Strona 106 z 114 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 051 do 1 060 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Otóż to - wszystko przy rowerze robię sam, bo wiem że zrobię to tak jak trzeba i w 90% przypadków lepiej niż ktoś w serwisie rowerowym (pozostałe 10% - tak samo).
    Rower to też dobry przykład, bo mam te same doświadczenia, a to już o czymś świadczy. W serwisie mają 30 rowerów do zrobienia na następny dzień, dla nich to zwykła robota, a każdy następny rower niczym nie różni się od poprzedniego.

Może i mają więcej narzędzi, czasem (ale to naprawdę nie jest częste) więcej doświadczenia, ale brak im indywidualnego podejścia, co mnie nie dziwi ani trochę. Nie ma siły, jeśli coś jest robione na skalę masową, musi stracić indywidualne podejście.

Jeśli robię sam to, na czym się znam i robię to dla siebie, albo dla znajomego, robię to najlepiej jak potrafię, nie spieszę się, terminy mnie nie gonią. Robię dokładnie, bo sam będę korzystał z efektów swojej pracy. I zwykle jestem zadowolony z efektu.

Jest to swojego rodzaju komfort, znać się na tym, z czego się najczęściej korzysta i jest to w pewien sposób istotne.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    ...to urzadzenie (ach te nowosci...) mierzy moc "true rms" (tak jak multimeter Fluke za $500) z dokladnoscia do 0.2%...
    Porównywanie jakiegoś sprzętu typu "no-name" do urządzeń firmy Fluke jest delikatnie mówiąc mało poważne.

Waszmosciowe amperomierze tego nie potrafia. Amperomierzem to mozna sobie pomierzyc VA, nie W.
    Czytając takie bzdury robi mi się słabo (z racji wykształcenia i wykonywanego zawodu) więc pozwolę sobie na małą dygresję aby w przyszłości nie natrafić na takie "kwiatki" jak powyżej. Amperomierz jest przyrządem pomiarowym służącym do pomiaru prądu i tylko prądu. Nie zmierzymy nim żadnej mocy czy to czynnej, biernej czy też pozornej. Do pomiaru mocy służy watomierz. Jego najprostsza wersja (wskazówkowa o ustrojach elektrodynamicznych) posiada dwa ustroje: amperomierza i woltomierza a jego wskazanie jest proporcjonalne do iloczynu napięcia i chwilowego prądu. W watomierzu elektronicznym przebiegi napięcia i prądu są kwantowane z odpowiednią częstotliwością a następnie "obrabiane" za pomocą procesora, jednakże "filozofia pomiaru" pozostaje podobna jak w przypadku przyrządu analogowego.

Jednostka [VA] jest jednostką mocy pozornej (S) i nic ją nie łączy z przyrządem pomiarowym jakim jest amperomierz.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 02-01-2010 o 13:13
    EOS + Speedlite

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

hihihihi... fajny wątek.

U nas w Polsce mamy "very true super rms" w każdym domu/mieszkalniu i na dodatek zupełnie za darmo. Nazywa się toto licznik. :-)

Gratuluję co poniektórym poczucia humoru i wiary, że wszystko co amerykańskie jest super, hiper i excellent. Jakoś nie mam tej wiary zwłaszcza w odniesieniu do masowej produkcji. Nawet śmiem twierdzić, że większość polskich wyrobów o epokę wyprzedza te amerykańsko-chińsko-taiwańskie.

Mnie to w zasilaczach martwi tylko jedno. Prąd rozruchowy urządzeń. Jak zasilacz wytrzyma starty dysków, wiatraków i innych pożeraczy prądu to wytrzyma spokojnie ciągłą pracę. Nadmiarowe moce zasilaczy, po mojemu, biorą sie głównie z obawy o prądy rozruchu bo te mogą być duże. Mało z tych ustrojstw ma "soft starty" .

Ćwiczenia z elektrotechniki miałem trochę dawno ale wzór na moc jakoś dziwnie pamiętam - jakoś nie bardzo skomplikowany jest widocznie.

Odnośnie problemu składak vs markowy gotowiec to sprawa jest prosta. Żaden markowy gotowiec nie dorówna sensownie poskładanemu na dobrze dobranych elementach PCtowi. Gotowce to właśnie samochody - te z masowej produkcji po milion sztuk rocznie - budowane z zasadą "ma się nie psuć i nie musi być demonem szybkości". Składaki to "handmade" Lamborghini, Ferrari, McLaren czy co tam jeszcze z produkcji jednostkowej. Jeśli zrobi się to dobrze to... nie ma bata musi być lepsze.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Prosze uwierzyc, ze to urzadzenie
    No jakoś jednak nie wierzę. I sądzę ze nie tylko ja, ale każdy kto ma na ten temat pojęcie. I nie wzywaj imienia Fluke na daremno.

PS. Miałem napisać szerzej, ale kol. axk mnie wyręczył.

Cytat Zamieszczone przez tomekde Zobacz posta
    składaki, z teoretycznie tych samych części
    No właśnie sęk w tym, że części do składaków są częściami tylko do składaków. Sens wypowiedzi o takich samych częściach byłby, gdyby można było kupić na rynku np płytę dokładnie tą samą, jak ta która siedzi w MP czy jakimś HP. Ale nie można i dobór takowej z dostępnych może być rozpatrywane wyłącznie w kategorii zamiennika.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 02-01-2010 o 14:19 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Budzę się w Nowym Roku, za oknem śnieg i mróz. Wchodzę na forum, a tu aż wrzeje...

Odnośnie poboru mocy, kiedyś sam byłem ciekaw ile pożera mój składak (gigabyte ex58-ud5, i7 920, GF 9600GT, 6GB RAM, 2 dyski velociraptor, dvd, blu-ray i zasilacz 550W) i zanabyłem w drodze kupna watomierz. Wyniki są następujące:

W stanie standby: 0 W
    Włączony, nieobciążony: 130 W
    Obciążone CPU (Lightroom wywoływał RAWy): 170 W
    Monitor EIZO CG241W: 76 W

Próbowałem wydusić większy pobór z komputera odpalając 3D Marka'a, ale nie zbliżyło się do 200W. Jeśli ktoś chce, to mogę zapuścić jakiś inny benchmark i napisać jaki jest pobór.

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    No właśnie sęk w tym, że części do składaków są częściami tylko do składaków. Sens wypowiedzi o takich samych częściach byłby, gdyby można było kupić na rynku np płytę dokładnie tą samą, jak ta która siedzi w MP czy jakimś HP. Ale nie można i dobór takowej z dostępnych może być rozpatrywane wyłącznie w kategorii zamiennika.
    Tutaj możnaby dyskutować. Takie HP czy kiedyś IBM też same nie produkowały płyt głównych, bo po co? Może dawno dawno temu tak, ale to się już nie opłaca. Robiły to dla nich firmy takie jak np. ASUS (tak, tak, nawet w tańszych serwerach dawało się znaleźć nadruk ASUS na płycie głównej). Oczywiście wszystko według projektu zleceniodawcy. Pamiętam, że kilkuletni Pecet IBMa z Pentium 4 miał wszystko odwrotnie, to znaczy obudowa otwierała się z drugiej strony, płyta główna była zrobiona lustrzanie, przez co nie dawało się tych elementów wykorzystać w typowych składakach.

Z jabłkami jest podobnie, wszystko tłuką dla nich Chińczycy i daleki wschód.
    Jakieś 10 lat temu, gdy mieli PowerPC, to w pewnym momencie już się przestawili na standardowe pecetowe pamięci DIMM. Były tańsze. Karty graficzne od dawna były takie same, tylko z innym flashem. Potem przyszła kolej na procki. Teraz jedyną różnicą jest zaprojektowana przez nich płyta główna z EFI zamiast BIOSa... a EFI też sami nie wymyślili, było wiele lat wcześniej w komputerach z Itanium.

Apple bierze z rynku standardowe (tanie) komponenty, pakuje ją w ładne obudowy, dodaje swój fajny system operacyjny i inne gadżety, a na koniec drogo sprzedaje. Czy to jest złe? Nie, tak się dziś robi biznes.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Tutaj możnaby dyskutować. Takie HP czy kiedyś IBM też same nie produkowały płyt głównych, bo po co? Może dawno dawno temu tak, ale to się już nie opłaca. Robiły to dla nich firmy takie jak np. ASUS
    W tej samej dalekowschodniej fabryce robi się tenisówki po 15 zł w detalu jak i wyczynowe byty dla sportowców firmowane np dla Adidasa. Fakt outsourcingowej produkcji niczego nie dowodzi.

Jeśli Apple bierze z rynku standardowe tanie elementy, to bardzo proszę o zakup dla mnie nowej płyty do Maca Pro.

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W tej samej dalekowschodniej fabryce robi się tenisówki po 15 zł w detalu jak i wyczynowe byty dla sportowców firmowane np dla Adidasa. Fakt outsourcingowej produkcji niczego nie dowodzi.
    Zapewne gdybyśmy poznali prawdziwą cenę produkcji takiej płyty do maka, wiele osób zmieniłoby zdanie na temat tych komputerów.

Jeśli Apple bierze z rynku standardowe tanie elementy, to bardzo proszę o zakup dla mnie nowej płyty do Maca Pro.
    Sa produkowane dla nich na ich zlecenie. Apple nie ma ani fabryki procesorów ani kart graficznych ani płyt głównych. Co najwyżej mogą projektować niektóre części.

Płytę do MacPro też bym kupił, ale i tak nie będzie pasowała do standardowej obudowy. Na pewno ma inny rozstaw śrubek Proponuje rozwiązanie sprzętowe EFI-X albo boot loader Chameleon
    Ostatnio edytowane przez quail ; 02-01-2010 o 15:44

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Zapewne gdybyśmy poznali prawdziwą cenę produkcji takiej płyty do maka, wiele osób zmieniłoby zdanie na temat tych komputerów.
    Ale nie znamy. Tak zdrowiej.

Sa produkowane dla nich na ich zlecenie. Apple nie ma ani fabryki procesorów ani kart graficznych ani płyt głównych. Co najwyżej mogą projektować niektóre części.
    Hm... no trudno. Zatem, może będzie łatwiej z płytą od HP Prolianta? Model dowolny.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Sprawdziłem watomierzem (niezbyt wysokiej klasy - dokłądność pomiaru ok 5%).

Płyta: Intel D5400XS
    Procesory: 2 x Xeon (łącznie 8 rdzeni) podkręcone na 3.59 GHz
    RAM: 16GB DDR2-800 ECC FB (PC2-6400) (ten rodzaj pamięci to istna grzałka -temperatura obudowy (metalowa) w trakcie testu ok. 50°C - zmierzona termometrem laserowym)
    Dyski: 1Tb - 4 x 500Gb na RAID 10
    Karta graficzna: NVidia 9600
    Windows 7 64 bit

Standby: 5W
    Wiatrak obudowy w standby: 14W
    Startowy pobór mocy: 500W (w peaku do 500 W), srednio ok 450-460W
    Pobór ciągły: 260 W
    Maksymalne obciążenie programowe (8rdzeni + pamięć): 350W

EDIT: Monitor Eizo CG241W - maksymalny zaobserwowany w trakcie rozruchu 86W. Ciągły pobór 48 W. Monitor zasilany z osobnego źródła.

Zasilanie prądem "czysta sinusoida" z UPS (sinusoida sprawdzona na oscyloskopie).
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 02-01-2010 o 16:08

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Amperomierz jest przyrządem pomiarowym służącym do pomiaru prądu i tylko prądu. Nie zmierzymy nim żadnej mocy czy to czynnej, biernej czy też pozornej. Do pomiaru mocy służy watomierz. .......
    Te wyklady z zawodowki to nie do mnie tylko chyba do autora tego co ponizej mialy byc?

Jak się mierzy moc i dlaczego pomiar prądu jest niedobry przy liczeniu mocy?

Zamiast pleść głupoty proszę posłużyć się amperomierzem. To takie ustrojstwo z wskazówką i literką "A" pod nią. Ew nowsze z wyświetlaczem, ale te tanie mają dużą impedancję wewnętrzną i są podatne na spalenie przy prądach większych od miliamperów. Obliczenie mocy jest proste, mnożenie i dzielenie na poziomie szkoły podstawowej, tym bardziej że może Pan przyjąć, że pecet to w zasadzie tylko moc czynna. Wzór na moc znajdzie Pan w podręczniku fizyki z gimnazjum.

Strona 106 z 114 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów