiss Ikon Taxona :cool:

Domyślnie

Konwertery dzialaja ze szklami od ogniskowej powyzej (niepameitam dokladnej cyferki) ale chyba 135mm

Początki nałogu

Domyślnie

Nie pojmuję... bez większych kłopotów idealnie działa na wszystkich ogniskowych 70-200 L...

No i też nie mogę zrozumieć na czym polega brak współpracy z fisheye? nie ostrzy?

Coś już napisał
    Miasto
    Rzeszów/Kraków

Domyślnie

rene - 70-200 wspołpracuję z extenderami, ale ze stałek to pierwsza chyba 100/2.8 macro albo 135 któras ...
    30D+kit+50/1.8MkII
    Jestem strzelcem wyborowym. Zawsze strzelam na wyborach.
    Moje plgnioto.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jeśli chodzi o samo "fizyczne" połączenie extendera z obiektywem, to należy uważać na wystającą przednią soczewkę extendera. Problemu tego nie ma z telekonwerterami innych producentów np. Tamron czy Kenko (oprócz Sigmy). Można je praktycznie podłączyć do każdego obiektywu (inna rzecz czy ma to sens czy nie).

Uprawnienia umieszczania postów