Strona 39 z 114 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    trzeba sie troche znać na tym jak sie mówi

a z tymi mozliwosciami matroxa to nierozśmieszaj mnie ... jaki ten matrox ma ramDAC 350 mhz co ? kazda nawet badziewna karta ma obecnie 400mhz a nawet 2x400mhz i zaawansowane rozwijajace sie sterowniki. W przypadku nieuchronnej zmiany na vistę co zrobisz z tym badziewiem wielkim matroxem jak ta vista bedzie chodzic z takim wspomaganiem 3D?

wiesz co nie powtarzaj legend bo jeszcze ktoś to uzna za prawdę ...
    Kolego Popmart, zachowujesz się argancko, co nie jest dobrą metodą na argumentację. Tym bardziej, że znacząco mijasz się z prawdą i jak widzę, używasz pojęć bez znajomości ich znaczenia. Zapoznaj się proszę z uwarunkowaniami technicznymi, decydującymi o jakości karty i różnicą pomiędzy jakością a osiągami, bo to są dwie różne rzeczy.

To, że Matroxy, zarówno starsze i nowsze, mają gorsze wyniki w 3D niż GPU ATI i nVidia nikt nie przeczy. Jednakowoż siłą jest jakość, czyli przykładowo dobrej jakości filtry pasmowe (analog), sprawne transmitery (digital), poprawnie zaprojektowane zasilanie, bardzo duże możliwosci manipulacji w sterowniku. Dzięki temu w zastosowaniach zawodowych związanych z obrazem 2D Matroxy oferują obraz ciężki do pobicia (analog) w rozdzielczościach, gdzie tajwańskie dają cienie za literami, mydło, drżenie, lub (digital) szybką synchronizację transmisji, brak popularnych problemów z obrazem itd.

PS. Jak trafnie zauważył DoMiNiQuE, dobrej jakosci karta nie musi mieć logo Matrox. Ważne, jest natomiast, aby przy konkretnym przeznaczeniu karty, umieć je rozróżnić/trafnie wybrać.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 17-06-2007 o 11:04
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Przy obecnych cenach makow to chyba jest jakis zart.
    Wiesz.. Mercedesy też są dużo tańsze niż kedyś To znaczy że mamy nie kupować nic innego tylko merole? To że potaniały, owszem, ale nadal mają cene dużo wyższą od komputerów zwykłych blaszanek.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Domyślnie

I po co właściwie wogóle uruchammiać gry na srednich detalach i słabej rozdziałce i bez AA jak wyglądają one jak produkcje sprzed 3 lat ... całe wow w nowych tytułach widać jedynie w najlepszych ustawieniach, a zejście z textur MAX na średnie to już totalnie zabiera całą atrakcyjność detali i zamioenia grę w staroć graficzny.
    Niektórzy nie podziwiają grafike tylko częrpią przyjemność z gry ;] Ładna grafa uprzyjemnia grę ale bez przesady, liczy się gameplay.
    350D | 30D | 30D | 5D mkII
    Canon EF: 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 300/4 L IS | 17-40/4 L | 24-105/4 L

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

kolego tom01 nie odowiadaj mi na posty ponieważ mam cie w ignore i mam w nosie twoje techniczne uwarunkowania.

nic a nic nie wspomniałem o jakosci obrazu 3D a jedynie o wspomaganiu 3D w viscie , a jakosc techniczna kart matrox sprzed 7 lat jest taka sobie , przedewszystkim maja przestarzałe ramdac układy odpowiedzialne bezpośrednio za wyswietlanie obrazu na monitorze.

I na koniec ja nie mówiłem o kazdej kacie z nowymi chipsetami, np chińskim no name tylko o kartach dobrych marek jakie siedzą również w macach np .... bo róznia sie od PC - towych wersji jedynie biosem karty. więc po pierwsze proszę o rozumne czytanie, po drugie nie zycze sobie konwersacji z toba i mam Cie w IGNORE , choc z ciekawości zmieniłem to na chwilę ... bo domyslałem sie ripostowania na moje posty . własnie teraz wraca ignore.

Nie wmawiaj mi ze uzywam pojeć bez zrozumienia ich znaczenia bo chrzanisz głupoty i potwierdziłeś to kilka razy (płyty INTEL lepsze od ASUSA albo ABITA hahahahaah rozśmieszasz mnie)

moja arogancja jest moja sprawą (ewentualnie modów) a tobie nic do tego
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 17-06-2007 o 15:07

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

kolego tom01 nie odowiadaj mi na posty ponieważ mam cie w ignore i mam w nosie twoje techniczne uwarunkowania.
    Odpowiadam innym czytelnikom, których być może interesuje ww problematyka i jako, że zawartość merytoryczna niektórych postów sięga absurdu i wywodzi się chyba tylko z sufitu, czuję się w obowiązku to sprostować. Jeśli kogoś fascynuje podejscie kolegi Popmart do przedmiotu sprawy, sugeruję przejrzeć ten wątek i spróbować wyciągnąć wnioski. Moim zdaniem, i jak sądzę nie tylko, poza zacietrzewieniem nie wnosi ono nic sensowanego do dyskusji.

jakosc techniczna kart matrox sprzed 7 lat jest taka sobie , przedewszystkim maja przestarzałe ramdac układy odpowiedzialne bezpośrednio za wyswietlanie obrazu na monitorze. (...) tylko o kartach dobrych marek jakie siedzą również w macach np .... bo róznia sie od PC - towych wersji jedynie biosem karty.
    Proszę o udowodnienie tezy "przestarzałych układów ramdac" oraz podanie źródeł na tezę, że w macach i pecetach siedzą te same karty (w domyśle "dobrych marek" czyli wg Popmart Abity, Leadteki i podobne) tylko różniące sie biosem.

Udzielę też skrótowej odpowiedzi, gdyż nie spodziewam się takowej od Popmart. Układ ramdac, nie ma wiele wspólnego z jakością obrazu na ekranie , a na pewno nie bezpośrednio. Poza tym, o czym zapomniał kolega Popmart, Ramdac jest od wielu lat integrowany w GPU. Częstotliwość pracy tej częsci GPU warunkuje pasmo sygnałowe oraz, takie parametry które z tego wynikają, jak rozdzielczości pracy i częstotliwosci odświeżania. Bezpośrednio obraz zależy od dobrego wyfiltrowania w filtrach o odpowiednio obliczonych i wykonanych zboczach. Układy Ramdac 350MHz produkowane "od zawsze" pozwalają na "wyprodukowanie" sygnału pokrywającego z zapasem wszystkie zakresy akceptowalne przez dostepne śmiertelnikom monitory. Kombinacje o których wspomniał Popmart są stosowane przy układach graficznych do zastosowań 3D, czyli jakby nie patrzeć, będące poza tematyką tego wątku. Oprócz GPU z Ramdac karta składa się jeszcze z paru zabawek i ich jakosć ma wpływ na końcowy efekt, czyli obraz, komfort pracy i możliwości.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 17-06-2007 o 16:00

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

A ja miałem Matroxa G550, kupiłem kiedyś, za chore pieniądze, m.in. właśnie dlatego, że naczytałem się bzdur p.t. "jakość obrazu", a akurat kupowałem trochę lepszy monitor (może nie Eizo ;-) ale 19" Samsung z najwyższej w tym czasie serii - panie, ale to był wtedy wypas! ). Po pewnym czasie oddałem tą kartę za darmo, przesiadając się na jakieś w miarę firmowe gforce. To tyle jeśli chodzi o moje zdanie na temat Matroxów ;-)

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    To tyle jeśli chodzi o moje zdanie na temat Matroxów ;-)
    1 dowód: Sprawdź ilość opinii mówiących, że na interfejsie DVI, obraz jest lepszy niż na analogowym. W rzeczywistości nie powinien się różnić wcale, ale z uwagi na powszechność gniotów, usterki takie jak cienie, drżenie szarości, nieostrość są normą.

2 dowód: Sprawdź ilość opinii dotyczących nieprawidłowości przy DVI. Późne "załączanie" obrazu, drżenie. Przy dobrej jakości transmiterów obraz powinien być od razu po włączeniu sprzętu, bez jakichkolwiek defektów.

3 dowód: Ustaw konfigurację wielomonitorową, gdzie mają być różne monitory, rozdzielczości, częstotliwosci odświeżania na sterownikach Matroxa oraz jakichkolwiek innych. I do tego ustaw sobie podgląd na TV.

Konkluzja: W porównaniu do tajwańskich, Matrox jest produktem o klasę lepszym. Podobnie jak L-ki. Nie każdemu jednak potrzebne, przydatne i rzeczywiscie dające to czego oczekiwał.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Dwa monitory? To dla mięczaków ;-) Mam w tej chwili w komputerze dwa GForce na PCIex (nie-SLI i zupełnie różne, 6600 i 7900), podłączone: CRT, LCD, TV, docelowo kiedyś dojdzie jeszcze projektor. Konfiguracje refresh rate/rozdzielczości zupełnie dowolne, włączając bezsensowne (np. 85Hz na TV), mirrorowanie itp., w dowolnych kombinacjach (to oczywiście w obrębie jednej karty). Wszystko wymaga trochę dłubania (Linux, Xorg.conf), ale możliwości są takie, że głowa boli.

Dyskusje z fanatykami Matroxów/ATI przerabiałem już nieraz. Zasadniczo mają one taki sam sens jak przekonywanie audiofili, że pozłacane gniazdka za 500PLN/szt nie wpływają ja "zwiększenie głębi basów" ;-) Owszem, kiedyś, w czasach S3 Trio i pierwszych badziewnych klonów TNT różnica była widoczna. Gdzieś w okolicy GF3-4 zmniejszyła się mniej więcej do poziomu "audiofilskiego".

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Dwa monitory? To dla mięczaków ;-)
    A gdzie ja napisałem, że chodzi o dwa monitory? A co z resztą? Czyż nie jest prawdą, że 8 na 10 użytkowników tajwańskich kart twierdzi, że jak podłączać to przez DVI bo na analogu jest gorzej? Sprawdź proszę czy to samo występuje na Martoxach, Herculesach (nie tych tajwańskich) i innych kartach wysokiej jakości.

Gdzieś w okolicy GF3-4 zmniejszyła się mniej więcej do poziomu "audiofilskiego".
    Bzdura. Różnicę w karcie dobrej i kiepskiej wykazać można w zasadzie natychmiastowo i bez wysiłku. Jak ze wszystkim.

PS. Co to jest "pierwszy (...) klon TNT"? Nie są mi znane przypadki "klonów" układów nVidia Riva TNT. Nie było również, z tego co wiem, nigdy kart nVidia, więc nie było co klonować.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 17-06-2007 o 19:55

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

uważaj muflon bo staniesz sie nic niewiedzącym kompletnie niemajacym pojecia o "uwarunkowaniach technicznych" amatorem komputerowcem.

Strona 39 z 114 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów