Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Zdjecia CZ/B

Początki nałogu Awatar alahari
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Zrob na swoje dwa sposoby, potem na moj sposob bawiac sie suwaczkami dopasuj by ladnie wygladalo. nastepnie porownaj 3 obrazki.
    Dobra, w wolnej chwili :wink:
    Ale cos w swojej radzie pochrzaniłeś- zmniejszyć nasycenie do 0? - chyba do - 100??

Hm... subiektywnie sie nie zgodze.
    Przerabianie na grayscale psuje szczegoly wg mnie. Zdjecie staje sie plaskie, blade, niekontrastowe i nawet podciagniecie kontrastu niewiele daje.
    Zreszta probowalem juz w sumie chyba przynajmniej czterech sposobow przerobki zdjecia kolorowego na cz-b i... i dlatego przymierzam sie do kupna analoga i negatywow cz-b z ladnym ziarenkiem 8) . Moze zbyt wymagajacy jestem
    No nie wiem, zawsze wiedziałam, ze tak jest jak napisałam Szczegóły- nie kontrasty- to miałam na myśli...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alahari
    Ale cos w swojej radzie pochrzaniłeś- zmniejszyć nasycenie do 0? - chyba do - 100??
    Zalezy od wersji Photoshopa. Instrukcja jest stara i nie moja.

Szczegóły- nie kontrasty- to miałam na myśli...
    Uwazasz ze ilosc szczegolow widocznych na zdjeciu nie zalezy od kontrastowosci zdjecia? Grayscale jest plaskie i blade. Desaturacja i monochrome w channel mixer juz lepiej choc monochrome traci szczegoly w swietle (=przypala). Usunieciem koloru chyba sie nie bawilem...
    Natomiast moja instrukcje nazwalbym "warstwowa desaturacja z poprawa kontrastu" 8) albo "enhanced desaturation using layers"

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Juz sie nie bede sprzeczać :wink:
    Ale: czy stosując moją metodę- usuniecie koloru i zabawa kontrastami/jasnosciami i ew. krzywymi nie da tego samego efektu? A mniej zachodu z tyloma warstwami...

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ale: czy stosując moją metodę- usuniecie koloru i zabawa kontrastami/jasnosciami i ew. krzywymi nie da tego samego efektu? A mniej zachodu z tyloma warstwami...
    Dać to się da, tylko wartswami lepsze efekty wychodzą. Warstwy to nowe odkrycie, kazdy ich używa <choć czasem niepotrzebnie>, ale ogólnie ładniej wychodzą no i można sobie pomazać czarnym i białym i wyciągać z fotek maską wiele inności
    NO, not one of the First Ones,
    I AM THE FIRST ONE !!!
    PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mroczny
    Dać to się da, tylko wartswami lepsze efekty wychodzą. Warstwy to nowe odkrycie, kazdy ich używa <choć czasem niepotrzebnie>, ale ogólnie ładniej wychodzą no i można sobie pomazać czarnym i białym i wyciągać z fotek maską wiele inności
    Mroczny, ja wiem, ze z warstawmi różne cuda można robić, ale w tym konkretnym przypadku (jak zamiana kolor na cz-b) różnicy raczej nie widzę Jeszcze bede sie przygladac, ale to dopiero po zaliczeniach 8)

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeszcze bede sie przygladac, ale to dopiero po zaliczeniach
    Popieram, ale w ramach rozrywki i przerwy też coś trzeba robić (oprócz klikania bannerków)
    NO, not one of the First Ones,
    I AM THE FIRST ONE !!!
    PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W przerwie..zarabiam :P Moze kiedyś ujrzycie efekty mojej pracki :wink: Znacie moze kogoś kto pieknie zrobiłby galerie zdjec (modelki głownie) na www? Klient placi :wink: Ale musi zobaczyć styl.. Ja na razie stron robic nie umiem

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alahari
    Im wiecej pracy wlozysz tym lepszy efekt. Tak samo w fotografii. Da sie aparat ustawic na zielony, wlaczyc i pstryknac.
    Nie da tego samego efektu, da co najwyzej pdoobny, subiektywnie mowie ze gorszy.
    Moze sproboj najpierw sama, pomecz sie z choc jednym zdjeciem i porownaj efekty - mozesz przeciez przekonac sie sama zamiast zadawac retoryczne pytanie .

rzul
    Guest

Domyślnie

Zajrzyjcie na

http://www.outbackphoto.com/artofraw...profile_BW.zip

profil BW do CaptureOne - czyli konwersja do BW przy RAW->JPG

Początki nałogu Awatar satriani

Domyślnie

Podobno plug-in o nazwie optikverve jest rewelacyjny (gotowe profile, kolorowe filtry do fotografii cz-b)
    i wszystko za free, poiżej link:

www.optikvervelabs.com

[ Dodano: 07-09-2004 ]
    poniżej link od innego uczestnika forum , takze bardzo fajny:

www.cybia.co.uk/bwplus.htm

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów