Witaj Tom01.. i kolejna burza z Twoim udziałem (to nie zarzut oczywiście - stwierdzenie faktu)..
Wiem - z PW - że nie jesteś ortodoksyjnym fanatykiem matroxa, etc. - "wpadłeś w dyskusję", w której pojawiło się masę - mniej lub bardziej uzasadnionych argumentów...
Mam taką propozycję - wspomniałeś o 90% kart gorszych od M. ... aby przerwać falę ataków i pyskówek - dla użytkownika forum CB niewiele IMHO z tego wynika (pozostaje niesmak po wycieczkach osobistych) - WSKAŻ proszę karty, które w Twoim mniemaniu (na bazie Twojego doświadczenia) są w miarę godną alternatywą dla matroxów a jednocześnie pozwalają na nieco więcej w aplikacjach innych niż 2D.
Na początek - gwoli przypomnienia- sugerowałeś Sapphire'a. ("To tajwan ale niezły.") i modele RADEON X1300 (do stacji jednomonitorowej) lub X1950 (2xDVI)
Myslę, że Twoje sugestie będą dobrym punktem odniesienia dla wielu osób modyfikujących swoje komputery pod kątem obróbki w PS.
Pozdrawiam
P.S. Krótka lista 5-10 modeli w różnych przedziałach cenowych - modele pewne, kupowane przez Twoich klientów
EDIT: To pytanie o charakterze POMOCOWYM dla innych - ja wybrałem polecany przez Ciebie model Sapphire X1950- dzięki