Tez czekam spokojnie na win7 w wersji 64-bit, do tego czasu licze na wiekszy wysyp modeli płyt i nizsze ceny na procesory. Do konca pazdziernika zloze go na bank a na razie obserwuje rynek.
Tez czekam spokojnie na win7 w wersji 64-bit, do tego czasu licze na wiekszy wysyp modeli płyt i nizsze ceny na procesory. Do konca pazdziernika zloze go na bank a na razie obserwuje rynek.
Roger | Ślubnie i nieślubnie
Musiałbys porównać bezpośrednio z procesorem np dwurdzeniowym szybkość rzeczywistą pracy a nie same wykresy. Nie twierdze że różnicy nie będzie na korzyść większej ilości rdzeni ale bardziej to zalezy od ilości pamięci podręcznej - testów przy grafice i systemach 64-bitowych jak na lekarstwo. Przy 32-bit różnice sa minimalne.
Roger | Ślubnie i nieślubnie
Ja od niecałego miesiąca działam na takim zestawie:
mobo: Asus P6T Delux V2
procek: Intel iCore 7 920
chłodzenie procka: Thermalright Ultra-120 eXtreme + wiatrak
pamięć: Patriot DDR3 Viper Series 3x2 GB 1600MHz (8-8-8-24)
grafika: Gainward GTX 285
dyski: 2x Seagate 1 TB Barracuda 7200.12 + 2x Seagate 0.5 TB Barracuda 7200.11
zasilacz: Corsair 850W
obudowa: Xigmatek Midgard
do tego 3x wiatrak 14-stka Zephyr + dwa były już w obudowie
I mogę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony z zakupu. Przede wszystkim, nawet jak obciążę komputer dość poważnie (wywoływanie RAWów, renderowaniem filmu czy grafiki 3D) mogę spokojnie pracować na komputerze, przeglądać WWW, oglądać filmy i nie czuć zamulenia komputera.
Dodatkowo jak korzystam z oprogramowania w pełni wykorzystującego 8 rdzeni (4 fizyczne + HT) to naprawdę widać różnicę w stosunku nawet do mocnego Quada z serii Core2. No ale nie jest to oprogramowanie do obróbki fotografii, więc nie wypowiem się pod tym kątem.
W moim odczuciu różnicę w stosunku do Core2 czuć bardzo wyraźnie, nawet przy zwykłym rozpakowywaniu plików, a zwłaszcza jeśli jednocześnie wywołuje się setkę RAWów, rozpakowuje pliki, zmniejsza inną partię obrazów i przegląda internet, tak jakby pracować na dwóch komputerach jednocześnie i nic się nie dławi.
W przyszłości planuję wymianę na 6 rdzeniowy procesor z serii iCore (będą kompatybilne z obecnymi płytami) i dołożyć ramu, czyli na najbliższe 3 - 4 lata powinienem mieć spokój.
Taki zawziety nie jestem. Chodziło mi o to "znikome". W porównaniu z moim poprzednim komputerem XP 32 bit, procesor jednordzeniowy, 3.3 mega (tyle widział) pamieci i CS3 różnica jest ogromna. Teraz mam 4 mega, cztery rdzenie podkręcone do 3.2, CS4 - wszystko 4i 64 bitowa Vistę. Tam coś tak prostego jak "resizing" 30 zdjęć trwało minuty teraz trwa sekundy.
swnw
No dobra, ale co z tymi Xeonami? W sumie koszt to dodatkowy procesor, bo płyty dwuprocesorowe są w podobnych cenach jak droższe płyty jednoprocesorowe. Mam na myśli płytę Asusa Z8NA-D6, która ma wygodny format ATX i można ją zasilać z normalnego zasilacza ATX. I dwa procesory np. Xeon 5520 4c/2,26GHz/8MB Cache.Czy to nie będzie najbardziej przyszłościowe rozwiązanie jeśli chodzi o prędkość, wydajność i modernizacje?
Btw ktoś z Was może używa podobnej konfiguracji?
I jeszcze jedno: jaka jest różnica między i7 920 a Xeon W3520? Wydają się takie same na papierze, poza faktem, że podobno ten drugi mniej się grzeje?
Ostatnio edytowane przez Teo ; 24-09-2009 o 12:13
Hmm, to co będzie wydajniejsze: 1. Asus P6T WS Professional + Core i7 lub Xeon W3520 + 12 GB RAM czy 2. Asus Z8NA-D6 + 2 x Xeon 5506/2.13 GHz + 12 GB RAM ? System Win7 64bit.
pytanie laika , czy taki komp bedzie dobry do obrobki zdjec w PS , nie bede gral w gry tylko i wylacznie zdjecia i net , oto link: http://allegro.pl/item777079414_athl...te_gf9400.html
prosze o rade
średni, Intel by się przydał