Strona 33 z 114 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jarooo, cenna wiadomosc!
    - teraz juz wiadomo, jak to w razie czego rozegrac

- - -
    a co do polecanego mi maka - pogadalam dzis w salonie appla, gdzie odradzano mi iMaca do jakiejs poważniejszej obrobki zdjec, za to bardzo mnie namawiano na MacPro [jasne, kazdy ma 10 tys w kieszeni na drobne wydatki] -
    oczywiscie zlożylam to na karb tego, ze chca wepchnac klientowi droszy sprzet, ale - co ciekawe - podobną rzecz powiedzial mi czlowiek w Cortlandzie [sprzedają i Apple, i czesci do PC]: że iMac nie będzie tak wydajny, że będzie działał wyraźnie wolniej w porównaniu z MacPro, więc jeśli chodzi mi o jak najwieksza wydajnosc PSa, to jesli mnie nie stac na MacPro, to lepiej bedzie zlozyc PC na intel core2duo i dobrych dyskach

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    że iMac nie będzie tak wydajny, że będzie działał wyraźnie wolniej w porównaniu z MacPro, więc jeśli chodzi mi o jak najwieksza wydajnosc PSa, to jesli mnie nie stac na MacPro, to lepiej bedzie zlozyc PC na intel core2duo i dobrych dyskach
    Najsłabszy MacPro ma 2 dwurdzeniowe Xeony 2GHz, nie ulega wątpliwości, że będzie szybszy od iMac'a który ma co prawda 2.16 GHz ale jedno Core2Duo wielkiej Hameryki to nie odkryli...

"Dobre dyski" o których mowa powyżej, to zestaw z Raptorem lub czymś podobnym, a z ostatnich Twoich postów wynikało, że jednak oszczędności są konieczne...
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

Trochę się śmiesznie zrobiło.
    Taka parada byków prężących swoje muskularne ciała.
    Dziewczyna chce obrabiać grafikę a nie ładować super dopalacze i jak jeden z gości napisał chłodzenie cieczą w kompa. No dajcie spokój ludziska hehe !!!

Najsłabszy MacPro ma 2 dwurdzeniowe Xeony 2GHz, nie ulega wątpliwości, że będzie szybszy od iMac'a który ma co prawda 2.16 GHz ale jedno Core2Duo
    To jest jedno z lepszych hehe
    Zróbmy może taki ranking bełkotu informatycznego.
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Zeke
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    a co do polecanego mi maka - pogadalam dzis w salonie appla, gdzie odradzano mi iMaca do jakiejs poważniejszej obrobki zdjec, za to bardzo mnie namawiano na MacPro [jasne, kazdy ma 10 tys w kieszeni na drobne wydatki] -
    oczywiscie zlożylam to na karb tego, ze chca wepchnac klientowi droszy sprzet, ale - co ciekawe - podobną rzecz powiedzial mi czlowiek w Cortlandzie [sprzedają i Apple, i czesci do PC]: że iMac nie będzie tak wydajny, że będzie działał wyraźnie wolniej w porównaniu z MacPro, więc jeśli chodzi mi o jak najwieksza wydajnosc PSa, to jesli mnie nie stac na MacPro, to lepiej bedzie zlozyc PC na intel core2duo i dobrych dyskach
    Powiem tak: będę bardzo zaskoczony, jeśli jakikolwiek sprzęt będzie wydajniejszy dla Photoshopa od zestawu C2D + RAID 0+1 - przy dużych plikach to właśnie kontroler pamięci i czas odczytu/zapisu na dyskach będzie decydował. Oprócz tego, zastanowiłbym się czy nie instalować WinXP 64. I bardzo proszę nie robić z siebie blondynki, ktoś kto jest w stanie zarejestrować się na forum internetowym, przeczytać krótki manual - poradzi sobie z ustawieniem RAIDa.
    Ale system wygodniejszy i bardziej szpanerski to MacOS X .

Dodane:
    Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    "Dobre dyski" o których mowa powyżej, to zestaw z Raptorem lub czymś podobnym, a z ostatnich Twoich postów wynikało, że jednak oszczędności są konieczne...
    E nie, niekoniecznie. Raptory montujemy wtedy, jak system ma być najszybszy i koniec. Ale mają swoje wady: są drogie i głośne (w serwerach przecież nikomu to nie przeszkadza). W RAID można postawić dwie Barracudy SATA II - to są dobre dyski.
    Ostatnio edytowane przez Zeke ; 22-05-2007 o 10:19 Powód: Komentarz na temat pojawił się po napisaniu pierwszego posta

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Najprecyzyjniejsza jak na razie myszka optyczna. Wbrew sloganom reklamowym myszki laserowe (np Logitechowa seria G) mimo nieco wyzszej rozdzielczosci (2000dpi vs 1600dpi) mniej precyzyjnie sie 'poruszaja' w testach - zarowno w aplikacjach wymagajacych precyzji jak i w grach.
    Cytując test myszek na benchmark.pl wyjaśnia się, dlaczego tak jest:
    "Pewnie niektórych zdziwi, że cpi (potocznie dpi) nie wchodzi w skład oceny myszy, bo sprzedawca w sklepie powoływał się na ten właśnie parametr, polecając Wam dany produkt. Właściwie owa rozdzielczość to tylko maksymalna prędkość poruszania kursorem gryzonia. Nijak ma się do precyzji, a jest tylko marketingowo wykreowanym bożyszczem tłumów. Dlatego nawiązuję do niej wyłącznie przy omawianiu komfortu gry w RTS i FPP shootery."

Coś jak megapiksele w aparatach

Przy okazji - test wygrał Logitech MX518 ;-)
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Domyślnie

Czy ktoś z was może polecić jakiś model płyty głównej pod Core 2 Duo ? Czy taka wbudowana karta graficzna w płytę sprawdzi sie jeżeli chodzi o obróbkę zdjęć?

Zastanawiam sie nad zmiana mojego Athlona 2000XP na:

1. Core 2 Duo e430
    2. 2 GB Ramu DDR2
    3. i właśnie jakaś płyta główna. Może ktoś ma jakiś pomysł, jaki chipset, który model jest stabilny itp.

Początki nałogu Awatar czajna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Silwe Zobacz posta
    Czy ktoś z was może polecić jakiś model płyty głównej pod Core 2 Duo ? Czy taka wbudowana karta graficzna w płytę sprawdzi sie jeżeli chodzi o obróbkę zdjęć?

Zastanawiam sie nad zmiana mojego Athlona 2000XP na:

1. Core 2 Duo e430
    2. 2 GB Ramu DDR2
    3. i właśnie jakaś płyta główna. Może ktoś ma jakiś pomysł, jaki chipset, który model jest stabilny itp.
    Do Core 2 Duo polecam płyte Abit AB9 PRO Intel P965 LGA775 (477zł w techplanet.pl) a z pamięci Patriot 2GB (2x1GB) DDR2-800 LLK Dual Channel EP (Extreme Performance) (430 zł u www_arche_net_pl - allegro)...
    Na większości komputerowych for to Ci polecą...
    30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach

Domyślnie

ponieważ stoję przed podobnym dylematem jak energia_ki, dopisuję wątpliwości
    - Czajna, jaki konkretnie procek C2Duo dla twojej płyty i pamięci
    - DoMiNiQuE, jaki Mac zatem, skoro lepszy od iMaca jest MacPro, bo procek ma szybszy?, tylko, że to drogo się robi
    Potrzeby podobne. Ma być szybko pod PS CS3 i LR.
    W tej chwili mam Athlona 3000+, 1G RAM i robi się tragicznie jak trzeba przerobić całą stertę RAW-ów z 5D..., pozostaje upgrade procka i ram, czyli tanio, ale zaczynam ciepło myśleć o MacBook'u, bo liczę na większą wydajność od posiadanego PC no i nie bez znaczenia - podczas wyjazdowych sesji, mam przy sobie porządny DataBank Tylko czy MacBook z 2GB RAM da radę ?

Początki nałogu Awatar czajna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez focus Zobacz posta
    ponieważ stoję przed podobnym dylematem jak energia_ki, dopisuję wątpliwości
    - Czajna, jaki konkretnie procek C2Duo dla twojej płyty i pamięci
    Core 2 Duo E6420 2,13 GHz (~670 zł) wystarcza, a jeśli masz troche więcej kasy to można dołożyć do E6600 2,4 GHz (~810 zł)
    30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach

Domyślnie

czyli wychodzi jakieś 1500-1800 upgrade PC, do tego jakaś tania karta, jaka??

...no i sensowny DataBank z podglądem RAW-ów, bo używanie OTG to zaczyna być dla mnie zbyt duży stres...
    no cóż wychodzi taniej niż Mac, ...DoMiNiQuE, może masz jakieś uwagi?

Strona 33 z 114 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów