Strona 70 z 114 PierwszyPierwszy ... 2060686970717280 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 691 do 700 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Początki nałogu

Domyślnie

Już sam nie wiem jak to jest z tymi procesorami przez Was. Powiem tyle - Adobe Photoshop CS4 działa lepiej na starym Maku Pro z procesorem dwurdzeniowym, niż na nowszym z ośmioma rdzeniami. Reszta komponentów jest w praktycznie identyczna, taka sama ilość i typ pamięci, takie same dyski itd.
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PABLOR Zobacz posta
    chodzi konkretnie o Photoshop CS4 i Light room pod Xp i pod Vistę 64 czy Photoshop będzie wydajniejszy na czterech rdzeniach o wolniejszym taktowaniu czy na dwóch rdzeniach o większej częstotliwości chodzi między innymi na wsadową obróbkę zdjęć
    Przy takich założeniach wg mnie 4 rdzenie lepiej się sprawdzą, niezależnie od zarzutów o onanistyczne zapędy .

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PABLOR Zobacz posta
    Widzę, że rozpętałem małą debatę tak na marginesie to nie jestem onanistą sprzętowym tylko moja firma chce kupić komputer typowo do obróbki zdjęć a nie jakąś najnowszą super maszynę z wodotryskami i wydaje mi się że dobrze sformułowałem pytanie chodzi konkretnie o Photoshop CS4 i Light room pod Xp i pod Vistę 64 czy Photoshop będzie wydajniejszy na czterech rdzeniach o wolniejszym taktowaniu czy na dwóch rdzeniach o większej częstotliwości chodzi między innymi na wsadową obróbkę zdjęć
    inne programy i oglądanie filmów mnie nie interesują;-)
    a to nie o Tobie bylo prawde mowiac.. Twojego postu nawet nie czytalem
    a jak na powaznie chca sie zajmowac fotogrfia to pewnie dojda i inne multimedia wiec lepiej niech zainteresuja sie produktami Apple serii PRO... moze sa drozsze ale tak szybko sie nie starzeja i maja duzo bezpiecznieszy i stabinieszy soft..
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 12-05-2009 o 19:58
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kilka ostatnich postów klasy "Mac vs reszta świata" powędrowało do wątku Macowego http://canon-board.info/showthread.php?t=24873 .

Początki nałogu

Domyślnie

Płyta: Gigabyte GA-EP45-UD3P Bez wiatraczka
    Zasilacz: Corsair CMPSU-450VXEU 450W
    Karta Graficzna: Asus EAH3650 SILENT/HTDI/512M Bez wiatraczka
    CPU:Intel Core 2 Q9400 Quad Core
    Pamięć:Kingston 2 x 2048MB 800MHz DDR2 Non-ECC CL5 DIMM (KVR800D2N5K2/4G)
    HD: 2X Western Digital Caviar Black WD6401AALS 640GB 7200 RPM 32MB Cache SATA
    3.0Gb
    Obudowa:Sharkoon Rebel 9 Economy Edition Black
    Nagrywarka: PIONIER DVR - 216D

Taki dwa miesiace temu złożyłem. Koszt około 3800. Cichy, szybki, pewny. Z perspektywy mógłbym wymienić kartę graficzną na nieco szybszą - nie dla mnie bo nie gram i obudowę na masywniejszą, jeszcze cichszą. Głosy o powolności Visty są spowodowane chyba tylko słabszą konfiguracją komputera. To zestawienie nie jest "odlotowe" raczej spokojny środek ale nie narzekam i nie tesknię za XP. CS4 x64 testowałem - chodzi szybko i płynnie jak każdy program napisany na 64 bity.

Pozdrowienia, swnw.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swnw Zobacz posta
    CS4 x64 testowałem - chodzi szybko i płynnie jak każdy program napisany na 64 bity.
    A sprawdzałeś czy obciąża wszystkie 4 procesory podobnie jak na zaprezentowanym linku obciążaone 8 procków?

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A sprawdzałeś czy obciąża wszystkie 4 procesory podobnie jak na zaprezentowanym linku obciążaone 8 procków?
    Tak. Wszystkie działają równomiernie - miło popatrzeć. Cztery słupki, wszystkie na ok. 75%.To była wersja testowa więc nie mogę dać obrazka. Kupno jak na amatora to duży wydatek. Myślę, ze 64 bity, cztery i wiecej procesorów to nieuniknona przyszłość. Bawiłem sie też testami obciążeniowymi - podobny obrazek. Cztery równomiernie "pracujące" słupki. Wniosek jest jeden. Jeśli zaczną pisać programy na 4 i więcej rdzeni i 64 bity to czasy "XP rulez" szybko przejdą do historii. Według mnie już piszą.
    Skok w obsłudze CS4 x 64 jest ogromny. To co u mnie dawniej (AMD 3 GHZ) trwało kilkanaście, kilkadziesiąt sekund teraz trwa kilka, kilkanaście. Dodam, że mój procesor jest podkręcony do 3.2 GHz, co na tej płycie jest sprawą banalną - jest odpowiedni program. Ambitni mogą próbować wyżej.

Pozdrowienia, swnw.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

swnw bardzo rosądny zestaw Przyzwoita nie-topowa nie-crapowa płyta, najtańszy Yorkfield z 6MB cache i sensowna pamięć (choć ja dołożyłbym te 20-30PLN do czegoś CL4, choćby takich pogardzanych marek jak OCZ czy Corsair )

Ale brak wentylatorka na płycie/grafice i tak pewnie skutecznie kompensuje CPU

Ja swoje zabawki zmieniałem już chyba z miesiąc/dwa temu, ale też się pochwalę

- płyta: Gigabyte GA-EX58-UD5 - bez wiatraczka :-)

- CPU: Core i7 920

- cooler: Noctua NH-U12F. Teoretycznie powinien dawać radę z wiatrakami ustawionymi na minimum, ale jakoś nie mam odwagi założyć stosownych przejściówek... poza tym planuję podkręcać od czasu do czasu (@4GHz chodzi jak złoto)

- RAM: Mushkin 3x2GB DDR3-1600, CL7.

- Sparkle 9800GT 512MB - bez wiatraczka :-) za to z taaaakim radiatorem

- to wszystko w starej obudowie CoolerMaster Centurion 5, ze stosem mniej lub bardziej starych dysków (w sumie 5 sztuk, 5TB)

- ... a wszystko to ciągnie zasilacz SuperFlower SF500K, kupiony jeszcze do starego Athlona. Spokojnie starcza do "normalnej" pracy, ale przy podkręcaniu jednak mu trochę brakuje mocy... myślę w dłuższej perspektywie kupić coś 700-800W i trochę większą obudowę - z zasilaczem na dole i poprzecznymi wnękami na dyski.

Początki nałogu

Domyślnie

I to wszystko pod kontrolą systemu Linux?
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panmateusz Zobacz posta
    I to wszystko pod kontrolą systemu Linux?
    Tak, Fedora 10. Mam XP w maszynie wirtualnej, do tej pory używałem do uruchamiania CaptureOne - jestem w sumie zadowolony z szybkości, ale jak tylko Bibble 5 (natywne) się ustabilizuje, to przesiądę się na nie.

Strona 70 z 114 PierwszyPierwszy ... 2060686970717280 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów