Moim zdaniem lepiej kupić 3x kompa za 1500-2000 zł, niż 1x za 6000. Mniej się straci.
Moim zdaniem lepiej kupić 3x kompa za 1500-2000 zł, niż 1x za 6000. Mniej się straci.
Różnic pomiędzy obydwoma systemami jest trochę (sporo?) więcej, ale do zastosowań zgodnych z tym forum i wątkiem wspomnę tylko - PS CS4 jest 64bitowy, śmiga na 8GB RAM i 4 rdzeniach. Szkoda tylko że kosztuje tyle co roztrząsany zestaw komputerowy.
Tak bardzo na szybko:
http://www.vista.pl/artykuly/12498_w...rownanie_.html
http://vista.pl/artykuly/12471_windo...pod_maska.html
http://vista.pl/artykuly/12472_windo...jonalnosc.html
A po wygooglaniu "Vista kontra XP" itp haseł lektury jest od groma.
I tak samo jak w przypadku "jaki obiektyw wybrać" - wszystko zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb użytkownika, bo w takim porównaniu nie ma obiektywnego zwycięzcy.
Gdzies ostatnio widzialem testy, porownywali Windows 7, Vista i Xp najlepiej wypadl Win.7 a na drugim miejscu Xp. Osobiscie jade na Xp a do swoich testow mam Windows 7 jak wiadomo mozna go sciagnac za darmo i sie pobawic do sierpnia 2009 o ile sie nie myle bedzie darmowy, moim zdaniem win.7 bedzie mysle najlepszym systemem po Xp (vista to calkiem spaprany system i jak ktos sie troche zna to wie o tym doskonale, luba go Ci ktorym sie podoba wizualnie a nie potrafia nawet wylaczyc UAC. Nie wspominajac o spapranych tunelach w vista).
Zestaw ktory polecal Vitez, moim zdaniem to jest absolutne minimum a nawet troche za slaby, minimum na teraz i oczywiscie patrzac w niedaleka przyszlosc bo przeciez kompa nie kupujemy co rok bo to jedynie strata pieniedzy i do niczego wlasciwie taki komputer opisany przez kolege wyzej. ktory twierdzi ze lepiej kupic czesciej niz raz a porzadnie na kilka lat to moim zdaniem jest w bledzie. Wiec co do minimum moim zdaniem - Intel Pentium Quad Core z mozliwie najwieksza iloscia Cache, min. 2GB RAM pozne DDR2 lub DDR3, plyta glowna to podstawa wiec powinna byc solidna dobrej firmy, ktora bedzie w stanie wymieniac informacje pomiedzy urzadzeniami z odpowiednia predkoscia, grafika aby przynajmniej miala Stream Processors 64, dysk twardy HDD to juz powiedzialbym zalezy od wlasciciela, co i ile bedzie mial na kompie i mysle ze na poczatek 250GB spokojnie wystarcza bo zawsze mozna dokupic wiekszy i wiecej dyskow a dobrze jest miec przynajmniej dwa dyski, obudowa to jest malo istotna, co wazne zasilacz powinien byc o odpowiedniej mocy aby nie byl wysilony, a jaki? duzo zalezy od karty grafiki i rodzaju procesora, 550Watt wystarczylby dla sprzetu ktory wymienilem wyzej, karta dzwiekowa jesli komus nie zalezy na dobrym dzwieku to nie bedzie w zasadzie ponosil dodatkowych kosztow bo w 99% plyt glownych karta dzwiekowa juz jest wbudowana, dla bardziej wynagajacych polecam creative karty dzwiekowe do wyboru do koloru, monitor mysle ze min. 22" i co jest bardzo dobrym dodatkiem UPS-czyli battery backup, to moim zdaniem podstawowy komputer, za $1400 (sam komp. bez monitora, myszki i klawiatury) mozna kupic Core i7 z (3GB) najszybszymi DDR3 triple channel (trojkanalowe najnowsze pamieci), porzadna plyte glowna asus, pojemny HDD i reszte.
Dla mnie to temat rzeka. :-D
Pozdrawiam.
Temat rzeka ale trochę pojechałeś... bo akurat w kilku ostatnich postach skupiamy się na konkretnym zestawie w konkretnej cenie - max 1700-1800zł.
1400$ "nieco" tę kwotę przewyższa.
Jak ktoś teraz kupi tego typu zestaw za 1700-1800zł to mu ze 2-3 lata wystarczy i nie będzie wiercić dziury w brzuchu o zmianę, szczególnie gdy ktoś z jakiegoś rzęcha się przesiada.
Udowodnij mi jak dużo podkręcanie da? O ile szybciej obrobisz Rawy, czy nałożysz filtry w PS? Biorąc pod uwagę zakup dodatkowego chłodzenia , dobrych pamięci z radiatorami. Ewentualny wzrost temperatury i brak stabilności systemu - jak duże będą korzyści?
Strategie sa*wydawane. Nie tyle co na PC, lecz są. FPs-y?, a czy nie można podpiąć klawiatury czy myszki pod usb? Nie żyjemy w czasach PlayStation1. Z tego co napisałeś wnioskuję ,iż nie posiadasz konsoli, co gorsza mało grałeś.
Biorąc pod uwagę iż wszystko poza obróbką zdjęć jest możliwe na PS3 - i nie trzeba tej platformy rozbudowywać, posłuży na wiele lat bez inwestowania. Dodatkowo odtwarzacz Blue-Ray - śliczne uzupełnienie kina domowego, PS3 odwarza filmy HD w mkv.
Co do obróbki zdjęć osobiście wybrałbym :
Dell Dimmension XPS 420 E8200 3GB 640 8800GT za 3 214,74 zł.
http://allegro.pl/item545785307_dell...8800gt_12.html
sprzęt całkowicie spełnia moje oczekiwania.
Opis
Procesor Intel Core 2 Duo E8200 2.66GHz, 1333 MHz FSB, 6MB Cache, LGA775
Chipset Intel X38 Express / ICH9R
Pamięć 3072MB DDR2 (max. 8GB)
Dysk 2x 320GB (640GB) 7.200rpm
Napędy Blu-Ray Combo (BD-Rom + DVDRW)
Karta graficzna nVidia GeForce 8800GT 512MB PCIe
Karta dźwiękowa High Definition Audio 7.1 channel, zint.
Karta sieciowa Gigabit Ethernet 10/100/1000, Bluetooth, Wireless WiFi 802.11b/g
Złącza wewn. PCI-e 16x, PCIe 1x, PCIe 8x, 4xDIMM DDR2, 3xPCI, 5xSATA
Złącza zewn. 8xUSB 2.0, RJ45, 7xAudio, 2xFireWire, eSATA, SPDiF
Oczywiście WinXP.
Do czego zmierzam.. inwestycja w niedrogi komputer spełniający wymagania fotografa + uzupełnienie multimediów w postaci PS3 przełoży się na dłuższy czas użytkowania bez zbędnego inwestowania w nowości producentów.
Ostatnio edytowane przez Memoriz ; 03-02-2009 o 16:40
.
co powiecie o takim zestawie, jakie minusy?
http://allegro.pl/item549154318_pcs_...gb_dvd_rw.html
Heniek
Dziadoska buda z zasilaczem.
Plyta z lekka wiekowa. Za to proc full wypas.Lepiej 2 rdzenie i dobra plyta.
Dysk ni wiadomo do konca jaki - taki jaki maja pod reka ?dobre sobie...
Karta graficzna slaba , 9600 juz wypada lepiej.
dla mnie kupowanie kota w worku troche , zdjecia podzespolow wyzszej marki niz te montowane , zeby ladniej wygladalo...
Szukal bym czegos 2 rdzeniowego , z nowsza plytka na P35 , pamiec i Kingston moze byc , 4gb starczy , karta 9600GT 512mb bo 1gb to... kolejne mydlenie oczu ( bo kto na 9500 gra w gry na 24" w wysokiej rozdzialce ... ). No i buda , moze i byc taki Mustang czy Tracer chociaz to masakra ogolnie , ale zasilacz cos porzadnego 400-450W ( Chieftec/Corsair np. )
no comment...
"Nowy super wydajny chipset G31" - oczywiście 3/4 ludzi uwierzy w takie głupoty. Intel G31 jest wydajny, ale to chipset bardziej biurowy ze względu na zastosowane na płycie zintegrowane układy - graficzny, dźwiękowy oraz LAN. Osobiście szukałbym czegoś na układzie Intel P35/ICH9R lub P45/ICH10R.
Zależy jeszcze do czego taki komputer miałby być przeznaczony - do gier raczej średnio się nada (słaba karta graficzna). Do obróbki i archiwizacji fotografii zainteresowałbym się większym dyskiem (np. 1TB 7200rpm z 32MB cache) ;-)
Do wypowiedzi kolegów dodam że np ja lubię sam składać
Wtedy wszystkie komponenty są takie jak chcę. Jeżeli nie chcesz sam to w większości sklepów to zrobi. Kup dwa dyski jeden na system i aplikacje a drugi na fotki. Tak to lepiej działa.
Ja podobnie. Wiem czego chcę, czytam opinie, dobieram komponenty i od wielu lat na własnoręcznych "składakach" jadę. Tylko mam takie skrzywienie że preferuję komponenty z wyższej i najwyższej półki a nie byle taniej - by nie mieć problemów ze stabilnością.
Jak ktoś chce by mu złożyć znośny zestaw to mogę pomóc, ale wiem że jest paru lepszych, bo na co dzień składających/naprawiających komputery fachowców z Warszawy i nie tylko.