Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4
Bierz vaio i nie pożałujesz ;] (no chyba że za bardzo będziesz mobilny)
Nie mogłeś tak od razu? A nie "chciałbym jak najlepszą matryce w tym laptopie".
Ja sobie laptopa dobierałem na podstawie recenzji i opinii m.in. na http://www.notebookcheck.pl/ - zajrzyj.
Widziałem, że niektórzy forumowicze posiadają już komputery na bazie iCore 7. Sam zastanawiam się nad przesiadką na nowy sprzęt i tu mam jedną zagwozdkę, na jaką płytę główna się zdecydować?
Jakie płyty wybraliście i dlaczego właśnie te?
Ja wstępnie zastanawiam się nad Asus P6T Delux V2 oraz Asus P6T WS Professional
Jakieś wskazówki co do platformy iCore 7?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Widziałem, że niektórzy forumowicze posiadają już komputery na bazie iCore 7. Sam zastanawiam się nad przesiadką na nowy sprzęt i tu mam jedną zagwozdkę, na jaką płytę główna się zdecydować?
Jakie płyty wybraliście i dlaczego właśnie te?
Ja wstępnie zastanawiam się nad Asus P6T Delux V2 oraz Asus P6T WS Professional
Jakieś wskazówki co do platformy iCore 7?
Ostatnio edytowane przez sid ; 18-08-2009 o 13:02 Powód: Automerged Doublepost
Gigabyte EX58-UD5. Zależało mi na: 10 portach SATA (w tej chwili mam chyba tylko jeden wolny ;-)), 3x Firewire (choć teraz już mniej używam), układzie płyty takim, żeby można włożyć 6 kostek pamięci i nie przeszkadzać dużemu coolerowi (Noctua NH-U12P). Gdy ją kupowałem, zależało mi też na złączu IDE.
Wersja "średnia" z linii Gigabyte, niższa nie miała paru w/w rzeczy, a wyższa (Extreme) to praktycznie tylko bajery.
Nie pakować bez potrzeby $$$ w superszybki RAM. Nowa architektura, w połączeniu z 3-kanałową pamięcią powoduje, że wystarczy jakieś porządne DDR3 1333 CL8. I kupić najtańszy procekZamieszczone przez sid
(i920).
Może niektórych zainteresuje:
http://aphotogeek.wordpress.com/2008...troom-on-quad/
I teraz może jakas porada - procesor za ok 400zł. Amd, czy Intel? I dlaczego?
krotka pilka odnosnie dysku twardego - dysk wolniejszy pod wzgledem transferu ( sata 1.5gb a nie 3gb ) ale z krotkim czasem dostepu 7-8ms ( a nie 16ms ) lepiej spisze sie jakos dysk systemowy i puplit do pracy ?
( tzn na jednym system+soft na drugim takim samym podreczna "deska" na ktorej obrabiane zdjecia itp materialy )
no comment...
No wlasnie zakupilem troche przez ciekawosci raptory ale tarsze te 36.6gb wiec Sata150 , transfer ok 150mb , czas dostepu 7-8ms , porownywalem do Samsunga 640GB ( 260mb transfer i czas 15-16ms ). Wiec zastanawiam jaka by byla najlepsza opcja do tego co wspomnialem , a skoro tak bedzie lepiej to raptory zostaja ;]
Odrazu mowi ze okazyjnie kosztowaly ( 109 zl szt ) wiec dlatego na ten model padlo a nie na te szybsze ;].
no comment...