Strona 23 z 27 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 261

Wątek: Czyszczenie matrycy

Początki nałogu Awatar piotrek72t
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiek87 Zobacz posta
    Chodzi o to, ze centralny punkt AF w wizjerze po wizycie w serwisie sie zle podswietla. Nie podswietla sie jeden naroznik punktu - ostrzy wszystko tak jak wczesniej.
    Gdzies na forum byl watek o tym.

Bylo duzo gorzej, wylozylem i wlozylem matowke ponownie - troszke lepiej, ale nie da sie teraz idealnie dopasowac tego. Moze lekko sie "wygiela" albo cos. Moja wiedza wtemacie jest zerowa - kazali mi odeslac sprzet i ze zrobia, ale darowalem sobie. Serwisowi Canona juz dziekuje
    Nie rozumiem co ma kawałek tworzywa/szkła ( chodzi mi tak czy inaczej o matówę ) z podświetleniem punktu AF ?
    Piotr Talarczyk
    1ds III 1d

Początki nałogu

Domyślnie

Dlatego mowie, ze aparat pracuje poprawnie, ale ZLE PODSWIETLA CENTRALNY PUNKT AF.
    Nie znam sie, tlumacze lopatologicznie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Pytanie do użytkowników z Bydgoszczy. Szukam sprawdzonego miejsca gdzie wyczyszczą mi matryce? Znalazłem firmę SUEL, ktoś korzystał?

Problem mam z canonem 50d. Podczas patrzenia przez wizjer widać jakby czarne małe kropeczki i takie nieco większe jakby cienie.

Zrobiłem fotki nieba, na przysłonach: f32, f22, f16 widać kropki na zdjęciu. Przykład poniżej.

F32

F22

Zasadnicze pytanie czy da się coś z tym zrobić? Tak mi się wydaje, że te paprochy które widze w wizjerze nie do końca się pokrywają z tymi, które są na fotkach.
    | 50D | 17-85 | S30 1.4 | 50 1.8 | 70-200 4 L | 430 EX II |

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PrzemoBydg Zobacz posta
    Zasadnicze pytanie czy da się coś z tym zrobić? Tak mi się wydaje, że te paprochy które widze w wizjerze nie do końca się pokrywają z tymi, które są na fotkach.
    paprochy na wizjerze to całkowicie inne paprochy
    paprochy w wizjerze - do zignorowania
    paprochy na matrycy - do wyczyszczenia, jeśli przeszkadzają na najmniejszej przysłonie, na której pracujesz (np. f/8)
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

...Problem mam z canonem 50d. Podczas patrzenia przez wizjer widać jakby czarne małe kropeczki i takie nieco większe jakby cienie.

Zrobiłem fotki nieba, na przysłonach: f32, f22, f16 widać kropki na zdjęciu. Przykład poniżej.

A dlaczego nie wkleiłeś zdjęcia przy f=16 ? Pewnie sam stwierdziłeś że nie ma tragedii.

DAJ SOBIE SPOKÓJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jeśli przy f=22 jest tylko to co widać to zapomnij o jakimś czyszczeniu, no chyba że jesteś onanistą sprzętowym.

I tak zdecydowaną większość zdjęć masz poniżej f=10 więc po co to robić ?

A to co widać przez wizjer to syf na matówce, lustrze itd. Wystarczy odkręcić obiektyw i kierując otworem puszki w dół dmuchnąć dużą gruszką. ALE GRUSZKĄ ! Nie z gęby bo idę o zakład że dmuchniesz ze śliną i robi się kłopot . Serio !

Mój wyznacznik to f=10, jak jest czysto to się nie przejmuję.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    paprochy na wizjerze to całkowicie inne paprochy
    paprochy w wizjerze - do zignorowania
    Tak na prawdę to te mi bardziej przeszkadzają, bo muszę na nie patrzeć podczas użytkowania aparatu. Wyczyszczą mi to gdzieś, bo sam chyba nie chciałbym się za to zabierać?

A dlaczego nie wkleiłeś zdjęcia przy f=16 ? Pewnie sam stwierdziłeś że nie ma tragedii.
    Tutaj masz rację, tragedii nie ma. Fotka poniżej.

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Raczej jednak samemu spróbować przedmuchać gruszką. Czasem wystarczy jedno delikatne dmuchnięcie i po problemie. Oddawanie do czyszczenia sprawnego aparatu jest obarczone pewnym ryzykiem. Sprzęt nie zawsze wraca w takim stanie na jaki liczymy.

Też mam 50D i jak do tej pory gruszka sprawdza się idealnie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bogdan56_Ch Zobacz posta
    Sprzęt nie zawsze wraca w takim stanie na jaki liczymy.
    O tym właśnie już wcześniej pomyślałem, dlatego zapytałem o sprawdzony serwis. Muszę się zastanowić nad tą gruszką.

Polecacie coś szczególnego czy taką z apteki?

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Tak na prawdę to te mi bardziej przeszkadzają, bo muszę na nie patrzeć podczas użytkowania aparatu. Wyczyszczą mi to gdzieś, bo sam chyba nie chciałbym się za to zabierać?
    Nie pękaj, leć do apteki kup największą gruchę i do dzieła.
    Oczywiście dla odwagi seta przed dmuchaniem . A tak poważnie to nawet mając największą gruszkę spustoszenia w środku nie zrobisz.

W serwisie nie sądzę aby inaczej to wyczyścili.
    Przy wymianach szkieł pamiętaj aby po odkręceniu szkła otwór puszki nie był skierowany frontem do wiatru, zawsze szybko zmieniaj szkła i najlepiej otworem puszki do dołu.
    W każdej aptece kupisz, ja mam numer 11 to chyba największa.
    Ostatnio edytowane przez donald7000 ; 25-09-2011 o 11:06

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez donald7000 Zobacz posta
    Nie pękaj, leć do apteki kup największą gruchę i do dzieła.
    OK, spróbuje. Czyli przy tym czyszczeniu aparat otworem na dół i dmuchać? Czy jakieś specjalne techniki?

Strona 23 z 27 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów