Strona 71 z 114 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 701 do 710 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czemu akurat Fedora? Przyzwyczajenie, czy inne powody? Pytam, bo ja sie do fedory jakoś przekonać nie potrafię... a może powinienem...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie wiem czemu sie obawiasz puscic wentyla na min , chocby na 5v , chociaz jesli tam masz noctue na radiatorku to i na 12v stosunkowo cisza jest.
    no comment...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Czemu akurat Fedora? Przyzwyczajenie, czy inne powody?
    Przyzwyczajenie, od kilku(nastu?) lat na redhatopodobnych...

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Nie wiem czemu sie obawiasz puscic wentyla na min , chocby na 5v , chociaz jesli tam masz noctue na radiatorku to i na 12v stosunkowo cisza jest.
    Wiem Może przy następnej okazji reorganizacji sprzętu (obudowa itp) spróbuję się pobawić. Mi generalnie trochę głośniejszy komputer nie przeszkadza ;-)

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    swnw bardzo rosądny zestaw Przyzwoita nie-topowa nie-crapowa płyta, najtańszy Yorkfield z 6MB cache i sensowna pamięć (choć ja dołożyłbym te 20-30PLN do czegoś CL4, choćby takich pogardzanych marek jak OCZ czy Corsair )

Ale brak wentylatorka na płycie/grafice i tak pewnie skutecznie kompensuje CPU

Ja swoje zabawki zmieniałem już chyba z miesiąc/dwa temu, ale też się pochwalę

- płyta: Gigabyte GA-EX58-UD5 - bez wiatraczka :-)

- CPU: Core i7 920

- cooler: Noctua NH-U12F. Teoretycznie powinien dawać radę z wiatrakami ustawionymi na minimum, ale jakoś nie mam odwagi założyć stosownych przejściówek... poza tym planuję podkręcać od czasu do czasu (@4GHz chodzi jak złoto)

- RAM: Mushkin 3x2GB DDR3-1600, CL7.

- Sparkle 9800GT 512MB - bez wiatraczka :-) za to z taaaakim radiatorem

- to wszystko w starej obudowie CoolerMaster Centurion 5, ze stosem mniej lub bardziej starych dysków (w sumie 5 sztuk, 5TB)

- ... a wszystko to ciągnie zasilacz SuperFlower SF500K, kupiony jeszcze do starego Athlona. Spokojnie starcza do "normalnej" pracy, ale przy podkręcaniu jednak mu trochę brakuje mocy... myślę w dłuższej perspektywie kupić coś 700-800W i trochę większą obudowę - z zasilaczem na dole i poprzecznymi wnękami na dyski.
    Dzięki za uznanie. Rewanżuję sie tym samym. Widzę, że obaj wiatraczków nie lubimy . Masz rację z pamięcią. Ponieważ nie jestem do końca "techniczny" to budowa takiego zestawu wiąże sie u mnie ze stressem stąd mimo starań wpadki . Nie zawsze to co wybrałem było dostępne. Na starą obudowę - 12 kilogramowy Chiftec nie mogłem już patrzeć. Wybrałem lżejszą ale dźwięczniejszą bo taką mogłem dostać bez czekania i bardziej mi sie podobała - ale i tak jest cicho. Podziwiam cię za wierność Linuksowi, ja nie dałem rady bo większośc tych programów na których mi zależy nie jest napisanych na Linuksa. Mam jednak Knoppixa w Cruzerze i czekam na lepsze czasy.

Pozdrowienia, swnw.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja swoje zabawki zmieniałem już chyba z miesiąc/dwa temu, ale też się pochwalę

- płyta: Gigabyte GA-EX58-UD5 - bez wiatraczka

- CPU: Core i7 920
    Muflon,

powiedz jak Ci sie na nim pracuje..., wlasnie w przyszlym miesiacu bede takie cosik skladal tyle ze wlasnie z zasilka 800W i karta Radeon HD 4870 X2. Planuje tez zmontowac tam raida 0 na system. U mnie bedzie to mialo pracowac na win 7, wlasnie sobie go testuje.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swnw Zobacz posta
    Dzięki za uznanie. Rewanżuję sie tym samym. Widzę, że obaj wiatraczków nie lubimy .
    Kup Scythe Mugen na CPU to się kolejnego wiatraczka pozbędziesz. Tylko może Ci do obudowy nie wejść.

Ja na Q9650 mocno podkręconym (z 3 na 4.02) z tym chłodzeniem ale z wiatraczkiem mam w idle 44 w stresie 60. Bez wiatraczka pewnie z 5-6 więcej by było więc luz.

A jak nie wejdzie do obudowy to po prostu jak największy radiator do chłodzenia pasywnego CPU (np coś z oferty Thermalright) plus dobra pasta termoprzewodząca i wtedy CPU nie wymaga wiatraka.

Mi tam wiatraki to wsjo rawno bo karty graficzne lubię potężne - obecnie GTX 280 z przymiarką do GTX 295 jak wyjdzie nowsza wersja ; dlaczego? Bo lubię gry z grafiką klasy Crysis w Ultra detalach a niedługo będę miał 26" monitor wymagający do takich gier potężnej grafiki.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Mi tam wiatraki to wsjo rawno bo karty graficzne lubię potężne - obecnie GTX 280 z przymiarką do GTX 295 jak wyjdzie nowsza wersja ; dlaczego? Bo lubię gry z grafiką klasy Crysis w Ultra detalach a niedługo będę miał 26" monitor wymagający do takich gier potężnej grafiki.
    No właśnie, szkoda, że w Crysis nie da się pograć na max detalach w rozdzielczości wyższej niż 1280x1024, a już na pewno nie w 1920x1200, żadna karta nie daje rady, nie mówiąc nawet o włączeniu AA i AF
    Ja ciągle siedzę na 8800 GTS 640, którą kupiłem ok. 2 lata temu, zaraz potem gdy weszła na rynek i czekam, aż pojawi się coś, co uciągnie Crysisa 1920x1200 AAx8 AFx16 powyżej 50 FPS... chyba jeszcze trochę poczekam...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    No właśnie, szkoda, że w Crysis nie da się pograć na max detalach w rozdzielczości wyższej niż 1280x1024, a już na pewno nie w 1920x1200, żadna karta nie daje rady, nie mówiąc nawet o włączeniu AA i AF
    Ja nie lubię AA, nie podoba mi się grafika z włączonym AA (za ostro), więc to żadne wymaganie. Na AF jakoś nie zwracam uwagi.
    Plan na przyszły rok to połączenie dwóch 295 w SLI (albo i trzech ) jeśli mi na jednej Crysis nie pójdzie w Ultra jakości (ale bez AA).

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Faktycznie AA nie jest niezbędne, ale generalnie chodzi mi o pewien zapas mocy, który daje komfort gry, nawet w trudniejszych momentach.
    Natomiast AF moim zdaniem ma kolosalny wpływ na jakość gry i nie raz potrafi więcej zmienić w wyglądzie gry, niż typowe opcje dotyczące np. cieni . W Crysis najbardziej widać to na piasku, na plaży, tam gdzie są ślady opon itp.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Kup Scythe Mugen na CPU to się kolejnego wiatraczka pozbędziesz. Tylko może Ci do obudowy nie wejść.

Ja na Q9650 mocno podkręconym (z 3 na 4.02) z tym chłodzeniem ale z wiatraczkiem mam w idle 44 w stresie 60. Bez wiatraczka pewnie z 5-6 więcej by było więc luz.

A jak nie wejdzie do obudowy to po prostu jak największy radiator do chłodzenia pasywnego CPU (np coś z oferty Thermalright) plus dobra pasta termoprzewodząca i wtedy CPU nie wymaga wiatraka.

Scynthe Mugen II bralem to pod uwagę ale ludzie z branży twierdzą, że Scynthe bez wiatraka na procesorze podkreconym z 2.6 do 3.2 to trochę za odważnie. W Cooling.pl wyczytałem, że założenie Scynthe wymaga zdjęcia płyty głównej. To prawda? Do obudowy sie zmieści. Ja mam 34/43-5 nieźle.
    Jeśli grasz i lubisz dobrą grafikę to musisz mieć takie monstra. Ja na szczęście nie .

Pozdrowienia, swnw.

Strona 71 z 114 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów