Strona 97 z 114 PierwszyPierwszy ... 47879596979899107 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 961 do 970 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    W każdym sklepie gdzie składają jak powiesz, że chcesz porządny komputer i powiesz ile możesz przeznaczyć np 7000 pln.
    oj to ja chyba mam pecha bo do tej pory tak robiłem - i jak widać po moim udziale w tym wątku - nie sprawdza się u mnie ta opcja.

iMac wypadł ze względu na matrycę a opcja z dodatkowym monitorem przekracza budżet, minimac jest za słaby, macpro poza zasięgiem ... żegnaj jabłko, może kiedy indziej

A te markowe to też większość składaki tylko składane przez większe firmy.
    wiesz nie chce mi się w to wierzyć, na jakiej podstawie tak twierdzisz? bo w/g mnie jest raczej tak jak w przypadku Maców - czyli odpowiednio dobrane i przetestowane pod kątem kompatybilności podzespoły, no ale ja się nie znam - tak po prostu mi się wydaje, zapoznam się z ofertą HP chociaż nie lubię tej firmy bo do tej pory miałem do ich sprzętu pecha (głównie biurówka)

sid - ja też chętnie zgłębię taki poradnik o konfiguracji win

póki co sam nie wiem co robić; przejrzę te markowe zestawy PC, ale boję się że znów skończy się na składaku - takim na słowo honoru

mam pytanie: czy jeśli w jakimś markowym zestawie PC czy Mac siedzi np. grafika, przykładowo GeForce 9800 - i taką samą pozycję mają w sklepie gdzie sklecą mi składaka - to czy jest to taka sama karta? czy po prostu oparta na tym samym chipsecie ale niekoniecznie tego samego producenta czyli tej samej jakości? jak to jest?
    pozdrawiam
    Tomek

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Składanie samodzielne nie jest takie złe, ale nad tym trzeba trochę posiedzieć, albo kierować się sprawdzonymi rozwiązaniami.

9800 to jest chipset Nvidia, na tym chipsecie może być wyprodukowana karta z różnymi parametrami, z różna ilością pamięci VRAM, z różnymi podzespołami i od różnych producentów, ale gdy mówimy o danym modelu konkretnego producenta (zwykle oznaczonego serią cyfr lub specyficzną nazwą) to karta jest zawsze ta sama, bez względu na to czy kupiona w gotowym zestawie czy kupiona osobno.

Z kartą graficzną to jeszcze pół biedy, inne podzespoły są kluczowe dla stabilności.

Przede wszystkim źródło sprzętu powinno być pewne, żadne okazje na allegro, zakupy w małych, lokalnych sklepikach. Sprzęt tylko z markowych hurtowni, salonów czy dużych, znanych od lat sklepów internetowych i to nie takich nastawionych na masówkę.

Aby sprzęt był stabilny najważniejszy jest (w tej kolejności):
    - markowy i naprawdę dobry zasilacz, tym lepszy im mocniejszy komputer, ten element powinien być absolutnie mercedesem wśród zasilaczy
    - płyta główna, najlepiej dobrej marki i wysoki model i na chipsecie Intela, niekoniecznie z bajerami dla graczy/podkręcaczy, ale na pewno nie najtańsza wersja. Ja ufam Asus-owi
    - dobra pamięć RAM, tu ciężko podać generalną regułę, zdania są podzielone, rozpatrywał bym bardziej konkretnie pod daną platformę

A reszta wychodzi w praniu z tego ile masz kasy, procesor, grafika etc.

Żeby to miało ręce i nogi, wskazana obudowa na odpowiednim poziomie, żeby była odpowiedni wentylowana i dobrze przemyślana wewnątrz, żeby pewnie wszystko siedziało i było wygodne dojście, aby dołożyć/wymienić dysk nie szarpiąc się z kablami i płytą główną.

Po złożeniu uruchamiamy kilka programów diagnostycznych, trochę testujemy i jeśli wszystko hula, mamy nadzieję, ze tak już pozostanie. Jeśli przez kilka miesięcy komputer będzie stabilny jak skała, znaczy, że mamy swoją maszynę marzeń. A powinien być.

Grunt to nie być skąpym/chciwym i nie oszczędzać na kluczowych podzespołach myśląc "a po co aż taki drogi zasilacz/płyta główna, ten tańszy model wydaje się zupełnie wystarczający na moje potrzeby..." tylko naprawdę bogatych stać na takie głupie oszczędności, bo muszą kupować dwa, albo więcej razy.

Najważniejsze jest to, że ja nie widzę problemu w złożeniu stabilnego jak cholerna skała peceta. Takie naprawdę istnieją, ba, takie były prawie wszystkie z kilkunastu jakie przeszły przez moje ręce i nie mam tu na myśli reklamy, bo nie składam kompów na zamówienie, robię to tylko dla siebie.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekde Zobacz posta
    Vitez ale dlaczego?
    Bo flejmy ssą . Tak w wielkim skrócie .]

A różnica pomiędzy flejmem a dyskusją jest zauważalna na ostatnich kilku stronach tego wątku.

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Do tego co napisał sid jeszcze dodaję chłodzenie. Jest chłodniej i ciszej.
    Ja zawsze wymieniałem oryginalne na procesorze i grafice na miedziane zalmana. Ostatnio na procek kupiłem Noctua. Oczywiście pasta na bazie srebra.
    Zawsze kupuje sporo RAMu teraz mam 8GB (no ale komp już trochę czasu ma). Unikam RAMu maksymalnie podkręconego.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez traphezz Zobacz posta
    Ojj tu sie nie zgodze, taki HP ma dobrane podzespoly tak zeby wszystko dzialalo ze soba na maksimum mozliwosci swoich.
    O naiwności ludzka... :-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Do tego co napisał sid jeszcze dodaję chłodzenie. Jest chłodniej i ciszej.
    Ja zawsze wymieniałem oryginalne na procesorze i grafice na miedziane zalmana. Ostatnio na procek kupiłem Noctua. Oczywiście pasta na bazie srebra.
    Zawsze kupuje sporo RAMu teraz mam 8GB (no ale komp już trochę czasu ma). Unikam RAMu maksymalnie podkręconego.
    Na procesorze też kiedyś zawsze wymieniałem ale odkąd przesiadłem się na core2duo to nie widzę takiej potrzeby. Firmowy wentylator intela jest w miarę cichy. Grafikę zawsze kupuję z chłodzeniem pasywnym. Natomiast jak najbardziej warto kupić solidny i cichy zasilacz.

Bywalec

Domyślnie

Niech mnie znawcy tematu poprawią ale wydaje mi się że w zestawach np. HP rzecz polega nie tyle na maksymalnej wydajności z określonych podzespołów ile na maksymalnej ich kompatybilności więc i stabilności.

Czy ktoś z forumowiczów pracuje na gotowcu HP?

znalazłem coś takiego:
    http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl...5-4053019.html

jak dla mnie pod kątem wydajności powinno być OK, nie potrzebuję nic więcej, wolę dołożyć do monitora, już pisałem - dla mnie podstawą jest stabilność.

Im więcej piszecie o samodzielnym składaniu, tym bardziej wiem że sam tego nie zrobię :-D jakieś pasty na bazie srebra ... WTF? ;-)

zatem dla mnie wybór jest taki: walę do sklepu i pan Ziutek składa mi zestaw zapewniając że wszystko jest z górnej półki, testowane i w ogóle sprawdzone, kupuję HP Pavilion licząc na to że inżynierowie projektujący taki desktop przemyśleli go i przetestowali zanim trafił na linię produkcyjną - za ten "komfort" dopłacam ok. 1000 zł
    pozdrawiam
    Tomek

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekde Zobacz posta
    Czy ktoś z forumowiczów pracuje na gotowcu HP?
    Tak, ale na czymś takim http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl...reg_R1002_PLPL
    (2x Xeon, Quadro 1700 bodajże, kilka dysków i do tego customizowany system) - komputer jak komputer - zdarza się że pada nagrywarka (mamy takich w firmie kilka setek) produkcji Toshiba-Samsung, jeden w pobliżu grzeje się tak (ale działa OK) że można w zimę się przy nim ogrzać itp... W środku zrobione dość porządnie i z głową - super obudowa (jakby takie były do kupienia to brałbym bez namysłu). I szczerze - do pracy w domu wolę własnoręcznego składaka niż coś takiego...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

jesli juz mial bym brac to jakas stacja na xeonie , bo to to jest domowy komputerek ktory mozna zlozyc za 20-30% mniej , taki sam

fakt obudowy potrafia miec niezle , dell tez
    no comment...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Obudowę oczywiście bym brał że w niej składaka poskładać
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 97 z 114 PierwszyPierwszy ... 47879596979899107 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów