Strona 7 z 27 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 261

Wątek: Czyszczenie matrycy

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A to w ogóle jest możliwe żeby się coś dostało pod ten filtr? To nie jest przypadkiem jedna całość razem z matrycą?
    Cos chyba niedokladnie czytasz forum. Wiele razy juz byly opisywane przypadki dostania sie syfu pod filtr na matrycy (najczesciej jednak w trakcie produkcji i odkrywane w nowych body) i jesli body na gwarancji to wymieniana matryca.

O tu przyklad: http://canon-board.info/showpost.php...0&postcount=18
    A tu caly watek: http://canon-board.info/showthread.php?t=20238

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Cos chyba niedokladnie czytasz forum. Wiele razy juz byly opisywane przypadki dostania sie syfu pod filtr na matrycy (najczesciej jednak w trakcie produkcji i odkrywane w nowych body) i jesli body na gwarancji to wymieniana matryca.

O tu przyklad: http://canon-board.info/showpost.php...0&postcount=18
    A tu caly watek: http://canon-board.info/showthread.php?t=20238
    No właśnie ciekawe jest to czy może się tam dostać syf na etapie użytkowania. Bo to by nie było zbyt optymistyczne. Miejmy nadzieję, że to wyłącznie wady produkcyjne - dające się wyeliminować na etapie gwarancji.
    Dzięki za linki .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

wlasnie malo prawdopodobne zeby to bylo pod filtrem, pare dni wczesniej ich nie bylo, obiektywu nie zmienialem wiec to odpada. Jak przyjade do polski to oddam w kraku do czyszczenia.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

dwie male kropki (syf na matrycy) nekaly mna udalo mi sie usunac jedna z nich, druga mam gdzies, jest ps Czyli to nie pod filtrem
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Coś już napisał Awatar adobija
    Miasto
    Kęty

Domyślnie

ja swego czasu też miałem problem ze swoim 400D, zabrudzona matryca i to nie od kurzu tylko właśnie jakieś plamki, kupiłm na próbę 3 szpatułki sławnego green cleana za niestety 80 zł ale wyczyściłem i teraz jest super, mogę polecić.... i jeszcze mi zostały 2 sztuki na przyszłość...hihi
    Pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    KORD / IL - US

Domyślnie

To i ja sie pochwale... Po wystawie w Oshkosh wszystkie zdjecia z niebem w tle mialy syfki. Postanowilem jako zapobiec i pokusilem sie o zestaw z fmy Photographic Solution. Zestaw nosi nazwe Digital survival Kit #2 (matryce 350D i tym podobne). I dziala... Po pierwszym czysczeniu zdjecia jeszcze mialy jakies syfki (szczegolnie od f/16 wzwyz). Ale po drugim czyszczeniu przy f/22 ciezko bylo dojrzec jakis zabrudzenia. W kazdym razie warto bylo wydac $20 na to rozwiazanie. Polecam.
    Pozdrawiam
    airliners.net
    50D + BG-E2 + 70D
    + 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KORD/EPKK Zobacz posta
    To i ja sie pochwale... Po wystawie w Oshkosh wszystkie zdjecia z niebem w tle mialy syfki. Postanowilem jako zapobiec i pokusilem sie o zestaw z fmy Photographic Solution. Zestaw nosi nazwe Digital survival Kit #2 (matryce 350D i tym podobne). I dziala... Po pierwszym czysczeniu zdjecia jeszcze mialy jakies syfki (szczegolnie od f/16 wzwyz). Ale po drugim czyszczeniu przy f/22 ciezko bylo dojrzec jakis zabrudzenia. W kazdym razie warto bylo wydac $20 na to rozwiazanie. Polecam.
    Pozdrawiam
    wow....ja taki sam efekt uzyskuje pałeczkami do uszu z tesco za niecałe 2zł.....
    Warto było wydać te 2zł....polecam....

Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Bywalec
    Miasto
    KORD / IL - US

Domyślnie

Coz. U USA nie ma Tesco ale z tym problemem sie uporalem. Coprawda nie znalazlem tak tanich patyczkow (2zl) ale po $3,50. I to bylo juz dosyc dawno. Ale niestety nie pomoglo... I stad ten zestaw.
    Pozdrawiam
    airliners.net
    50D + BG-E2 + 70D
    + 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX

Domyślnie

a ja mam pytanie... czy bedzie ok jak uzyje sprezonego powietrza w sprayu ??

na matowce mam pelno dziwnych nieczystosci w rogu jakies pylki i nie wiem jak to wyczyscic jak probowalem pedzelkiem to jeszczegorzej sie zrobilo i pojaiwly sie male "wloski" na zdjeciach tego nie widac tylko w wizjerze jak robie zdjecie jasnej powierzchni... ogoolnie nie przeszkadza ale irytuje....

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rypson Zobacz posta
    a ja mam pytanie... czy bedzie ok jak uzyje sprezonego powietrza w sprayu ??

(....)
    Sprężone powietrze w spray-u może być niebezpieczne. Może zawierać jakieś ostre cząsteczki, które po uderzeniu mogą zostawić trwały ślad. Odradzam.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 7 z 27 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów