Strona 26 z 114 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    Otwierałeś kiedyś kolego komputery markowe do 3000PLN ?
    Kolego, aby odpowiadać, należałoby najpierw przeczytać wypowiedź adwersarza. Jak na przykład ten, z dwóch stron wstecz:
    Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Firmowe PC = może być różnie.
    1. Najtańsze wersje to z reguły szmelc.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 17-05-2007 o 09:55
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Coś już napisał Awatar Jarooo
    Miasto
    Zgierz

Domyślnie

Miałem się nie udzielać, ech, ale niech tam...

Składak najczęściej jest gorszy, bardziej zawodny, mniej stabilny niż przedstawione pozostałe trzy opcje. Nie ma sensu temu zaprzeczać, bo daje to świadectwo nieznajomości problematyki. To nie zaczepka, to stwierdzenie faktu, takie samo jak to, że niebo jest niebieskie. Podpieranie się większym i dłuższym doświadczeniem, jest w kontekście tego oczywistą nieprawdą. Napisałem ile czasu i w jakiej branży pracuję. Nie jest to okazjonalne składanie "kompów". Powyższe plus wykształcenie w tym kierunku, daje mi umocowanie do wygłoszenia takiej a nie innej opinii. Wszak jeśli wynika z faktów, to jest opinia bardziej miarodajna niż hydraulika, czy przedstawiciela handlowego w branży kosmetycznej. Wybacz, ale tak to właśnie wygląda. Nie będę przepraszać za pogląd, który powstał w wyniku sumiennej, ciężkiej, nierzadko trudnej i niewdzięcznej pracy.

PS. Przyznam, że szczerze żal mi ludzi, nabywających i użytkujących tego typu badziewie. Kiedy obserwuję pracę w serwisach, przechodzi ludzkie pojęcie, jak to jest zrobione i jakie problemy się zdarzają. Tym bardziej krępująca jest sytuacja kiedy widzę/słyszę relację z zakupów dokonywanych z błyskiem zachwytu w oku. Ach, a do tego te wszystkie kosmiczne nazwy komponentów i biegle posługujący się nimi "fachowcy". Żenada.
    Te parę zdań, które napisałeś powyżej bardzo dobitnie świadczy o kompletnej nieznajomości przez Ciebie problematyki rynku komputerów do zastosowań multimedialnych dla przeciętnego zjadacza chleba (tym bardziej w naszym kraju). Nie neguję jakości, wydajności czy niezawodności porządnych stacji graficznych... tyle, że za jaką kasę.
    Na początku zrozumiałem energia_ki w sposób trochę inny, niż się okazało później. Z budżetem 5 tys. zł zakup stacji, monitora (sam wiesz jakie są ceny porządnych), PSCS3 z systemem itd. raczej graniczy z cudem (biorąc pod uwagę dobrą jakość stacji).
    Za 7,5 tys. jest lepiej, ale też nie idealnie - oczywiści biorąc pod uwagę "składaka" ponieważ zakup w tym zestawie "markowego" to raczej żart.
    Za 2 czy też 3 tys. zł "markowy" komputer nadaje się raczej do prac w Word, Excel itp. - oczywiście na takim zestawie również odpalisz PSCS3, ale trudno to będzie nazwać pracą.
    Natomiast za 2 - 3 tys. zł "składaka" - z komponentów tak trudnych dla Ciebie do nazwania - kupisz sprzęt, który zje takiego "markowca" na śniadanie pod każdym względem - również stabilności i niezawodności.

Problemem w doborze sprzętu do pracy, zabawy etc. jest zawsze kasa jaką posiadasz (jak już napisałem szczególnie w naszym kraju).
    Jeżeli energia_ki stać na wydatek hmmm... 10 -12 tys. zł to oczywiście jak najbardziej Twoja teoria (niestety tylko) ma jakiekolwiek uzasadnienie.
    Natomiast jeżeli posiada 5 - 7 tys. to raczej trzeba szukać "kompromisu", oczywiści tylko teoretycznie ponieważ nadal uważam, że komputer złożony przez doświadczoną firmę (taką jak Komputronik - mam nadzieję że nie negujesz ich renomy - chyba, że nie znasz) z komponentów znajdujących się w "brzydkich" kolorowych pudełkach nadal spokojnie staje w szranki z każdym "zmontowanym" inaczej.

Podejrzewam, że przyklejasz słowo "składak" to każdego kompa bez względu na cenę i jakość wnętrzności, który nie zszedł z taśmy produkcyjnej jedynie słusznych Producentów komputerów (tu dopisz "markę" która Ci się najbardziej podoba) i w związku z tym, każdy "składak" to dla Ciebie badziew.

Jeżeli chodzi o serwisy to tak jak wspomniałem w większości przypadków są to kompy "budżetowe" złożone z najtańszych komponentów lub "uszkadzane" przez "mało zaawansowanych" (delikatnie mówiąc) użytkowników.

Wiele komputerów "z pod mojej ręki" pracuje bez szwanku (technicznego, oczywiście) już po ładnych kilka lat z pełna satysfakcją ich właścicieli.

Poza tym jak na razie co najwyżej również zasługujesz na miano "fachowca" w wygłaszaniu swoich opinii.

Pozdrawiam
    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarooo Zobacz posta
    Te parę zdań, które napisałeś powyżej bardzo dobitnie świadczy o kompletnej nieznajomości przez Ciebie problematyki rynku komputerów do zastosowań multimedialnych dla przeciętnego zjadacza chleba
    Nie widzę powodu dla jakiego mamy wciąż udawać, że nie wiemy o co chodzi rozmówcy i obrzucać się impertymencjami. Napisałem co myślę i mam ku temu podstawy. Na razie nikt tego nie podważył.

Problemem w doborze sprzętu do pracy, zabawy etc. jest zawsze kasa jaką posiadasz (jak już napisałem szczególnie w naszym kraju).
    No i gdzie była mowa o przeciętnym multimedialnym, komputerze dla zjadacza chleba? Hipermarketowy marketing i problematyka minimalizacji ceny, mnie nie zajmuje w takim stopniu, żeby mi się chciało o tym pisać. Pytanie dotyczyło komputera do konkretnych zastosowań. Oczywiście posypały się propozycje składania w hurra-optymistycznym tonie. Przedstawiłem kilka innych opcji z komentarzem. Jeśli masz inne zadnie, poza tym, że Twoje składaki są super, słucham. W innym wypadku nie traktuję tego jako argument. Składać można, podałem nawet zgrubne wytyczne. Póki co żadna propozycja, z tych które padły nie zbliża się do nich. Poza wyborem grafiki. Ilość propozycji wynikających ze zbioru oferty komponentów na rynku jest oszałamiającą liczbą wyrażoną funkcją kombinacji 10 elementowej bez powtórzeń. Wybór "właściwej" na bazie czynników wyboru jak: gryzie się, wymiata, lepszy niż, ma "x" czegoś, jest przedszkolem z komputerowymi klockami i radosną twórczością. Nawet gorzej, bo klient jest zwierzęciem doświadczalnym, użytkującym liczne, unikalne twory komputeropodobne.

Metoda na składanie, którą podałem wcześniej, jest niczym więcej jak zastosowaniem obmyślonej przez kogoś ze stosownym zapleczem, całej platformy systemowej ze wszystkimi kluczowymi komponentami. Przy wykorzystaniu z głową, ma szanse działać bezawaryjnie i stabilnie, przy wydajności porównywalnej ze słabymi stacjami roboczymi. I co najważniejsze przy zaledwie 1,5-2x przeciętnej ceny składaka.

Kto chce, skorzysta, kto nie, łaski bez.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 17-05-2007 o 12:36

Coś już napisał Awatar Jarooo
    Miasto
    Zgierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    monitor - jest świetny wątek o monitorach, więc tu tę kwestię pomińmy
    kwota - pieniądze na inwestycję będą pożyczane, więc wolałabym nie szaleć za bardzo, powiedzmy, że poruszamy się w przedziale od 3000 do 5500 zł

chyba, że uszycie sobie kompa na miarę naprawdę da zauważalną różnicę
    i że możecie podpowiedzieć, gdzie w wa-wie mogliby mi wszystko fachowo poskładać
    [o ewentualnych komponentach poczytalam sobie w watkach
    http://www.canon-board.info/showthre...light=komputer
    http://www.canon-board.info/showthre...light=komputer ]

z góry dziękuję za wszystkie konstruktywne rady
    Tom01 nie jest moim celem obrażanie Ciebie czy kogokolwiek innego. Jeśli czujesz się urażony to przepraszam, ale powyżej zamieściłem sobie skróconą wypowiedź głównej zainteresowanej - przeczytaj tekst wytłuszczonym drukiem.
    Raczej potraktowałem energia_ki (z całym szacunkiem dla niej) jako przeciętnego (polskiego) zjadacza chleba (sam nim jestem) z raczej mniej zasobnym portfelem, stąd cała moja dyskusja o dobrym wydaniu ograniczonej ilości pieniędzy.

Na "składaku" również da się pracować bezstresowo i bezawaryjnie w programach typu PSCS3.
    Sam proponujesz jakieś rozwiązania, ale jak to napisał kolekcjoner trochę ogólnikowo... Ja bardziej to rozpatrywałem do podanej kwoty, jako całość.

Tak troszkę OT. Patrząc w Twoją stopkę zastanawiam się czy dopuszczasz do siebie myśl, że dobre zdjęcia można robić czymś poniżej 30D uzbrojonym jedynie słuszne obiektywy stałoogniskowe .
    Z mojej strony EOT.

Pozdrawiam energia_ki i życzę udanych fotek.
    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Jeśli czujesz się urażony
    Bez przesady, to tylko dyskusja.

Raczej potraktowałem energia_ki (z całym szacunkiem dla niej) jako przeciętnego (polskiego) zjadacza chleba (sam nim jestem) z raczej mniej zasobnym portfelem, stąd cała moja dyskusja o dobrym wydaniu ograniczonej ilości pieniędzy.

Na "składaku" również da się pracować bezstresowo i bezawaryjnie w programach typu PSCS3.
    Sam proponujesz jakieś rozwiązania, ale jak to napisał kolekcjoner trochę ogólnikowo...
    Gotowca jak pisałem nie zaryzykuję proponować, ale ów ogólnik jest bardzo konkretny. Na tyle konkretny, że jest to przepis na niezły komputer:

Składak = może być różnie.
    1. Jeśli składać, to jak napisałem na początku w całości na Intelu. Obowiązkowo z oryginalną płytą, dedykowanymi pamięciami i dobrym zasilaniem, jeśli nie Intela (drogie) to Chieftec. Żadnych tajwańskich wynalazków.
    2. Grafika Matrox, dysk lub dwa Seagate, DVD dobre i trwałe to Plextor, Yamacha, HP, akcesoria Logitecha. Mysz jest bardzo ważna, sugeruję nie oszczędzać.
    3. Problemem może być chłodzenie. Należy o to zadbać, ale tak aby przy komputerze dało się wysiedzieć.
    Wystarczy wysłać to do kilku firm po wycenę.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 17-05-2007 o 13:25

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ale się tu zrobiło gorąco
    Tom01 - podałem link do firmy, która specjalizuje się w (no właśnie - czym - składaniu/montowaniu?) stacjach graficznych: http://www.ideal.pl/komputer.php?k=84&t=GR
    Odnoszę wrażenie, że cenowo wypełniają te komputery podany przez Ciebie pułap 1,5-2x ceny składaka. (od ok.4kzł netto)
    Zakładam, że znasz namiary na więcej tego typu sklepów (w sieci/poza), które mogłyby forumowiczom podobnym do energii_ki zaproponować rozwiązania gotowe - sprawdzone, a przede wszystkim wydajne i stabilne.
    Założenia wszystkich będą prawdopodobnie bardzo zbliżone - Photoshop - i niemal wyłącznie obróbka zdjęć.
    Podejrzewam, że dla wielu członków CB składak był dotychczas jedyną opcją (bo to w sumie fajnie sobie czasem pogrzebać w bebechach kompa, zmienić płytę, dobrać to i owo) - pora może poznać więcej alternatyw?
    Wiem - mac to ma - wejdź na stronę i kropka - ok - ale jeśli znasz/ znacie inne niż podany przeze mnie link do gotowych stacji graficznych dla zagorzałych zwolenników PC - oferowanych za w miarę rozsądne pieniądze - to moja propozycja - WRZUCAJCIE NAMIARY TUTAJ.
    Pomoże to i energii_ki i innym szukającym dobrego kompa do obróbki zdjęć (abstrahuje od monitora - nie ten wątek) - a niekoniecznie chcącym się wgłębiać w szczegóły techniczne każdego elementu składowego zestawu.
    Nie analizowałem oferty Della/HP, etc... jeśli mają takie rozwiązania, które warto polecić - to może je tu wszystkie zbierzmy, aby mieć pełen przegląd sytuacji dla trzech opcji, wymienionych w wątku - każdy będzie mógł wówczas dobrać coś dla siebie.
    Ostatnio edytowane przez adalbert ; 17-05-2007 o 14:25

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Tak troszkę OT. Patrząc w Twoją stopkę zastanawiam się czy dopuszczasz do siebie myśl, że dobre zdjęcia można robić czymś poniżej 30D uzbrojonym jedynie słuszne obiektywy stałoogniskowe .
    OT: Po prostu widzę różnicę.

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

adalbert ? .... 4400 NETTO !!! za minimalną konfiguracje ??? za taka forsę to nie bede wiedział co jeszcze włożyć do składaka ....

Obudewę Super z 4 HDD, 4GB ramu i wogóle za 5500 to naprawde trudno było by wydać ...

Pozatym IDEAL ? BALTA .... komputer markowy bubububububhahahahaha ZWYKŁY SKŁADAK ..... nic wiecej jedynie za co sie płaci to za konfigurator workstation taka ściema ..... pewnie zamiast płyt ECS włożą płyte INTEL WORKSTATION które też możesz sam kupić i złozyć tylko po co ?
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 17-05-2007 o 15:31

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

popmart ja nie twierdzę, że trzeba/warto to kupić - tylko jeśli rozmawiamy o zasadach, trzech wyjściach(stacja graficzna "markowa"/ składak/ mac) - to zejdźmy na poziom konkretów - wtedy będzie wiadomo, o czym mowa.
    O cenach składaków i maców wiedzą praktycznie wszyscy forumowicze (są wątki o komputerach do 2kzł - do 7kzł) - proponuję tutaj właśnie doprecyzować informacje - zebrać je w jednym miejscu - byśmy wiedzieli, jakie są ceny trzeciej opcji - czyli "markowej stacji graficznej" (czy warto - to już inna sprawa - patrz argumenty m.in. Kolekcjonera i Tom01)

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

moim zdaniem to zwyky składak (taki trochę lepszy prawdopodonie opart o płyty workstation intel) żaden markowy komputer ... składany w firmie Balta ot średniej sieci pomorskiej ... kto ma dojscie do dystrybucji moze bez problemu sam sobie takie części nabyć ....

poprostu imo nie ma żadnych argumentów do zakupu drogiego workstation do potrzeb domowych / półprofesjonalnych ... bo za tą forsę mozna złożyć doskonały komputer oparty o najlepsze markowe podzespoły i znacznie lepiej wyposarzony w RAM i HDD. .

Strona 26 z 114 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów