"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Cos chyba niedokladnie czytasz forum. Wiele razy juz byly opisywane przypadki dostania sie syfu pod filtr na matrycy (najczesciej jednak w trakcie produkcji i odkrywane w nowych body) i jesli body na gwarancji to wymieniana matryca.
O tu przyklad: http://canon-board.info/showpost.php...0&postcount=18
A tu caly watek: http://canon-board.info/showthread.php?t=20238
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
wlasnie malo prawdopodobne zeby to bylo pod filtrem, pare dni wczesniej ich nie bylo, obiektywu nie zmienialem wiec to odpada. Jak przyjade do polski to oddam w kraku do czyszczenia.
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
dwie male kropki (syf na matrycy) nekaly mnaudalo mi sie usunac jedna z nich, druga mam gdzies, jest ps
Czyli to nie pod filtrem
![]()
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
ja swego czasu też miałem problem ze swoim 400D, zabrudzona matryca i to nie od kurzu tylko właśnie jakieś plamki, kupiłm na próbę 3 szpatułki sławnego green cleana za niestety 80 zł ale wyczyściłem i teraz jest super, mogę polecić.... i jeszcze mi zostały 2 sztuki na przyszłość...hihi
Pozdrawiam
To i ja sie pochwale... Po wystawie w Oshkosh wszystkie zdjecia z niebem w tle mialy syfki. Postanowilem jako zapobiec i pokusilem sie o zestaw z fmy Photographic Solution. Zestaw nosi nazwe Digital survival Kit #2 (matryce 350D i tym podobne). I dziala... Po pierwszym czysczeniu zdjecia jeszcze mialy jakies syfki (szczegolnie od f/16 wzwyz). Ale po drugim czyszczeniu przy f/22 ciezko bylo dojrzec jakis zabrudzenia. W kazdym razie warto bylo wydac $20 na to rozwiazanie. Polecam.
Pozdrawiam
airliners.net
50D + BG-E2 + 70D
+ 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX