Strona 11 z 114 PierwszyPierwszy ... 9101112132161111 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Tak ładnie napisaliście o tym Scythe Quiet Drive, że aż sobie zrobiłem mały test

W moim komputerze wyją: 2x wentylator w zasilaczu, 1x wentylator na procku, 1xGF7900 (mam też GF6600 w drugim slocie PCIex, ale ona jest z tych "wielkoradiatorowych") no i właśnie pięć dysków. W linuksie dość łatwo można zupełnie wyłączyć dyski, a przynajmniej (w moim wypadku) cztery, które są w RAID5. Spróbowałem zatem... i efekt mizerny Wyłączenie (nie "wyciszenie") 4 z 5 dysków praktycznie nie zmniejsza hałasu generowanego przez komputer

Uzależniony

Domyślnie

Producent Scythe Quiet Drive chwali się że wycisazenie dysku po zamontowaniu w obudowie sięga 95%... A jak jest w praktyce?

Bywalec

Domyślnie

Żeby brać się za wyciszanie dysków to trzeba najpierw je wogóle słyszeć, inaczej nie ma to sensu. Jeśli w budzie "wyje" kilka wiatraków tak, że praca dysków i tak jest zagłuszana to nie ma sensu bawić się w Scythe. Dopiero po sensownym wyciszeniu innych komponentów można się brać za dyski, które wówczas są już słyszalne.

Uzależniony

Domyślnie

WD Raptora podobno nie da się nie słyszeć.

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Tak ładnie napisaliście o tym Scythe Quiet Drive, że aż sobie zrobiłem mały test

W moim komputerze wyją: 2x wentylator w zasilaczu, 1x wentylator na procku, 1xGF7900 (mam też GF6600 w drugim slocie PCIex, ale ona jest z tych "wielkoradiatorowych") no i właśnie pięć dysków. W linuksie dość łatwo można zupełnie wyłączyć dyski, a przynajmniej (w moim wypadku) cztery, które są w RAID5. Spróbowałem zatem... i efekt mizerny Wyłączenie (nie "wyciszenie") 4 z 5 dysków praktycznie nie zmniejsza hałasu generowanego przez komputer
    Bo źle podchodzisz do sprawy - od zadniej strony .
    Zabawę z wyciszaniem dysków zaczynać można dopiero po ucywilizowaniu standardowych wentylatorów i zastosowaniu cichego zasilacza.

W domciu mam półpasywnego topowera do do tego wentylki 1x12+2x9 aktualnie wsio fander-y (z regulatorkami wbudowanymi manualnymi) wszystkie skręcone 700-800 obrotów. Na procku wspomniany wcześniej fryzjer pro z podobnie zmniejszonymi obrotami. Grafa kręci się na 30% mocy - wystarczy aby się nie ugotowała (radek 1950 pro asusa). Słychać jedynie bardzo delikatny szum.
    Wierz mi przy tej konfiguracji jednymi z najgłośniejszych elementów są właśnie dyski, a ściślej nie same obroty a nieprzyjemny terkot głowic np przy odczycie.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Miasto
    Zürich

Domyślnie

No chyba że tak Mi w zasadzie ten szum nie przeszkadza, tak tylko chciałem spróbować "co by było gdyby" ;-)

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    WD Raptora podobno nie da się nie słyszeć.
    Słychać go i w Quiet Drive. Natomiast dźwięk jest mocno stłumiony i przez to zdecydowanie mniej uciążliwy. W ciągu dnia do zaakceptowania bez problemu ;-).
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Uzależniony

Domyślnie

>muflon

A jak głośne są wiatraki w obudowie CoolerMaster Centurion 5? Są dwa?

Pytanie tylko, czy je słyszysz skoro masz tyle dysków podpiętych?:grin:

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    A jak głośne są wiatraki w obudowie CoolerMaster Centurion 5? Są dwa?
    Kurde, szczerze.... to nie patrzylem/nie pamiętam Z opisu wynika że tak, 80 i 120mm, a mi się jakoś dziwnie wydaje, że nie mam ani jednego, tylko te co w zasilaczu Sprawdzę w domu.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zigi Zobacz posta
    W dodatku jak BX-a postawisz na podłodze to porty USB masz przy samej glebie a tu proszę na górnej ściance.
    To juz przestarzaly argument. Stare serie tak mialy a nowe maja frontpanel i porty co najmniej w polowie wysokosci .

Strona 11 z 114 PierwszyPierwszy ... 9101112132161111 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów