Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 23-11-2008 o 14:22 Powód: Automerged Doublepost
Ale właśnie w tym jest problem, że widać to i przez lustra, i po zrobieniu zdjęć więc wydaje mi się to dziwne
Mi to wygląda na jakieś brudy na matrycy i matówce. Normalna rzecz, przy tej liczbie przesłony f32 to trzeba by mieć nieźle czysty sprzęt, rzekłbym sterylny, żeby nie pokazało brudów z matrycy. Zejdź do jakiś normalnych wartości przesłony f8, f11 i wtedy sprawdź jak to wygląda. Jeśli widzisz kropki (brudy) w wizjerze to jest to brud na matówce.
Trzeba sprawdzić, czy to co widziane przez wizjer pokrywa się z tym co na zdjęciu, ale wydaje mi się, że się nie pokrywa. Brud na matówce, a na matrycy to inna para kaloszyKrzychu
I dlatego właśnie widać to na zdjęciach ?
Blog rowerowo-wyprawowy :wink:
Czyli co powinienem z tym zrobić ?
Według mojego oka pokrywa się
Co za różnica ? Ewidentnie jest na zdjęciu więc matryca jest na pewno brudna i trzeba ją wyczyścić. Z brudną matówką da się żyć...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Pomyśleć z jakieś trzy sekundy jak coś co jest na matówce może się znaleźć na zdjęciu i - jak już napisałem - wyczyścić matrycę.
Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 23-11-2008 o 14:39 Powód: Automerged Doublepost
Ja to taki paproszek traktuje pędzelkiem. Najpierw zdejmuję obiektyw następnie wchodzę w funkcje aparatu następnie czyszczenie matrycy podnieś lustro wtedy biorę pędzelek z włosia wiewiórki np. http://www.agtes.com.pl/uploads/imag...-WIEWIORKI.pdf takie delikatne włosie w plastycznym można kupić. i delikatnie zbliżam... staram się nie dotykać matrycy. brudek się przyczepia i po bólu wyjmuję pędzelek i wyłączam aparat i szafa gra![]()
Patyczki do uszu, tylko trzeba pamiętać którym końcem trzymasz (jak pomylisz to tłuszcz z paluchów...) i nie odkładać po wyjęciu z opakowania na cokolwiek!!! Jak odłożysz to patyczek do wyrzucenia (zbierze drobiny kurzu).
Gorzej jak masz olej na matrycy - dziękuję ci Canon za tę odrobinę emocji![]()
Ja tam używam gruszki i lenspen czy sensorpen (jak zwał tak zwał).
Efekty są zadowalające![]()
Widziałem na youtube jak koleś krok po kroku przeprowadzał czyszczenie matrycy w 40D. Zainteresowani pewnie dają rade odszukać nagranie.
.