Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
Sprawdzam, przestawiam i zmieniam różne konfiguracje i za każdym razem na monitor nie pozostaje więcej niż 2500zł, choć tę resztę do 3200zł jakoś bym może wysupłał na tego NEC-a 20" tyle czy zysk ostatecznie duży do Eizo 19" za 2100zł...

Praktycznie niepewny jestem tylko do dystków, rózne czytam w sieci opinie o niezawodności, głośności przy zapisywaniu i ich reakcji i wciąż jestem w tym miejscu.

Raczej pozostanę tylko przy dwóch na wszystko (także na system) i w mirrorze, wydaje mi się że wystarczyłyby mi 2x 160GB (niewiele trzymam na dysku zbyt długo, praktycznie po sesji wszystko zgrywam na DVD), być może 2x 250GB.
...
Ogólnie Eizo jest naj , lepsze od Neca i gdybyś miał wybierać miedzy 19-tkami brałbym Eizo S1931 (sam się skłaniam ku zakupowi tego jako domowego monitora).
Jednak przez kilka lat pracowałem w rozdzielczości 1280x1024, aż w końcu nie wytrzymałem i "zmusiłem" szefostwo do zgody na zakupu wspomnianego Neca. Można napisać niebo a ziemia. Wreszcie skończyło się uganianie za paletami i ciągłe przesuwanie roboczego obrazu. Jest po prostu wygodniej.
Jakościowo Nec stoi na naprawdę bardzo dobrym poziomie i mając do wyboru 19 Eizo a 20 Neca (pomijając kwestie kasy) do pracy nadal wybrałbym Neca.

Jeśli chodzi o dyski to ewidentnie RAPTOR wymiata. Różnica w porównaniu do zwykłych dysków jest spora i zdecydowanie odczuwalna. Tyle że 150 kosztuje tyle co 3x320 Seagata. Dlatego proponuję faktycznie wrzucić w mirroring seagaty 2x250 albo 2x320 z zapisem prostopadłym (różnica w cenie niewielka). Powinno to działać w miarę przyzwoicie. Sprawę głośności i ich temperatury załatwi Scythe quiet drive w tym przypadku x2.
Co do niezawodności to powiem tylko tyle: nie ma firmy ani typu dysku niezawodnego - paść może wszystko a obiegowe opinie w dużej mierze wynikają nie z danych statystycznych a z ilości danego modelu na rynku.