Strona 13 z 27 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 261

Wątek: Czyszczenie matrycy

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deeppy Zobacz posta
    Janmar, wielkie dzięki, na myśl o dotykaniu matrycy watyczkami miałem pełno w spodniach, naczytałem się historii o porysowanych matrycach. Ale nie taki diabeł straszny. Zaczęło się od tego, że dmuchałem gruszką bliżej nie określonego producenta na matryce. W pewnym momencie powstał zator (w gruszce). Po chwili ów zator znalazł się na matrycy. Posługując się watyczkami wcześniej delikatnie potraktowanymi zapalniczką (coby włókienka usunąć) i chińskim płynem "do soczewek" udało mi się usunąć cały syf z matrycy, prawdopodobnie jej przy tym nie rysując. Najpierw na mokro, później na sucho, i tak do skutku :grin:
    Na matrycy jest filtr ze szkła, nie tak łatwo go porysować- choć można sobie wyobrazić piaskową drobinkę krzemu.
    Co do gruszki polecam odsysacze do dziecięcych nosków np. firmy Chicco. Wykonane dokładnie, czyste, nic z nich nie odpada i jeszcze maja wymienne końcówki.

Pozdrowienia, swnw.

Coś już napisał Awatar troll
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Detergentami to bym nie próbował. Jeśli już to kup alkohol izopropylowy czysty do analiz.
    Witam.

Od siebie polecę "Rosco lens cleaner" - używam. "Zrobiony" właśnie na izopropylu. Skuteczny, bezpieczny. Polecili mi go operatorzy z TVP.

W Krakowie można go w "Hagnesie" kupić, 2 uncje za 25 zł.

A tutaj jest skromne info o preparacie:

http://www.rosco.com/includes/video/...rSpecSheet.pdf

damian1645
    Guest

Domyślnie

Aparat właśnie wrócił z serwisu
    Matryca wyczyszczona za free w ramach serwisu
    Wszystko czyściusie na razie ;>

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie

Będę sobie czyścił matryce i zastanawiam się czy nie użyć pianki w sprayu. Mamy taką w biurach - pisze na niej, że nadaje się do czyszczenia m.in. filtrów szklanych - a przecież filtr IR na matrycy taki właśnie jest.
    Można by natrysnąć delikatnie na matryce albo na patyczek i.....
    Ma to też jedną fajną zaletę - ta pianka praktycznie wyparowuje bez śladu - sprawdzałem na szybie więc jeśli się gdzieś dostanie to nie będzie problemu :-)

Co o tym myślicie ?

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja osobiście bym pianki nie ryzykował. Osobiście używam DUST AID zestaw "na mokro" ale pewnie po tym jak mi się skończy to przejdę na izopropanol albo na ten płyn rosco + te chusteczki i szpatułki pozostaną od dust aid.
    Powiem jeszcze raz że ja bym się pianką nie odważył, ale może Ty jesteś odważniejszy + mówisz że nic po niej nie zostaje, to kto wie, może warto... Tylko co do patyczków to ja bym nie brał jakieś zwykłe waciki, tylko coś co nie zostawia pyłków.

EDIT
    Widzę że "nasi" nieźle zerżnęli patent DUST AIDa... Warunki w jakich on czyści matryce powalają ... Ale możę mimo wszystko jest OK i te szpatułki u nich też nie "paproszą"...może sobie nawet kupie jeden na próbę jak trochę wolnej $ będzie.

EDIT2
    Doczytałem!!! Oni chyba dają w zależności od zestawu - 1,2,3 te patyczki wraz z nawiniętymi chusteczkami...nie ma dodatkowych ściereczek... ale bezsens w takim razie tak jest...i wcale nie taniej niż DUST... A myślałem że jak polskie to cenowo będzie bardzo konkurencyjnie...naiwny .
    Ostatnio edytowane przez dark4blade ; 03-04-2009 o 00:15

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Propo jeszcze czyszczenia matrycy. Kilka dni temu od znajomej kosmetyczki pożyczyłem stacjonarną lupę z podświetleniem. Coś takiego jak w linku
    http://www.tme.eu/lampa-stolowa-z-lu.../lamp-lup.html

Mówie wam - rewelacja ! Soczewka o średnicy 12 cm umieszona jest ruchomym ramieniu mocowanym na uchwycie do biurka/stołu i jest podświetlana za pomocą pierścieniowej świetlówki. Elegancko widać każdą ryskę, paproch czy plamę na matrycy. I jest do dyspozycji duże pole obserwacji. Do tej pory przy czyszczeniu matrycy używałem samoróbkę/ oświetlacz z białych LEDów umieszczanego na bagnecie korpusu, ale to troche zabiera przestrzeni roboczej. No i oświetlacz wykonany był prymitywnie na "pająka".

Miałem do dyspozycji model z soczewką +3 dioptrie ( powiększenie 1,75x) i na potrzeby pełnoklatkowej matrycy powiększenie jest tak na styk. Dla mniejszych matryc soczewka +3 dioptrie jest raczej za słaba. Ale wypatrzyłem, że w sklepach dla elektroników są w sprzedaży modele z mocniejszą soczewką +5 i +8 dioptrii.

Ogólnie fajna rzecz. Polecam - nie tylko osobom, które często muszą czyścić matryce lub zajmują się elektroniką.
    Ostatnio edytowane przez JackC ; 04-04-2009 o 19:47

moskit
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    kup Eclipse T (http://www.micro-tools.de/mm5/mercha...t_Code=PSI-3-F) plus Pec-Pady i sensor wand też na micro-tools

Sensor Swabów nie polecam - drogie jak cholera a nic nie lepsze. Ewentualnie "patyczki-watyczki" z apteki.

Jedna butelka Eclipse wystarczy na lata całe.
    Ja osobiście używam jak dark4blade zestawów DUST-AID.

Tego Eclipse T bym unikał po tym co zobaczyłem na stronie:
    http://www.dust-aid.pl/Wyzwanie_na_p...po_wyschnieciu

a przynajmniej jeżeli jest skuteczny to polecam sprawdzić dust-aida, bo jeżeli zostawia mniej śladów, to znaczy że trzeba mniej trzeć żeby go usunąć, a mniej wycierania = mniej rys i możliwości uszkodzenia matrycy.

Jeszcze bym tylko chciał wyczyścić obiektyw, ale to chyba już w serwisie nie?!

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie

Po dłuższym namyśle kupiłem zestaw do czyszczenia matrycy polskiej firmy ROTIN.
    Najpierw dla wprawy poczyściłem sobie szmateczką i tym płynem obiektywy - dla mnie rewelacja - tłuste plamy schodzą już przy dotknięciu.
    W niedzielę się przemogłem i postanowiłem oczyścić matrycę. Najpierw dmuchanko gruszką a potem płyn na szpatułkę i jazda .... muszę powiedzieć, że to nic strasznego. Matryca czyściutka jak pupa niemowlaka !!!

Tylko szkoda tych szpatułek po jednym razie wyrzucać :-)

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moskit Zobacz posta
    ...
    Tego Eclipse T bym unikał po tym co zobaczyłem na stronie:
    http://www.dust-aid.pl/Wyzwanie_na_p...po_wyschnieciu.....
    Ależ unikaj, unikaj. Kilka lat czyszczenia i kilkadziesiąt wyczyszczonych matryc to zapewne żadne doświadczenie dla szanownego kolegi. Pozostanę jednak przy swoim Eclipse lub Eclipse T, PecPady i kawałek gumki na plastikowej szpatułce.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Czy ktoś używał do matrycy może tego :
    IZOPROPANOL IPA CZ.D.A
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=602441234 .
    Mam to ale boję się użyć. Czyszczę tym filtry szmatką z mikrofibry i jest super. Robiłem test (pod kątem matrycy) na czystym filtrze UV patyczkami bawełnianymi i nic mi z tega nie wychodziło , po odparowaniu zostawał nieznacznie widoczny każdy mój ruch i samymi patyczkami nie mogłem z tymi smugami sobie poradzić, może zabardzo moczyłem patyczki?

Strona 13 z 27 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów