Pokaż wyniki od 221 do 230 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja mam wlasnie taki zestaw: C2D E4300 1.8GHz@3.0GHz na plycie Asus P5B-E Plus (wybralem Plus z tego wzgledu, ze jest wykonana z lepszych komponentow <podobnie jak drozsza Deluxe>, np. wszystkie kondensatory sa ceramiczne i przede wszystkim ma mostek ICH8R <bez R sa gorsze>... ale nie martw sie energia_ki, to wszystko powiedziano mi w ZNAKu - nie musisz tego sama wiedziec). Wzialem pamieci Patriot DDR2 2x1024MB 800MHz@1000MHz z obnizonymi timingami (wersja LLK). Dodatkowo na procesor wentylator Scythe Infinity, 3 ciche wiatraki zasysajace chlodne powietrze (90mm) i jeden cichy wiatrak wyrzucajacy cieple powietrze (120mm). Wszystkie wiatraki skrecone regulatorami (wewnatrz obudowy) na minimalne predkosci obrotowe. Wazne aby mowic w sklepie ze kazdy komponent ma byc cichy. Aby byla dobra cyrkulacja powietrza, zeby zmiescil sie ogromny radiator wentylatora Scythe Infinity oraz ze wzgledu na solidnosc wykonania i mozliwosci rozbudowy wybralem obudowe Chieftec LBX 02B. Zasilacz Be Quiet E5-400W (jest naprawde cichy ale moze lepiej wziac 500W...doradca powiedzial mi ze jesli nie biore jakiejs wypasionej karty grafiki, to nie musze przeplacac za 500W...najwiecej mocy z zasilacza pobieraja super szybkie karty grafiki, a ja takiej nie mam, wiec stwierdzilem, ze wystarczy mi 400W). Wnetrze obudowy wylozone calkowicie mata Be Quiet. Mimo istnienia tych mat (moga magazynowac w sobie troche ciepla) nieobciazony procesor wskazuje 37 stopni a plyta 39 stopni (juz po podkreceniu). W 100% obciazony procesor wskazuje 50 stopni a plyta 45 stopni. Nie mam zadnych specjalnych rozwiazan chlodzacych. Jest CICHO!

Podkrecilem swoj procesor (1.8GHz->3.0GHz) i pamieci (800MHz->1000MHz) uzywajac nastepujacych ustawien:

Sekcja JumperFree Configuration:
    CPU Frequency: 333 MHz
    Memory voltage: 2.25V
    reszta na AUTO

Sekcja CPU configuration:
    Modify Ratio Support: Enabled
    Ratio CMOS Setting: 9
    CPU TM Function: Enabled

Sekcja Chipset -> North Bride Configuration:
    Configure DRAM Timing by SPD: Disabled (na Enabled niestabilna praca)
    DRAM CAS# Latency: 5
    DRAM RAS# to CAS# Delay: 5
    DRAM RAS# Precharge: 5
    DRAM RAS# Activate to Precharge: 15
    DRAM Write Recovery Time: 6
    DRAM TRFC: 42
    DRAM TRRD: 10
    Rank Write to Read Delay: 10
    Read to Precharge Delay: 10
    Write to Precharge Delay: 11

Probowalem wielu innych ustawien i to jest jedyna stabilna konfiguracja, przy ktorej pamieci pracuja na 1000MHz. Oczywiscie wszystko robisz na wlasna odpowiedzialnosc
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 16-05-2007 o 07:53
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Uprawnienia umieszczania postów