Strona 25 z 27 PierwszyPierwszy ... 152324252627 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 261

Wątek: Czyszczenie matrycy

Coś już napisał

Domyślnie

Od czasu do czasu samemu gruszką ale raz na rok oddaje do BTFoto, kiedyś oddałem do czyszczenia na żytnią ale okazało sie ze została tylko przedmuchana komora lustra jednak w BTFoto mogę spokojnie ta usługę polecić.
    Canon 1Ds Mark II, C24-105/4L IS USM, C17-85/4-5.6 IS USM, C70-300/4-5.6 IS USM, C28 1.8 USM, C50 1.4 USM, C430EX II
    http://maciejko.net/cbsearch/

Początki nałogu Awatar RadOs41
    Miasto
    Radom

Domyślnie Odp: Czyszczenie matrycy

Witajcie, w Nowym Roku życzę Forumowiczom oraz przygodnym wędrowcom Wszystkiego Najlepszego,

Jednocześnie proszę o informację. Posiadam 5dmk1 oraz 40d - dla moich potrzeb całkowicie wystarczą, a że już trochę latek mają to i matryce posiadają plamki. Grucha niestety już nie pomaga, zwłaszcza w 5d. Chciałem więc w obu wyczyścić matryce za pomocą płynu Eclipse. I moje pytania:
    1) czy do matryc CMOS w/w modeli Canona mogę bezpiecznie użyć płynu Eclipse (taki płyn posiada kolega, kupiony i użyty pół roku temu, więc odpada koszt zakupu nowego), bowiem gdzieś czytałem, że do 5d1 i 40d powinien to być płyn Eclipse E2,
    2) czy po otwarciu i jednorazowym użyciu, przechowując ten płyn w oryginalnym opakowaniu, szczelnie zamkniety, mogę go ponownie użyć np. po kilku latach; jak długo zachowuje swoje właściwości, bez szkody dla matrycy. Za odpowiedzi dziękuję.

Jeżeli ktoś znajdzie chwilę czasu na odpowiedź to proszę o informację. Pozdrawiam.
    Trochę gratów i nieco innych szpargałów...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Decyzja należy do Ciebie,niestety.
    Formalnie to aby mieć gwarancję producenta,należy stosować się do jego zaleceń.

Ja odpowiedziałem sobie parę lat temu na oba pytania -tak.I wszystko jest Ok.Niemniej to moje prywatne zdanie,zwykłego użytkownika.
    Dodam że zanim czymś,jakimś płynem, pacnę po matrycy ,czy obiektywie sprawdzam na jakimś czystym bezbarwnym filtrze np.protect czy UV.

Miasto
    Radom

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Formalnie to aby mieć gwarancję producenta,należy stosować się do jego zaleceń.
    Ja odpowiedziałem sobie parę lat temu na oba pytania -tak...
    Dziękuję "janmar". Z odpowiedzi wnioskuję, że do któregoś z wymienionych przeze mnie modeli użyłeś Eclipse (zamiast E2). Tym samym "nie powinno być różnicy" w ich działaniu?
    Co do gwarancji to Canon - o ile sie nie mylę - oficjalnie nie "zaleca" tych, bądź innych płynów. Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Cytat Zamieszczone przez RadOs41 Zobacz posta
    Dziękuję "janmar". Z odpowiedzi wnioskuję, że do któregoś z wymienionych przeze mnie modeli użyłeś Eclipse (zamiast E2). Tym samym "nie powinno być różnicy" w ich działaniu?
    Co do gwarancji to Canon - o ile sie nie mylę - oficjalnie nie "zaleca" tych, bądź innych płynów. Pozdrawiam.

Używałem i używam Eclipse.Do 5d również.Na początku nie było w ofercie odmian płynu.
    Mówiąc o gwarancji na poprawne działanie płynu miałem na myśli producenta,czy dystrybutora płynu ,nie aparatu.
    Jakiekolwiek negatywne skutki czyszczenia własnym sumptem nie będą IMHO naprawiane na gwarancji.Wymiana zespołu filter + matryca to blisko 50% wartości body.

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Nie wiem, co to za cudowny płyn ten Eclipse, ale ja robię tak: Wyciągam z pudełeczka patyk do dłubania w uchu. Szybkim ruchem opalam waciki nad zapalniczką, aby pozbyć się odstających włosków. Następnie waciki nasączam izopropanolem. Akurat mam go w atomizerze, bo jest z zestawu do czyszczenia optyki CD. Otwieram migawkę i dmucham gruchą aby odpadło, co może samo odpaść, w tym czasie waciki na patyczku lekko podsychają. Następnie czyszczę matrycę wacikiem na patyczku i drugim wacikiem poprawiam. Tą metodą czyściłem zupełnie zafajdane matryce i zawsze był znakomity efekt. Tanio jak barszcz i skutecznie. Polecam.

Mały edit:

Obejrzałem ceny płynu, szpatułek i pędzelków. 200pln za "cudowny" pędzelek i 60pln za równie "cudowny" płyn to jest walenie w ......... tu nie piszę w co, bo znowu kartkę dostanę a jak wiadomo, krytyka dziwnych zachowań na CB jest wzorcowo tępiona
    Ostatnio edytowane przez Kwapiszon ; 05-01-2013 o 09:23
    5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Miasto
    Radom

Cytat Zamieszczone przez Kwapiszon Zobacz posta
    Obejrzałem ceny płynu, szpatułek i pędzelków. 200pln za "cudowny" pędzelek i 60pln za równie "cudowny" płyn to jest walenie w .........
    Płyn mnie nic nie kosztuje (5 postów wyżej), natomiast patyczki Sensor Swab można kupić pakowane na sztuki po 20 zł.
    Operację na C40d można uznać za udaną. Przy f/16 i 22 są jeszcze widoczne 4 małe plamki, ale to już nic w porównaniu z tym co było. Więcej nie dłubię, łapy drżą z wrażenia, starość nie radość... zanim się wezmę za 5d to chyba walnę setkę czegoś mocniejszego...

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Cytat Zamieszczone przez RadOs41 Zobacz posta
    Więcej nie dłubię, łapy drżą z wrażenia,
    Mi tez ręce latają, po piwie to ja nawet statywu nie potrzebuję
    5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Jesli kupujecie aparaty, optyke za kilka tysiecy zlotych to chyba te 100 czy 200 zlotych tez sie znajdzie na zestaw czyszczacy?
    Kolega janmar wspomnial ze : "Wymiana zespołu filter + matryca to blisko 50% wartości body."
    Wiec teraz trzeba sie zastanowic czy warto jest ryzykowac ?
    W dodatku nie sadze by czyszczenie matrycy bylo czyms co sie wykonuje na co dzien (poza czyszczeniem matrycy przez aparat jesli jest ustawione przy wlanczaniu lub wylanczaniu)?

Miasto
    Radom

Dziękuję wszystkim za życzliwe podpowiedzi. Już "pozamiatane". Eclipse + Sensor Swab (Raideur - to jest właśnie zestaw czyszczący, a w 5d1 nie ma opcji czyszczenia matrycy) zrobiły swoje. 40-ka po delikatnej poprawce też już jest bez plamek Warto było.

Strona 25 z 27 PierwszyPierwszy ... 152324252627 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów