To już nie jest beta. Wersja RC (Release Candidate), bardzo używalna, instaluje się błyskawicznie i bezproblemowo.
Ogólne wrażniea po przesiadce z Win 64 Ultimate - szybciej (szczególnie start systemu), stabilniej i strasznie mi się nowy interfejs Aero podoba (podgląd zawartości otwartych okien, grupowanie, taskbar itd).
Raz na jakiś czas reinstalka nie zaszkodzi. Win 7 instalowałem od zera już z 4 czy 5 razy - najpierw dwie wersje pre RC jakieś nowsze buildy bety, teraz na RC ale nowszym buildzie (7217) siedzę. Doszedłem do wprawy w instalowaniu systemu i całego softu/driverów i zajmuje mi to ok 8 godzin.
Jest jakaś opcja update ale działa chyba tylko przy updejcie z Bety a i to nie do końca skutecznie - raz skorzystałem z updejtu i niby wszystko bezproblemowo poszło ale połowa sterowników się gdzieś pogubiła a po reinstalce samych sterowników dziwnie się zachowywały (karta graf niestabilna, karta muzyczna gubiła wejście mikrofonowe itd), tak więc na razie raczej odradziłbym update istniejącego systemu.Przy RC nie ma chyba opcji zainstslowania na istniejacym systemie.
Co do ceny upgrejdów to gdzieś czytałem plotkę że dla osób co testują (liczy się data pierwszej aktywacji pierwszego pobranego klucza na danym koncie Windows Live) co najmniej pół roku mają byc jakieś zniżki... się zobaczy.
A dziś doczytałęm że release przesunięty z grudnia na październik... Na RC da się tyle spokojnie wytrzymać jak ktoś ma dziwny uraz do Visty, ale powtórzę - na porządnie złożonym sprzęcie nie jakiejś taniosze z marketu Vista z SP powinna działać bezproblemowo (oczywiście jakaś kultura użytkowania musi być, czyszczenia, antywiry, antyspyware itp).