Kaworu Dzięki za info, Może ktoś jeszcze ma jakieś propozycje?
Kaworu Dzięki za info, Może ktoś jeszcze ma jakieś propozycje?
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl
Aplikacja jest tak szybka jak najwolniejszy blok komputera na którym działa i który jest potrzebny do funkcjonowania. W przypadku komputerów PC prawie zawsze są to dyski i ich interfejsy. PS szczególnie lubi szybki dostęp do dysków na własny plik wymiany. Nie wiem czy nastąpiły jakiś wyraźne zmiany tego mechanizmu w CS, czego nie podejrzewam. Najlepszym rozwiązaniem problemu są macierze, ale to drogie urządzenia. Już prosty dwu dyskowy Raid 0 daje przyśpieszenie operacji na dużych plikach o min 30%. To tak, jakby przesiąść się na komputer o generację nowszy. Ponadto warto wydzielić osobny dysk na plik wymiany PS. Tak zalecało Adobe we wcześniejszych wersjach. Podkreślam, że trzeba zerknąć w dokumentację wyższych wersji niż 8, bo może są zmiany.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 29-05-2007 o 12:03
nie ma zmian, do PS CS3 zalecają to samo:
http://www.adobe.com/cfusion/knowled...03&mode=simple
Zatem sprawa jasna. Jeślibym składał taki komputer i zależałoby mi na wydajności, główny nacisk położyłbym na, sprzętową oczywiście, macierz. Choćby najprostszą, np na kontrolerach S-ATA Adaptec'a. O naprawdę szybkich nie piszę, bo wymagają stosowania niecodziennych w pecetach magistral i drogich chłodzonych dysków. "Stroiliśmy" w serwisie wypasione pecety na tanie stacje graficzne. Najszybsze pojedyncze dyski wykazują dużo dłuższe czasy wykonania operacji w PS niż proste macierze na tanich wolnych dyskach.
Witam
Poczytałem wątki o komputerach i kwoty wydawane na komputery sa duzo wyższe od 2000 zł.
Czy dla amatorskiego dłubania przy zdjęciach jest mozliwe zestawienie komputera za taką cenę (sam komputer bez monitora itd.) czy zbierać dalej kasę i męczyc się na obecnym? Obecnie mam 256 RAM i procesor 600-tka. Photoshopa 8.0 ledwo ciągnie.
Nie znam sie na komputerach wogóle i proszę o sugestie zestawu pod obróbke zdjęć lub moze ktoś sie znajdzie co złoży odpłatnie za ta cenę (opolskie).
Pozdrowienia
Stać cię na photoshopa a na kompa nie? hmmmm
A na poważnie to za 2 tys spokojnie poskładasz coś o wiele lepszego od twojego (nie bójmy się tego stwierdzenia) złomu.
LepP
5D + 7D + Sigma 50 1.4 + EF 24-105 IS USM+ EF 70-300 IS USM
Intel Core 2 Duo E4300 LGA775 BOX 436 zł
Asus P5B Intel P965 LGA775 (PCIE/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR2) 363 zł
Geil DDR2 2GB(2x1GB) PC800 Dual Chanel CL5 327 zł
Seagate Barracuda 320GB SATA2 (ST3320620AS) NCQ 295 zł
Galaxy GeForce 7300GT 256MB DDR3/128bit TV/DVI PCI-Express (1.3ns) 254 zł
Pioneer nagrywarka DVD DVR-112D czarny OEM 123 zł
Obudowa np. CoolerMaster - Elite 331 (RC-330-KKN1-GP) czarna 143 zł
Zasilacz Chieftec GPS-450AA-101A ATX 450W 178 zł
Razem 2119 zł (ceny z techplanet.pl raczej najtaniej w Polsce), zaoszczędzić można na pamięciach (w sensie kupić na allegro bo są troche tańsze - o ok. 40 zł)...
Edit. Aaa i zapomniałem, sklep z Katowic więc masz w miare blisko...
Ostatnio edytowane przez czajna ; 13-06-2007 o 15:53
30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach
Polaczylem 4 watki na ten sam temat i przyklejam. Mimo ze wiele danych/rad moze juz za pol roku byc nieaktualnych. Warto co jakis czas odswiezac watek i DOPISYWAC sie tu z pytaniami "jaki komputer kupic" .