-
Propo jeszcze czyszczenia matrycy. Kilka dni temu od znajomej kosmetyczki pożyczyłem stacjonarną lupę z podświetleniem. Coś takiego jak w linku
http://www.tme.eu/lampa-stolowa-z-lu.../lamp-lup.html
Mówie wam - rewelacja ! Soczewka o średnicy 12 cm umieszona jest ruchomym ramieniu mocowanym na uchwycie do biurka/stołu i jest podświetlana za pomocą pierścieniowej świetlówki. Elegancko widać każdą ryskę, paproch czy plamę na matrycy. I jest do dyspozycji duże pole obserwacji. Do tej pory przy czyszczeniu matrycy używałem samoróbkę/ oświetlacz z białych LEDów umieszczanego na bagnecie korpusu, ale to troche zabiera przestrzeni roboczej. No i oświetlacz wykonany był prymitywnie na "pająka".
Miałem do dyspozycji model z soczewką +3 dioptrie ( powiększenie 1,75x) i na potrzeby pełnoklatkowej matrycy powiększenie jest tak na styk. Dla mniejszych matryc soczewka +3 dioptrie jest raczej za słaba. Ale wypatrzyłem, że w sklepach dla elektroników są w sprzedaży modele z mocniejszą soczewką +5 i +8 dioptrii.
Ogólnie fajna rzecz. Polecam - nie tylko osobom, które często muszą czyścić matryce lub zajmują się elektroniką.
Ostatnio edytowane przez JackC ; 04-04-2009 o 19:47
Uprawnienia umieszczania postów