ja uzywam 8600gt 512mb , spokojnie starcza w sumie , kup cos pokroju 8800gt / gts 512 i bedzie w pyte![]()
ja uzywam 8600gt 512mb , spokojnie starcza w sumie , kup cos pokroju 8800gt / gts 512 i bedzie w pyte![]()
no comment...
MM-architekci, 8800 to juz troche do lamusa chyba odchodza, starsza seria, czy te 9400, 9500 by sie nadaly? Domniemam ze GT220 to juz jakis model pomiedzy 9500 a 9600 niewiele wiecej kosztujacy a chyba nowy dosyc.
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
co z tego ze do lamusa , skoro 9400-9500 to kastraty slabsze od 8800gt ;] , 9600/9800gt to karty pokroju 8800gt , 9800gtx to 8800gts 512
to samo gts 250 czy 260 , poki co te modele to odgrzewane kotlety troche
no comment...
A do czego w fotografii jest potrzebna karta graficzna oprócz wyświetlania obrazu?
Mi się wydaje że jaką kartę nie weźmiesz to będziesz zadowolony, bo stawiasz na procesor i obliczenia w programach do obróbki.
Do przełomów dochodzi rzadko, dlatego mówimy na nie przełom.
Seria 8800 to były chyba najbardziej udane karty Nvidii w historii. Posiadałem pierwszą 8800 GTS 640 MB przez ponad dwa lata i wszystko śmigało. Teraz przesiadłem się na GTX 285 również jest bardzo zadowolony. Jest to bardziej ewolucja układu, ale to naturalne, aż do następnego przełomu, który nie wiadomo kiedy nastąpi.
Osobiście bardzo chwalę sobie karty Nvidii od czasu serii 8800. Oczywiście mieszają marketingiem, ale która firma tego nie robi, każdy chce zarobić. Grunt, że karty solidne i sterowniki dobre, również pod inne systemy.
aparaty do zdjęć, kamery do filmów
polecam: http://pokochajfotografie.pl/
kolega wyżej wyjaśnił sprawę bardziej dosadnie - nie opłaca się"
pomyśl jeszcze o 3-kanałowej obsłudze pamięci, ale do tego chyba inny procesor
zapomnij o RAID - lepiej kup drugi dysk, zbackupuj na niego i zostaw w innym jakimś domu (tak, żeby już się od wszystkiego zabezpieczyć)
Dlaczego RAID jest złym wyborem? To może w takim razie wogóle odpuścić sobie drugi dysk?
A jaka zaleta jest tej 3-kanałowej obsługi pamięci? Są to dużo droższe podzespoły?
Chciałbym się zmieścić z tym sprzętem w kwocie do około 2000pln. +/- 200pln oczywiście za samą stację (bez klawiatury myszki itp, nie wspominając o monitorze bo to drugie tyle)
W tej kwocie nie ma mowy o trójkanałowej pamięci.
Co do dysków to drugi dysk na magazyn fotek zawsze się przyda.
Raid jest dobry, ale kosztowny. Tak w skrócie.
Ostatnio edytowane przez sid ; 28-10-2009 o 00:16
to o tych 3 kanałach pamięci zapomnij, aż tak się w cenach nie orientuje
moim zdaniem RAID dla fotografów nie jest zbyt przydatny
on pomaga tylko w przypadku fizycznego uszkodzenia dysku, a nie przypadkowym usunięciu zdjęć albo kradzieży w domu