Strona 23 z 114 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Początki nałogu

Wink

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    tmaciak,DoMiNiQuE - obiecuję, że nie wykluczę Maca z góry
    i że rozważę

scream, zielony, czajna - dzięki za konkretne parametry i podanie cen

kolekcjoner - dzieki za krótki i jasny wykład!
    czytałam ten 15-stronicowy wątek o komputerze do zdjęć i tam było tej wiedzy aż za dużo, więc dobrze, że tu mam rzeczowe streszczenie najwazniejszych rzeczy
    widać, ze umiesz rozmawiać z kobietami

franker - dzięki za link, zajrzałam na stronę, na pewno do nich zadzwonie

MaciekCi - już widzę, jak podkręcam procesor...
    a w temat zagłębiać się nie będę, bo nie chcę być komputerowcem,
    tylko jak najlepszym fotografem, nie starczy czasu na wszystko,
    life is short

Elmarqo - dzieki za link, a co do moich znajomych - to beznadziejni humaniści :wink:
    nic sensownego nie potrafią powiedziec - w kwestii komputerow oczywiscie :smile:

Jaroo - dziękuję za udział

Elmarqo, co do wersji dla studentów zgodze sie z Vitezem - nie mogę ryzykować jakimś niepewnym PSem, bo, jak pisałam, to jest inwestycja, to ma na siebie zarobić [dobrze by bylo, bo nie wiem, jak sie inaczej wypłacę...]

dzięki za wszystkie rady, chyba mnie przekonaliście do idei złożenia kompa od podstaw, chociaż z lekka mnie to przeraża - ja po prostu chciałam wejść do sklepu, kupić kompa, wrócić do domu, podłączyć, oprogramować i zająć sie zdjęciami!
    a tu się okazuje, że nie ma lekko...

jestem wzruszony;]

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elmarqo Zobacz posta
    męska decyzja Enegia_ki
    dzieki za uznanie [poczulam sie, jakbym dostala medal ]

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Tylko uważaj, bo to wciąga zacznie się: nowy wiatraczek, nowy dysk, nowa myszka itp.
    tego sie wlasnie obawiam :wink:
    moze myszki najmniej :wink:

Cytat Zamieszczone przez czajna Zobacz posta
    Ja bym wziął to co sam Ci podałem wcześniej
    pamietam o tamtym zestawie, nie wyrzucam niczyich rad do kosza, po prostu poszlam pogadac do sklepu i pokazalam tu, co mi zaproponowano
    potrzebuje paru dni na rozeznanie sie w cenach i specyfikacji sprzetu, bo to dla mnie zupelnie nowy temat, wiec dobrze, zebym miala porownanie z kilku zrodel

Cytat Zamieszczone przez czajna Zobacz posta
    Ja bym jedynie wymienił płyte na Abit AB9 PRO Intel P965 LGA775 477 zł w techplanet.pl, pamięć na Patriot 2GB (2x1GB) DDR2-800 LLK 460zł arche.net.pl - allegro, i ten zasilacz na mocniejszy Be Quiet! Straight Power BQT E5 Dual Rail - 500W 359 zł shisoARTS - allegro...
    Reszta może zostać
    niestety, w moim przypadku tak sie nie da, nie mam nikogo, kto by mi to zlozyl - wiem, bo najpierw rozpuścilam wici po znajomych i żaden spec sie nie znalazł - gdyby było inaczej, nie zawracałabym Wam głowy
    tak wiec jestem skazana na zakup w jednym sklepie, gdzie mi to zloza, przetestuja i dadza gwarancje, że dziala

mozesz wyjaśnić, czemu mocniejszy zasilacz?
    i czy to "Be Quiet!" w nazwie naprawdę oznacza cichszą pracę?

Tom01 - chcialam zadac pytanie, które Jarooo właściwie zadał juz za mnie - jaki komputer markowy byś polecił do obróbki zdjęć?
    ja naprawdę uczciwie rozważam wszystkie możliwości [składak/gotowiec/mac], wiec będę wdzięczna za podanie konkretnych modeli [tak, jak konkretnie umiałeś doradzic przy monitorach]

Cytat Zamieszczone przez franker Zobacz posta
    jestem wzruszony;]
    wyślę Ci chusteczke na PW :wink:

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

chcialam zadac pytanie, które Jarooo właściwie zadał juz za mnie - jaki komputer markowy byś polecił do obróbki zdjęć?
    W Polsce jest trochę bida pod tym względem, bo "wielcy" (Dell, HP itp.) oferują raczej jedynie linie biurowe.

Jak więc jednak decydujesz się składać, to IMHO Komputronik to dobra firma, a przynajmniej ja tam kupuję.

Jeśli zaś chodzi o zestaw, który zaproponowali to jeśli porównasz wątek o komputerze do 7 tys. to zobaczysz, że to prawie to samo, tylko w wersji "przyoszczędzonej"

A, żeby nie było Proponowałem Appla, bo to dobry komputer by był, jak nie lubisz grzebać w "bebechach", ale osobiście, to aktualny swój sam złożyłem i pewnie następny też sobie złożę, po pograć lubię, a to wymusza zmiany w konfiguracji co pewien czas
    Ostatnio edytowane przez tmaciak ; 15-05-2007 o 23:55 Powód: Literówka...
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Domyślnie

No to i ja wtrącę swoje trzy grosze.
    A co powiecie na wykorzystanie procesora Intel Core2 Duo E4300 1.8GHz (S775) BOX w porządnej płycie np. Asus serii P5B.
    Podobno to cudo daje się podkręcić w okolicach 3GHz z niewielkim wzrostem temperatury procesora. Było o tym w różnych mediach.
    Wystarczy spojrzeć na opinie ludzi: http://www.komputronik.pl/Procesory/...elny,id,35630/

Ja też stoję przed takim dylematem: jaki komp wybrać. W chwili obecnej ważniejsze jest posiadanie legalnego PS CS2 lub CS3. Bez tego to i procesor 4 rdzeniowy nie pomoże w obróbce zdjęć.
    Pozdrawiam.
    link do stronki mojej żonki - cena jaką zapłaciłem za zgodę na zakup 17-40 L Potem już poszło bez "szantażu": 30d i 17-40 dla niej a dla mnie 5d i 24-105. Transakcja wiązana.

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja mam wlasnie taki zestaw: C2D E4300 1.8GHz@3.0GHz na plycie Asus P5B-E Plus (wybralem Plus z tego wzgledu, ze jest wykonana z lepszych komponentow <podobnie jak drozsza Deluxe>, np. wszystkie kondensatory sa ceramiczne i przede wszystkim ma mostek ICH8R <bez R sa gorsze>... ale nie martw sie energia_ki, to wszystko powiedziano mi w ZNAKu - nie musisz tego sama wiedziec). Wzialem pamieci Patriot DDR2 2x1024MB 800MHz@1000MHz z obnizonymi timingami (wersja LLK). Dodatkowo na procesor wentylator Scythe Infinity, 3 ciche wiatraki zasysajace chlodne powietrze (90mm) i jeden cichy wiatrak wyrzucajacy cieple powietrze (120mm). Wszystkie wiatraki skrecone regulatorami (wewnatrz obudowy) na minimalne predkosci obrotowe. Wazne aby mowic w sklepie ze kazdy komponent ma byc cichy. Aby byla dobra cyrkulacja powietrza, zeby zmiescil sie ogromny radiator wentylatora Scythe Infinity oraz ze wzgledu na solidnosc wykonania i mozliwosci rozbudowy wybralem obudowe Chieftec LBX 02B. Zasilacz Be Quiet E5-400W (jest naprawde cichy ale moze lepiej wziac 500W...doradca powiedzial mi ze jesli nie biore jakiejs wypasionej karty grafiki, to nie musze przeplacac za 500W...najwiecej mocy z zasilacza pobieraja super szybkie karty grafiki, a ja takiej nie mam, wiec stwierdzilem, ze wystarczy mi 400W). Wnetrze obudowy wylozone calkowicie mata Be Quiet. Mimo istnienia tych mat (moga magazynowac w sobie troche ciepla) nieobciazony procesor wskazuje 37 stopni a plyta 39 stopni (juz po podkreceniu). W 100% obciazony procesor wskazuje 50 stopni a plyta 45 stopni. Nie mam zadnych specjalnych rozwiazan chlodzacych. Jest CICHO!

Podkrecilem swoj procesor (1.8GHz->3.0GHz) i pamieci (800MHz->1000MHz) uzywajac nastepujacych ustawien:

Sekcja JumperFree Configuration:
    CPU Frequency: 333 MHz
    Memory voltage: 2.25V
    reszta na AUTO

Sekcja CPU configuration:
    Modify Ratio Support: Enabled
    Ratio CMOS Setting: 9
    CPU TM Function: Enabled

Sekcja Chipset -> North Bride Configuration:
    Configure DRAM Timing by SPD: Disabled (na Enabled niestabilna praca)
    DRAM CAS# Latency: 5
    DRAM RAS# to CAS# Delay: 5
    DRAM RAS# Precharge: 5
    DRAM RAS# Activate to Precharge: 15
    DRAM Write Recovery Time: 6
    DRAM TRFC: 42
    DRAM TRRD: 10
    Rank Write to Read Delay: 10
    Read to Precharge Delay: 10
    Write to Precharge Delay: 11

Probowalem wielu innych ustawien i to jest jedyna stabilna konfiguracja, przy ktorej pamieci pracuja na 1000MHz. Oczywiscie wszystko robisz na wlasna odpowiedzialnosc
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 16-05-2007 o 07:53
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarooo Zobacz posta
    Przyjacielu - to ja zadam Ci takie pytanie. Co robisz na tym forum pełnym dyskusji (nie wiem czy mających czy nie merytoryczne podstawy) prowadzonych przez amatorów hobbystów?
    To jest forum foto i jak widać, bez wątpienia z treści postów, skupiające zarówno amatorów jak i mnóstwo ludzi z potężnym doświadczeniem, jakie ja chciałbym mieć. Niestety w dziedzinie foto jestem amatorem, pstrykającym od okazji do okazji.

Nie jest to jednak forum elektroniczne/komputerowe i również, jak widać z treści postów, np w tym wątku, nie widać specjalnie specjalistów z mikroelektroniki, techniki cyfrowej. Jeśli kogoś uraziłem, przepraszam.

... zastanów się co pleciesz.
    Osobiste wycieczki zostaw proszę sobie na inne, bardziej poufałe rozmowy.

Napisz do kogo wysłałbyś energia_ki do jakiej profesjonalnej firmy sprzedającej profesjonalne komputery? Co byś jej poradził? Jakiś sprawdzony przez Ciebie model.... nieee... bez sensu po prostu firmę wskaż.
    Ogólniki wskazałem wcześniej. Nie sposób wskazać gotowca. Na rynku jest mnóstwo rozwiązań. Wystarczy przejść się/napisać do kilku firm specjalizujących się w rozwiązaniach dla grafików, zapytać o stację graficzną (to słowo-klucz) i podać przedział budżetowy. W przypadku samodzielnego składania, lub z pomocą "panów od komputerów" ze sklepu za rogiem, zdecydowanie łatwiej kupić gniota niż dobry sprzęt.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wiesz tylko cały czas operujesz ogólnikami. Nie podałeś żadnych danych na poparcie swoich wątpliwych tez. A i jeszcze jedno nie składam komputerów zarobkowo ani dla hobby źle trafiłeś jeśli te swoje wycieczki osobiste kierujesz do mnie.
    To nie wątpliwe tezy, tylko m.in. przebrzydłe doświadczenie 20 lat pracy w branży. Życzysz sobie faktów?

1.
    Sprawdź proszę na przykład, ofertę komputerów rynku wtórnego. Dlaczego znajdziesz sporo bardzo wiekowego sprzętu firmowego (HP, IBM, Dell) będącymi w pełni sprawnymi jednostkami. Sprzedaje się takie komputery do mniej obciążających funkcji. Sprawdź również ile oferuje się podobnie wiekowych składaków. One nie dożywają podobnego wieku.

2.
    Zapytaj statystycznie wiarygodną grupę ludzi odpowiedzialnych za dane/sieć w oparciu o jakie maszyny budują struktury serwerowe?

3.
    Zapytaj sam siebie, i swojego doświadczenia ile razy miałeś problem z komputerem? Ile razy reinstalowałeś system? Ile razy wetknąłeś urządzenie USB a ono zadziałało dopiero po przełożeniu do gniazda obok? Wiem, wiem... to wszystko wina tych złych Windowsów. Faktem jest, że jest wiele znacznie lepszych systemów, ale jednak wiele typowych problemów, nie jest wynikiem działania partaczy z Redmond. Niebagatelny wpływ ma niestabilność sprzętu na którym działa.

PS. Do nikogo nie kieruję osobistych przytyków. To wynik obserwacji.

Tom01 - chcialam zadac pytanie, które Jarooo właściwie zadał juz za mnie - jaki komputer markowy byś polecił do obróbki zdjęć?
    ja naprawdę uczciwie rozważam wszystkie możliwości [składak/gotowiec/mac], wiec będę wdzięczna za podanie konkretnych modeli
    Mac, szczególnie Mac Pro = święty spokój.
    1. System potrafi działać bez restartu (!) nie reinstalacji, kilka miesięcy.
    2. Zero wirusów.
    3. Dla windziarzy jest podstawowy zestaw czyli MS Office, IE, Outlook.
    4. PS działa jak marzenie.

Firmowa stacja graficzna PC = zero problemów ze sprzętem.
    1. W zasadzie jak Mac, tylko Windows, jak to Windows. Wirusy, spyware, szybkie zaśmiecanie badziewiem.
    2. Dobre i nie w szalonych cenach robi HP, Dell. Modele wg zasobności portfela.

Firmowe PC = może być różnie.
    1. Najtańsze wersje to z reguły szmelc.
    2. Przy ograniczonym budżecie warto kupić używany, jakiś z wyższych modeli. Najłatwiej o takie z oferty Dell'a, gdyż ten producent odkupuje komputery klientów i po przeglądzie w fabryce są oferowane w zaskakująco korzystnych cenach.

Składak = może być różnie.
    1. Jeśli składać, to jak napisałem na początku w całości na Intelu. Obowiązkowo z oryginalną płytą, dedykowanymi pamięciami i dobrym zasilaniem, jeśli nie Intela (drogie) to Chieftec. Żadnych tajwańskich wynalazków.
    2. Grafika Matrox, dysk lub dwa Seagate, DVD dobre i trwałe to Plextor, Yamacha, HP, akcesoria Logitecha. Mysz jest bardzo ważna, sugeruję nie oszczędzać.
    3. Problemem może być chłodzenie. Należy o to zadbać, ale tak aby przy komputerze dało się wysiedzieć.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 16-05-2007 o 11:52 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

O! Widzę że ktoś jeszcze poparł mnie z Matroxem.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus Zobacz posta
    O! Widzę że ktoś jeszcze poparł mnie z Matroxem.
    Taa wszyscy proponuaj plyty z PCI-E a Ty karte na AGP
    Zreszta ta "wyzszosc" matroxa w obecnych czasach to juz mit. Kiedys pewnie miala przewage w jakosc obrazu, ale teraz imo taka jakosc to juz standard.

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A niech mi ktos wyjasni co to za karty ATI Fire GL? Na przyklad takie cacko kosztuje ponad 6tys. ATI Fire GL V7350 PCI-E 1GB. Do czego sluza te karty?
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    A niech mi ktos wyjasni co to za karty ATI Fire GL? Na przyklad takie cacko kosztuje ponad 6tys. ATI Fire GL V7350 PCI-E 1GB. Do czego sluza te karty?
    Do wszystkiego co potrzebuje duzej akceleracji 3D.

Strona 23 z 114 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów