Strona 8 z 114 PierwszyPierwszy ... 6789101858108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Uzależniony

Domyślnie

Sprawdzam, przestawiam i zmieniam różne konfiguracje i za każdym razem na monitor nie pozostaje więcej niż 2500zł, choć tę resztę do 3200zł jakoś bym może wysupłał na tego NEC-a 20" tyle czy zysk ostatecznie duży do Eizo 19" za 2100zł...

Praktycznie niepewny jestem tylko do dystków, rózne czytam w sieci opinie o niezawodności, głośności przy zapisywaniu i ich reakcji i wciąż jestem w tym miejscu.

Raczej pozostanę tylko przy dwóch na wszystko (także na system) i w mirrorze, wydaje mi się że wystarczyłyby mi 2x 160GB (niewiele trzymam na dysku zbyt długo, praktycznie po sesji wszystko zgrywam na DVD), być może 2x 250GB.

O samsungach że do Raida się specjalnie nie nadają i głosne przy zapisywaniu (choć bardzo ciche w pozostał) i słaba reakcja.

O Seagate Barracuda także że głośne.

Lepiej o Hitachi T7K500 250GB i 7K160 - czy ktoś zna?

Sprzeczne opinie o WD 3200KS 320GB SATA II 16MB, może 160GB wypadają lepiej?

....
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Wersje RAID sprawdzają się ?

WD Caviar RAID Edition, 1600YS, 160 GB, Serial ATA/300, 7200 RPM,16MB cache – 220zł
    Ostatnio edytowane przez renes ; 30-03-2007 o 16:19 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Sprawdzam, przestawiam i zmieniam różne konfiguracje i za każdym razem na monitor nie pozostaje więcej niż 2500zł, choć tę resztę do 3200zł jakoś bym może wysupłał na tego NEC-a 20" tyle czy zysk ostatecznie duży do Eizo 19" za 2100zł...

Praktycznie niepewny jestem tylko do dystków, rózne czytam w sieci opinie o niezawodności, głośności przy zapisywaniu i ich reakcji i wciąż jestem w tym miejscu.

Raczej pozostanę tylko przy dwóch na wszystko (także na system) i w mirrorze, wydaje mi się że wystarczyłyby mi 2x 160GB (niewiele trzymam na dysku zbyt długo, praktycznie po sesji wszystko zgrywam na DVD), być może 2x 250GB.
    ...
    Ogólnie Eizo jest naj , lepsze od Neca i gdybyś miał wybierać miedzy 19-tkami brałbym Eizo S1931 (sam się skłaniam ku zakupowi tego jako domowego monitora).
    Jednak przez kilka lat pracowałem w rozdzielczości 1280x1024, aż w końcu nie wytrzymałem i "zmusiłem" szefostwo do zgody na zakupu wspomnianego Neca. Można napisać niebo a ziemia. Wreszcie skończyło się uganianie za paletami i ciągłe przesuwanie roboczego obrazu. Jest po prostu wygodniej.
    Jakościowo Nec stoi na naprawdę bardzo dobrym poziomie i mając do wyboru 19 Eizo a 20 Neca (pomijając kwestie kasy) do pracy nadal wybrałbym Neca.

Jeśli chodzi o dyski to ewidentnie RAPTOR wymiata. Różnica w porównaniu do zwykłych dysków jest spora i zdecydowanie odczuwalna. Tyle że 150 kosztuje tyle co 3x320 Seagata. Dlatego proponuję faktycznie wrzucić w mirroring seagaty 2x250 albo 2x320 z zapisem prostopadłym (różnica w cenie niewielka). Powinno to działać w miarę przyzwoicie. Sprawę głośności i ich temperatury załatwi Scythe quiet drive w tym przypadku x2.
    Co do niezawodności to powiem tylko tyle: nie ma firmy ani typu dysku niezawodnego - paść może wszystko a obiegowe opinie w dużej mierze wynikają nie z danych statystycznych a z ilości danego modelu na rynku.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

ronin
    Guest

Domyślnie

Jeszcze co do ciszy i dysków. Jest takie fajne cos: Scythe Quiet Drive.
    Dobrze wycisza i prawie nie podgrzewa
    Jedna wada 130 PLN
    Ale jezeli cisza jest priorytetem to polecam

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ronin Zobacz posta
    Jeszcze co do ciszy i dysków. Jest takie fajne cos: Scythe Quiet Drive.
    Dobrze wycisza i prawie nie podgrzewa
    Jedna wada 130 PLN
    Ale jezeli cisza jest priorytetem to polecam
    A czytasz Ty to co wcześniej napisano? Bo coś mi sie wydaje że nie - było już wspomniane o tym wynalazku i kolega pytający nawet w pewnym miejscu ujął w konfigu gdy rozpatrywał raptora.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Coś już napisał
    Miasto
    Nowa Ruda / Tunbridge Wells

Domyślnie

Powerbook z appl'a jeśli chodzi o zdjęcia i multimedia jest niezawodny jak żyleta.

Uzależniony

Domyślnie

Czy seria RAID Edition WD Caviara (np. 1600YS, 160 GB, Serial ATA/300, 7200 RPM,16MB) nie jest stworzona własnie do łączenia?
    Pod tym względem powinna być lepsza od innych.

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Moje zdanie :

- Jesli płyta Pod c2d TO NA PEWNO i965P !! (ja wybrałbym asusa)
    - dyski raptor 10000 to imo jakieś cudo lepiej kupić za cene 2 raptorów, 4 dobre SATA II i zrobić z nich stripe + mirror i bedzie GUT
    - Karta grafiki za cenę blisko 2000 nic innegotylko 8800 jesli chcesz grać DX10 sprzętowo i jest około 2-3 razy szybsza od każdej karty N79XX ale jeśli 79XX za 800pln mozna kupić 7900GS i jest to optymalna i bardzo dobra karta z 20 potokami, 256 bit, 7vertexów ..... a jeśli nie grasz to wogóle odpuść na Ati 1300 dobrej markowej z pasywnym chłodzeniem za 400pln

pozdrawiam

Uzależniony

Domyślnie

Panowie decyzja zapadła, będą któreś z tych par dysków:

2x WD Caviar 160GB SATA II 7200rpm 16MB cache RAID Edition 2
    2x Seagate Barracuda 250GB SATAII 7200.10rpm,16MB cache

Tylko które???

160GB naprawdę mi wystarczy.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Swego czasu kumpel wspominał mi, że 'cudy nie chciały mu działać w macierzy. Było to jakiś czas temu, ale jeśli myślisz ew. robić z tego macierz, to lepiej weź Caviara. Mam sporo tych dysków i (odpukać) jak dotąd pracują niezawodnie.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam onanistów sprzetowych Zadam tylko jednopytanie - a co masz zamiar robić na tym kompie??? Do archiwizacji - 1000 zet wystarczy, Do podstawowej obróbki - 1500 zet. Do trocę powazniejszej - 3000. Monitor - za 1400 kupisz cokolwiek co bedzie normalnie chodziło. A kombinacje co lepsze dysk taki a sraki ....
    Zajmuje się grafiką i zdjeciami. Pracuję na 2 kompach Apple G4 + 21`", w dom PC 3Ghz, podręczna 1GB dysk 80GB + 21 " SONY 5 letni co z resztą??? Nie obchodzi mnie to. Jest to stabilne!!!! Nie wiesza się pomimo XP prof. Ten zestaw służy tylko do PRACY i OBRÓBKI ZDJĘĆ a nie dymania w strzelanki i inne pierdoły. Widzę że na forum roztrząsa się już takie gnioty że.... rzygać się chce. Prawda jest taka im bardziej wyuzdane tym szybcie się ***... Komp ma być prosty jak muł roboczy. To wszystko. Ja pracuję na 3 korpusach Hassel 500, Mamyia 67, Canon 350. Wszystko. No more. Bo i po co?? Słoików mam w sumie 8!!! W tym tylko jeden zoom do canona - KIT owy. Rezsta stałki. Dlaczego - bo na tym pracuję a nie się branz... albo przy piwie rostrząsam o wyższości X od Y bo ma 2 linie w centrum więcej.
    Więc idz do gościa od kompów i zamów stabilnego woła roboczego bez podświetlonych wiatraków, kręcenia procka itd.itp.
    MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!

Strona 8 z 114 PierwszyPierwszy ... 6789101858108 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów